RoboAI-viikko 2021: Teknologiatietoutta ja tukea opettajille

– Viime vuoden tapahtumasta opittiin paljon ja kuluneen vuoden aikana pidettyjen koulutusten perusteella tunnistamme vielä tarkemmin opettajien tarpeet, lupaa Teknologia opetuksessa -koulutustapahtumaa järjestävä tutkija-opettaja Janika Tommiska.

7.10.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Tyttö pelaa Legorobotilla kilpailussa. Taustalla yleisöä.
– Haluaisin istuttaa opettajille sellaisen ajatuksen, että kaikkea ei tarvitse osata, rohkeus yrittää riittää. Opiskelijat ja oppilaat ovat hyvänä apuna, koska he osaavat teknologioita usein meitä aikuisia paremmin, Janika Tommiska muistuttaa. Kuva on vuonna 2019 järjestetyistä FIRST LEGO® League -kilpailuista.

Alakouluopettajista toisen asteen opettajille suunnattu tapahtuma innostaa ja kannustaa kokeilemaan uusia teknologioita ja tuomaan niitä osaksi opetusta. Tapahtumassa on laaja kattaus uusia opetusteknologioita ja ammattilaisia kertomassa niiden tuomista hyödyistä. Monipuolisista työpajoista löytyy jokaiselle jotakin mielenkiintoista.

Lähikuvassa Teemu Arina.

Teemu Arina on kansainvälisesti tunnettu digitalisaation tulevaisuuteen erikoistunut tietokirjailija, puhuja ja biohakkeri. Hän on julkaissut kollegoidensa kanssa useampia optimaalista suorituskykyä, terveyttä ja hyvinvointia käsitteleviä kirjoja, joista tunnetuin on Biohakkerin käsikirja (2016). (Kuva Arina)

Tämän vuoden tapahtuman tärpeiksi Tommiska nostaakin keynote-puhuja, biohakkeri Teemu Arinan puheenvuoron aiheesta Ihminen oppivana ohjelmoitavana järjestelmänä. Tapahtumassa kuullaan myös paneelikeskustelu aiheesta Miksi vahvistaisimme lasten ja nuorten teknologiataitoja? Panelisteina eri näkökulmia edustavat SAMKin automaatio-opiskelija Meeri Simberg, opettajaedustajana Väinölän koulun opettaja Ville Suvikas, Porin sivistystoimialan toimialajohtaja Esa Kohtamäki sekä Cimcorpin toimitusjohtaja Tero Peltomäki. Koululaisryhmille on luvassa monipuolisia robotti- ja tiedekilpailuja.

 

Tuen saaminen tärkeää

Tommiskan näkemyksen mukaan opettajat ottavat rohkeasti uusia teknologia käyttöön opetuksessa, mutta haasteeksi nousee riittävän tuen saaminen arjessa.

– Järjestämiemme koulutusten suosio on noussut jatkuvasti ja nyt huomaa, että opettajat ovat todella tiedonjanoisia ja hakevat tukea jo käyttöönotetuille teknologioille. Erityisesti ohjelmointi,  nepsy (neuropsykiatrisissa) -haasteissa avustavat teknologiat sekä Google-ohjelmistojen hyödyntäminen ovat kiinnostaneet, Tommiska avaa.

Tutkija-opettaja Juho Sallin vetämä ongelmanratkaisupaja on yksi suoraan kohderyhmältä tullut tarve. Pajassa käydään läpi, miten esimerkiksi ohjelmoinnissa oppilaan tuomaa toimimatonta koodinpätkää voisi lähteä ratkaisemaan. Etukäteen toimitettuihin ongelmiin voidaan myös etsiä ratkaisua.

 

Lähikuvassa Mbot-robotti.

Kolmiosainen robottikilpailu sisältää mm. nopeus- ja tarkkuusosuudet ja sen lisäksi roboteilla on oma tanssikilpailu. Kilpailuun voi osallistua millä tahansa robotilla, kuten kuvan mBotilla.

Kaikki paikan päälle

Tommiskan mielestä teknologiataitojen vahvistaminen on tärkeää siitä yksinkertaisesta syystä, että tulevaisuudessa teknologiaosaamista tarvitaan joka alalla.

– Kaikista ei tarvitse tulla insinöörejä, mutta uskallus teknologiaa kohtaan olisi hyvä olla olemassa. Lapsen osaamispotentiaali tai kiinnostus saattaa jäädä käyttämättä, jos sitä ei tueta kasvuvaiheessa, muistuttaa Tommiska.

Teknologia opetuksessa -tapahtuma järjestetään hybridinä, eli osallistujat voivat tulla paikan päälle SAMKin Porin kampukselle tai verkkoon. Myös työpajat onnistuvat sekä että.

– Nyt olisi pitkän tauon jälkeen mahdollisuus verkostoitua tapahtumassa muiden paikkakuntien opettajien kanssa, eli tulkaa ihmeessä paikan päälle, kannustaa Tommiska.

 

Teknologia opetuksessa -koulutustapahtuma järjestetään RoboAI-viikolla keskiviikkona 24.11.2021 klo 8.45 alkaen.

Anna teknologian inspiroida ja ilmoittaudu!

Tsekkaa koko viikon ohjelma!

 

Lisätiedot:

Janika Tommiska, tutkija-opettaja
p. 044 710 6332
janika.tommiska@samk.fi

 

Tapahtuman järjestäjien logot.

7.10.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Mirka Leino ja Janika Tommiska.
| Teknologia

RoboAI-viikko: Opettaja, anna teknologian inspiroida ja innostaa!

– Epävarmuus teknologioita kohtaan ei ole huono asia. Tärkeintä on näyttää esimerkkiä, että vaikka ei osaa, uskaltaa kokeilla. Tulevaisuudessa nämä uudet teknologiat ovat suurella todennäköisyydellä joko työvälineinä tai käyttökohteina, joten uskallus kokeilla on tärkeää. Meille aikanaan iskostettu ”älä koske, menee rikki” -kulttuuri on onneksi jo väistynyt, sanoo Teknologia opetuksessa -verkkokoulutustapahtuman järjestäjä, tuntiopettaja Janika Tommiska.
Anja Poberznik ja Taina Jyräkoski lavalla.
| Tapahtumat

Ensimmäinen RoboAI-viikko oli menestys

Verkossa marraskuun 9.-13. toteutettu kokonaisuus keräsi linjoille viikon aikana erilaisiin teknologiatapahtumiin lähes 1400 osallistujaa

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/