RoboAI-viikko: FinDrones2020-konferenssi – lisää tehokkuutta ja kilpailukykyä drooneilla

Toista kertaa järjestettävä FinDrones2020-konferenssi yhdistää kaksi maailmaa: maanviljelijät ja teknologiatutkijat, joiden voi olla vaikea löytää yhteistä kontaktipintaa.

Tutkija Petri Linna, kuvituskuva.

– Konferenssiin saapuneiden abstraktien pohjalta on noussut viisi pääteemaa: maatalouden konseptit, maatalouden kenttäkokeilut, metsätalous ja maisemanhoito, drooni-teknologia ja tuki sekä koulutus, kertoo tapahtuman järjestäjä Petri Linna.

– Haasteena on saada tarpeeksi käytännönläheisiä puheenvuoroja, aiheet pysyttelevät usein liiaksi siellä tutkimusmaailmassa. Toivottavasti verkkotapahtumaan osallistumisen helppous ja tilaisuuden jälkikäteen katsomisen mahdollisuus lisää osanottajien määrää, vaikka uudet ideat kahvipöytäkeskusteluissa menetetään, toivoo Tampereen yliopiston projektipäällikkö ja tapahtuman järjestäjä Petri Linna.

drooni, kuvituskuva

Haastattelua tehdessä konferenssiin oli saapunut jo 15 abstraktia, mutta järjestäjät päättivät vielä antaa tutkijoille lisäaikaa 30.9. asti. Aihealueita ei ole teemallisesti rajattu, kunhan ne koskevat jotakin kolmesta sektorista: drooniteknologian soveltamista metsätaloudessa, maataloudessa tai teollisuudessa, tai sitten aivan uusia teknologioita hyödyntämällä sijoittuen nykyaikaan tai tulevaisuuteen.

Rohkeasti kohti uusia toimintatapoja

Suomalaisessa maataloudessa käytetään teknologiaa apuna vielä yllättävän heikosti, vaikka löytyy halua kehittää toimintatapoja.

– Esimerkiksi puimurissa käytettäviä satokartottimia löytyy Satakunnasta vain ehkä kymmenkunta, Linna huomauttaa. Eli käytännössä ainoa laite, jolla voi laskea panos/tuotos-suhteen kullekin pellon alueelle.

Drooneja hyödyntämällä voidaan saada lisää tehokkuutta maatalouteen: hyvänä lähitulevaisuuden esimerkkinä kasvinsuojelun täsmäruiskutukset sekä lannoituksen säätäminen droonin tuottaman datan perusteella. Lisäksi Tampereen yliopistossa on kehitetty yhteistyössä MTechin kanssa droonin dataan perustuvaa satoennustemallia.

Pauliina Laitinen, kuvituskuva
FinDrones2020-konferenssin keynote-puhuja Pauliina Laitinen edistää kestävää kasvinsuojelua ylitarkastajana Tukesissa. Hän kehittää mm. kasvinsuojelun koulutus- ja tutkintojärjestelmää sekä ruiskuntestaustoimintaa.

– Verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan, Suomessa yhtä satokautta kohti investoinnin määrä voi tuntua yrittäjästä liian suurelta ja riskinkantokyky voi olla heikko. Maatalousyrittäjien avuksi tulevat tässä kohtaa erilaiset teknologiahankkeet, joiden avulla toimintaa pääsee testaamaan. Tarvitaan rohkeutta kokeilla jotain uutta, sanoo tapahtumaa SAMKin puolelta järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

Metsätaloudessa teknologian hyödyntäminen on pidemmällä, esimerkiksi satelliitteja on käytetty jo pitkään.

Asiantuntijat äänessä

FinDrones2020-konferenssissa esiintyvistä keynote-puhujista Pauliina Laitinen ja Antti Lipasti ovat kasvinsuojelussa käytettävien droonien asiantuntijoita.

– Kasvinsuojelun ruiskudroonit on merkittävä tulevaisuuden juttu. Siinä on ajatuksena, että ruiskutukset toteutetaan drooneilla, mutta Suomen lainsäädäntö on osin vielä esteenä. Lisäksi Suomessa droonin pitää olla aina näkyvissä ja omassa hallinnassa, joten sitä ei voida täysin automatisoida, Linna selvittää.

Keynote-puhuja Jonas Stenberg on robotiikan ja droonien yhdistämisen asiantuntija ja tanskalaisella Jesper Cairo Westergaardilla on paljon käytännön kokemusta droonien käytöstä kentältä.

FinDrones2020-konferenssi RoboAI-viikolla 12.11. klo 8.30-18.

Ilmoittaudu tapahtumaan!

Kiinnostaako yritystäsi osallistua FinDrones2020-konferessiin näytteilleasettajana? Voitte toimittaa 10-15s videomainoksen, joka näkyy online-tapahtuman tauoilla osallistujille. Ilmoittaudu (sivustolla elomake.samk.fi) ja toimita materiaali annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja tapahtumasta:

RoboAI:n verkkosivuilta

FinDrones2020-konferenssin verkkosivuilta

FinDrones2020-konferenssin järjestää Satakunnan alueen maatalouden kehittämiseen pyrkivät PeltoAI ja Bioeväät -hankkeet. Hankkeita rahoittavat Satakuntaliitto EAKR-rahastosta sekä Satakunnan ELY-keskus euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeita koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Partnerina Tampereen yliopisto, Porin yksikkö.

Lisätiedot:

Petri Linna
p. 045 183 9630
petri.linna@tuni.fi Timo Kerminen
p. 044 710 3311
timo.kerminen@samk.fi

tapahtuman logot

Jaa tämä sivu

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.