RoboAI-viikko 2021: ROSista kilpailuetua ja uusia bisnesmahdollisuuksia

– ROS virtaviivaistaa tekemistä, vähentää asioiden uudelleen keksimistä ja nopeuttaa uusien tuotteiden markkinoille tuomista. ROSin tulevaisuuteen uskoo iso osa tutkimuslaitoksia ja suuria toimijoita NASAsta lähtien, joten tässä kehityksessä kannattaa olla mukana, kannustaa ROS-tapahtumaa järjestävä tutkija-opettaja Toni Aaltonen.

29.10.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Mies istuu tietokoneen edessä, näytössä on simulaatio.
Rokokoo-hankkeessa on kehitetty opetusmateriaalia myös kappaletavara-automaation ROS-käytölle. Rokokoo-hankkeessa työskentelevä Hannu Henttinen demostroi, miten avoimen lähdekoodin järjestelmillä rakennettu digitaalinen kaksonen toimii.

Mies seisoo varastorobotin edessä.

Varastorobotin aivoina toimii nyt avoimen lähdekoodin ROS-järjestelmä, joka on liitetty ethercat-väylällä beckhoff io -moduleihin. Tällä saadaan yhdistettyä modernin ohjelmistokehityksen ketteryys, ja perinteisen automaatiojärjestelmän luotettavuus, kertoo Rokokoo-hankkeen projektipäällikkö Toni Aaltonen.

RoboAI-viikolla 22.–23. järjestettävä kaksipäiväinen Robot Operating System (ROS) -tapahtuma toteutetaan hybridimallisena, jolloin yleisö on tervetullut sekä paikan päälle että verkkoon. Kohderyhmässä ovat robotiikka- ja automaatioyritykset, yleisesti alasta kiinnostuneet ja ohjelmistoalan yritykset ja työntekijät. Myös muu valmistava teollisuus voisi hyötyä: tapahtumassa tuodaan esille konkreettisia esimerkkejä jo tuotteistetuista ROS-roboteista, ja miten niitä voi hyödyntää esimerkiksi sisälogistiikassa. Aaltonen toivoo erityisesti paikan päälle osallistujia pitkän etätyöjakson jälkeen.

 

Yritykset ja tekijät kohtaavat

– Yksinkertaistettuna ROS-tapahtuman tarkoituksena on esittää yrityksille uusia mahdollisuuksia tehdä bisnestä. Mistä voisi tulevaisuudessa saada uutta kilpailuetua, ja miten työntekijöiden osaamispoolia voisi laajentaa monikäyttöisen ROS-kielen hyödyntämiseen. Tapahtumassa on myös varmasti jo ROS-koulutuksen käyneitä, todella osaavia kavereita, joten se toimii yrityksille myös verkostointi- ja rekrytointitapahtumana, Aaltonen summaa.

Tärpeiksi Aaltonen nostaa maanantailta suomalaisen pörssiyhtiö Solteqin puheenvuoron, jossa teknologiapäällikkö Tomi Kaihlaniemi ja liiketoiminnan johtaja Timo Kupsa tulevat kertomaan miten he ovat tuotteistaneet ROSia. Lisäksi Cimcorpin Tommi Tuusa kertoo ROSin hyödyntämisestä portaalirobotiikassa. Tiistaina Basemarkin konemestari Timo Tossavainen esittelee ROSin merkitystä autonomisten autojen kehittämisessä, ja Prizztechin projektipäällikkö Jukka-Pekka Alanen tulee kertomaan ROS-tutkimuksesta eurooppalaisessa Horizon-hankkeessa.

– Alasen puheenvuorossa kerrotaan myöskin, miten yrityksillä on mahdollista päästä hankerahoituksen turvin tekemään demoja ROSiin liittyen, vinkkaa Aaltonen.

Lähikuvassa varastorobtti.

RoboAI-viikon ROS-päivien yhteydessä on paikan päälle saapuville laboratoriokierros, jossa voi kysellä lisätietoja hankkeen työntekijöiltä varastorobotin toteutuksesta, muista ROS-demostraatioista sekä yhteistyö- ja koulutusmahdollisuuksista yrityksille.

