RoboAI-viikko: FinDrones2020-konferenssi – lisää tehokkuutta ja kilpailukykyä drooneilla

Toista kertaa järjestettävä FinDrones2020-konferenssi yhdistää kaksi maailmaa: maanviljelijät ja teknologiatutkijat, joiden voi olla vaikea löytää yhteistä kontaktipintaa. Tarve konferenssille huomattiin sattumalta, kun Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen droonien ja maatalouden yhdistämiseen liittyvä palaveri paisui osallistujista.

12.10.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Tutkija Petri Linna, kuvituskuva.

– Konferenssiin saapuneiden abstraktien pohjalta on noussut viisi pääteemaa: maatalouden konseptit, maatalouden kenttäkokeilut, metsätalous ja maisemanhoito, drooni-teknologia ja tuki sekä koulutus, kertoo tapahtuman järjestäjä Petri Linna.

– Haasteena on saada tarpeeksi käytännönläheisiä puheenvuoroja, aiheet pysyttelevät usein liiaksi siellä tutkimusmaailmassa. Toivottavasti verkkotapahtumaan osallistumisen helppous ja tilaisuuden jälkikäteen katsomisen mahdollisuus lisää osanottajien määrää, vaikka uudet ideat kahvipöytäkeskusteluissa menetetään, toivoo Tampereen yliopiston projektipäällikkö ja tapahtuman järjestäjä Petri Linna.

drooni, kuvituskuva

Haastattelua tehdessä konferenssiin oli saapunut jo 15 abstraktia, mutta järjestäjät päättivät vielä antaa tutkijoille lisäaikaa 30.9. asti. Aihealueita ei ole teemallisesti rajattu, kunhan ne koskevat jotakin kolmesta sektorista: drooniteknologian soveltamista metsätaloudessa, maataloudessa tai teollisuudessa, tai sitten aivan uusia teknologioita hyödyntämällä sijoittuen nykyaikaan tai tulevaisuuteen.

Rohkeasti kohti uusia toimintatapoja

Suomalaisessa maataloudessa käytetään teknologiaa apuna vielä yllättävän heikosti, vaikka löytyy halua kehittää toimintatapoja.

– Esimerkiksi puimurissa käytettäviä satokartottimia löytyy Satakunnasta vain ehkä kymmenkunta, Linna huomauttaa. Eli käytännössä ainoa laite, jolla voi laskea panos/tuotos-suhteen kullekin pellon alueelle.

Drooneja hyödyntämällä voidaan saada lisää tehokkuutta maatalouteen: hyvänä lähitulevaisuuden esimerkkinä kasvinsuojelun täsmäruiskutukset sekä lannoituksen säätäminen droonin tuottaman datan perusteella. Lisäksi Tampereen yliopistossa on kehitetty yhteistyössä MTechin kanssa droonin dataan perustuvaa satoennustemallia.

Pauliina Laitinen, kuvituskuva

FinDrones2020-konferenssin keynote-puhuja Pauliina Laitinen edistää kestävää kasvinsuojelua ylitarkastajana Tukesissa. Hän kehittää mm. kasvinsuojelun koulutus- ja tutkintojärjestelmää sekä ruiskuntestaustoimintaa.

– Verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan, Suomessa yhtä satokautta kohti investoinnin määrä voi tuntua yrittäjästä liian suurelta ja riskinkantokyky voi olla heikko. Maatalousyrittäjien avuksi tulevat tässä kohtaa erilaiset teknologiahankkeet, joiden avulla toimintaa pääsee testaamaan. Tarvitaan rohkeutta kokeilla jotain uutta, sanoo tapahtumaa SAMKin puolelta järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

Metsätaloudessa teknologian hyödyntäminen on pidemmällä, esimerkiksi satelliitteja on käytetty jo pitkään.

Asiantuntijat äänessä

FinDrones2020-konferenssissa esiintyvistä keynote-puhujista Pauliina Laitinen ja Antti Lipasti ovat kasvinsuojelussa käytettävien droonien asiantuntijoita.

– Kasvinsuojelun ruiskudroonit on merkittävä tulevaisuuden juttu. Siinä on ajatuksena, että ruiskutukset toteutetaan drooneilla, mutta Suomen lainsäädäntö on osin vielä esteenä. Lisäksi Suomessa droonin pitää olla aina näkyvissä ja omassa hallinnassa, joten sitä ei voida täysin automatisoida, Linna selvittää.

Keynote-puhuja Jonas Stenberg on robotiikan ja droonien yhdistämisen asiantuntija ja tanskalaisella Jesper Cairo Westergaardilla on paljon käytännön kokemusta droonien käytöstä kentältä.

 

FinDrones2020-konferenssi RoboAI-viikolla 12.11. klo 8.30-18.

Ilmoittaudu tapahtumaan!

 

Kiinnostaako yritystäsi osallistua FinDrones2020-konferessiin näytteilleasettajana? Voitte toimittaa 10-15s videomainoksen, joka näkyy online-tapahtuman tauoilla osallistujille. Ilmoittaudu (sivustolla elomake.samk.fi) ja toimita materiaali annettujen ohjeiden mukaisesti.

 

Lisätietoja tapahtumasta:

RoboAI:n verkkosivuilta

FinDrones2020-konferenssin verkkosivuilta

 

FinDrones2020-konferenssin järjestää Satakunnan alueen maatalouden kehittämiseen pyrkivät PeltoAI ja Bioeväät -hankkeet. Hankkeita rahoittavat Satakuntaliitto EAKR-rahastosta sekä Satakunnan ELY-keskus euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeita koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Partnerina Tampereen yliopisto, Porin yksikkö.

 

Lisätiedot:

Petri Linna
p. 045 183 9630
petri.linna@tuni.fi

Timo Kerminen
p. 044 710 3311
timo.kerminen@samk.fi

tapahtuman logot

 

12.10.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

kilpailuryhmiä haastekilpailussa.
| Teknologia

RoboAI-viikko: Häckää, pitchaa ja voita! – RoboAI Innovation Challenge haastaa ideoimaan

– Ryhmillä on päivä aikaa villisti keksiä, konseptoida ja esittää oma ideansa. Vahvoilla ovat ne kilpailijat, jotka ovat rohkeasti avoimin mielin liikkeellä, uskaltavat kertoa mieleen tulevat ideansa ja toimivat hyvin ryhmässä. Myös niitä ihmisiä tarvitaan, jotka löytävät villeistä ideoista konkretian ja kehittävät sitä eteenpäin, muistuttaa Koivisto.
Anu Holm ja Juho Salli ovat järjestämässä Tekoäly ja terveysteknologia -tapahtumapäivää RoboAI-viikolla.
| Teknologia

RoboAI-viikko: Tekoälyllä tiedon valtatielle

Tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä Anu Holm ja projektipäällikkö Juho Salli ovat järjestämässä RoboAI-viikon keskiviikosta 11.marraskuuta mielenkiintoista tekoälyn ja terveysteknologian päivää.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html