RoboAI-viikko 2023 vakuutti

Osallisuuden edistäminen, pelillisyys ja virtuaalimaailmat, robotiikka ja konenäkö sekä innovaatiotyön ja data-analytiikan hyödyntäminen nousivat koko teknologiatapahtuma RoboAI-viikon tärkeimmiksi puheenaiheiksi.

Lavalla Tiina Mäkitalo ja Pepper.

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen luotsaama RoboAI-viikko esitteli jälleen 17.-21.4.2023 satakuntalaista TKI-osaamista. Kolmatta kertaa järjestetty teknologiatapahtuma keräsi jälleen satoja katsojia paikan päälle SAMKin Porin kampuksen Agora-salissa sekä verkossa. Tällä kertaa yleisöä toivottiin ensisijaisesti paikan päälle pandemiavuosien jälkeen. Alkuviikon osatapahtumia tarjottiin koettavaksi myös live-streamauksena.

Ajankohtainen ja monipuolinen sisältö löysi yleisönsä

Yleisöön tekivät suuren vaikutuksen mielenkiintoiset keynote-puhujat. Hyvinvointi- ja terveysteknologiatapahtumassa Marjaana Raukola-Lindblom tutustutti eläinavusteiseen työskentelyyn ja sen toteuttamiseen virtuaalisena. Teknologia opetuksessa -tapahtuma huipentui HeadAI:n perustaja Harri Ketamon puheenvuoroon tekoälyn hyödyntämisestä opetuksessa.

– Vaikka teknologian ennakoiminen tapahtuu sukupolvissa, opetuksessa tekoäly ei tule olemaan se viimeinen trendi, hän muistutti.

Torstain Tiedolla johtamisen aamupäivässä ihastutti erityisesti Genelekin toimitusjohtaja Siamäk Naghianin inspiroiva esitys, jossa nousivat esille innovaatiotyö ja siihen kuuluva kehitys- ja tutkimustyö. Naghian painotti puheessaan yhdenvertaisuutta ja matalaa hierarkiaa niin yrityksen toiminnassa kuin yhteiskunnassa.

– Emme etsi halvinta vaan parasta laatua. Laatua voidaan tuottaa siellä, missä ihmiset ovat onnellisia ja perusasiat ovat kunnossa. Suomalainen kulttuuripohja tukee matalan hierarkian yritystoimintaa. En halua eriyttää esimerkiksi tuotantoa ja tuotekehitystä toisistaan. Jatkuva vuorovaikutus on tärkeää kehitykselle, Naghian sanoi.

Älykkäät järjestelmät -tapahtumassa puhututti erityisesti professori Pekka Abrahamssonin puheenvuoro tekoälyn luomista haasteista.

– Tekoäly on kolmas vallankumous, Internetin syntyyn verrattava. Olemme vasta matkan alussa, ChatGPT-kielimalli nopeutti kehitystä kymmenen vuotta, välistä jäi kokematta monta kehitysastetta, hän muistutti.

NEXT2023-teknologiatapahtuman parhainta antia oli palautteiden mukaan Robotiikka Akatemian opiskelijoiden järjestämät sovellusdemot RoboAI-yhteiskäyttölaboratoriossa. Demojen ajankohtaisuutta sekä opiskelijoiden asiantuntemusta ja positiivista asennetta kehuttiin.

RoboAI-viikko on tiimin yhteinen ponnistus

– Tapahtuma onnistui hienosti ilman suurempia teknisiä ongelmia tai sairastumisia. Toki olisimme halunneet nähdä vielä enemmän väkeä paikalla Agora-salissa, aika moni ilmoittautuneista jätti saapumatta. Taitaa olla vielä jotain koronavuosien jättämää sivuoiretta, epäilee RoboAI:n tutkimuspäällikkö Pekka Suominen.

Tämän vuoden RoboAI-viikon järjestelyt aloitettiin heti kesälomien jälkeen 2022. Tapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen vaatii järjestelytiimiltä erityistä venymistä, jotta viikon mittainen tapahtuma saadaan maaliin.

– Tapahtumatiimi hoiti järjestelyt tänäkin vuonna upeasti ja yhteen hiileen puhaltaen. Palautteiden läpikäynnin jälkeen mietimme yhdessä jatkammeko samalla konseptilla vai uudistaisimmeko tapahtumaa, kertoo RoboAI Healthin tutkimuspäällikkö Tiina Mäkitalo.

Lue lisää RoboAI-viikosta

Lue tarkemmin Tiedolla johtamisen aamupäivästä. (tiedollajohtaminen.fi)

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat Puustellin HR-asiantuntija Eemeli Kakko (kuvassa vasemmalla), SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi ja osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta sekä Puustellin tehtaanjohtaja Tarmo Vesimäki.

SAMK ja Puustelli syventävät yhteistyötään kumppanuusohjelmassa

SAMK ja Puustelli Group Oy ovat tehneet pitkään yhteistyötä, joka vahvistuu nyt entisestään Puustellin liittyessä SAMKin uuteen kumppanuusohjelmaan.