ROS-koulutuksella lisää osaamista Satakuntaan

Toni Aaltonen on ollut järjestämässä SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön tarjoamaa, kansallisesti harvinaista ROS-koulutusta viime syksystä lähtien. Koulutettavilla on ollut hyvin kirjavat taustat: on ohjelmoinnin vasta-alkajia, yritysten edustajia ja ohjelmisto-osaajia, jotka kaipaavat lisäkoulutusta. Aaltonen on tyytyväinen koulutuksen saamaan kiinnostuksen määrään sekä palautteen laatuun.

– Koronasta huolimatta, koulutus on saanut hyvän vastaanoton ja osallistujia on ollut odotettua enemmän. Kurssi on koettu hyödylliseksi, ja ROS moderniksi ohjelmistotekniikan työkaluksi, jota ei välttämättä ensisijaisesti osata hyödyntää robotiikassa ja automaatiossa, hän summaa.

Alueellisesti Aaltonen uskoo ROSin tuovan ratkaisuja monellekin alalle.

– Länsirannikon robotiikka- ja automaatioklusterin tarpeiden ratkomista ROS voisi jouduttaa mm. digitaalisen kaksosen periaatteellaan, myös sisälogistiikkaan on valmiita ratkaisuja käyttöönotettaviksi. Teollisuusautomaatiossa muutoksen hitaus on tosiasia. ROS on jo hyvin käytössä muualla Suomessa, Satakunnassa vähemmän. Koulutus on tässä tilanteessa keskiössä, muistuttaa Aaltonen.

Hän suosittelee tapahtumaa kaikille robotiikasta ja automaatiosta kiinnostuneille. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoa ROSista: ensimmäisenä päivänä lähdetään ihan alusta järjestelmän historiasta, eikä toisenakaan päivänä mennä liian syvälle tekniikkaan.

– ROSin avulla kuka tahansa voi omalla kotisohvallaan ajaa NASAn tekemää simulaatiota, ja katsoa miten se toimii, kertoo Aaltonen ja kehottaa kiinnostuneita ilmoittautumaan tapahtumaan.

 

Kaksipäiväinen ROS-tapahtuma järjestetään RoboAI-viikolla maanantaina ja tiistaina 22.-23.11. klo 12.30 alkaen.

Anna teknologian inspiroida ja ilmoittaudu!

Tsekkaa koko viikon ohjelma! (sivustolla www.roboai.fi)

 

Ros (Robot Operating System) -täydennyskoulutuskokonaisuus on Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Porin yksikön tarjoama. Sen taustalla on Rokokoo – Robotiikan koulutus kasvuyritysten ohjenuorana -yhteishanke avoimen robotiikan tiedonlevityksestä Satakuntaan.

Lisätietoja: roboai.fi/ros

 

Lisätiedot:

Toni Aaltonen, tutkija-opettaja
p. 044 710 3998
toni.aaltonen@samk.fi

 

Tapahtuman järjestäjien logot.

29.10.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Student programming a robot at automation laboratory.
| Automaatio ja teollisuus

ROS-koulutuksesta uutta osaamista ja kilpailuetua Satakuntaan

SAMK suunnittelee ROS (Robot Operating System)-täydennyskoulutuskokonaisuuden tarjoamista syksyllä 2020. Kohderyhmänä ovat satakuntalaiset pk-yritykset sekä työssäkäyvät tai työttömät työnhakijat, jotka uuden osaamisen myötä parantavat Satakunnan alueen kilpailukykyä.
Opiskelijat käyttävät yhteistyörobottia.
| Automaatio ja teollisuus

Askel kohti tulevaisuutta – ROS-ohjelmointiympäristö luo monia mahdollisuuksia

– Ohjelmistoyrityksille ROS (Robot Operating System) on tie robotiikkaan ja automaatioon käyttämällä jo ennestään tuttuja kieliä. Robotiikka- ja automaatioalan yrityksille tämä on mahdollisuus löytää osaavaa työvoimaa, säästää kustannuksia ja innovoida uusia tuotteita, Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkija-opettaja ja Rokokoo-hankkeen projektipäällikkö Toni Aaltonen kuvaa ROS-täydennyskoulutuskokonaisuuden etuja.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Kaikille ammattikorkeakoulututkinnon saaville vahvat taidot pärjätä muuttuvilla työmarkkinoilla. Osaamisessa korostuvat kestävään kehitykseen, digitalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyvät taidot. @Arene_ry @SatakunnanAMK https://www.arene.fi/julkaisut/raportit/suositus-ammattikorkeakoulujen-yhteisista-kompetensseista-ja-niiden-soveltamisesta-2022/

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html