RoboAI on Satakunnan teknologisen kehityksen tukija

SAMK esittelee uuden RoboAI-kokonaisuuden, joka sisältää automaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja hyvinvointiteknologiaan keskittyvät TKI- ja koulutustoiminnot.

Opiskelijat testaamassa Yumi-käsivarsirobottia RoboAI:n laboratoriossa.

RoboAI toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä koulutuksen ja osaamisen globaalina innovaatioalustana, jonka sydän sijaitsee SAMKin Porin kampuksen yhteiskäyttölaboratoriossa. RoboAI:n johtajana toimii tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen ja hänen alaisuudessaan työskentelee yli 20 automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian asiantuntijaa. RoboAI:n toiminnassa on mukana Tampereen yliopiston Data-analytiikan tutkimusryhmä.

RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskus tarjoaa yrityksille teknologiaan liittyviä tuotekehityspalveluja sekä startup-palveluja opiskelijoille ja aloittaville yrittäjille. Asiakkaalle tarjottava palvelukokonaisuus voi olla esimerkiksi asiantuntijoiden projekti, vuokraa laitteita -palvelu tai rahoituksella tuettava yhteisprojekti.

RoboAI:n karhulogon on suunnittelut Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää.

Konkreettisia tuloksia: lisää kilpailukykyä ja osaajia

– RoboAI edistää uusien teknologioiden tunnettuutta toimimalla puolueettomana testiympäristönä ja tuotekehitysyksikkönä maakunnan yrityksille. Tästä hyvä esimerkki on Indego-eksoskeleton –kuntoutusrobotti, jota tullaan jatkossa hyödyntämään paitsi fysioterapeuttien koulutuksessa ja useissa hankkeissa, myös innovaatiotyökaluna tuleville insinööreille, Pulkkinen kertoo.

Lisäksi RoboAI-kokonaisuuteen kuuluu SAMKin tarjoama automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyvä muunto- ja täydennyskoulutus. RoboAI kokoaa myös toimijoita edistämään lasten sekä nuorten teknologiatietoutta ja hakeutumista teknologia-alalle (STEM-keskus).

Robotiikka Akatemia ja syksyllä toimintansa aloittava Tekoäly Akatemia ovat RoboAI:n osaajahautomoita. RoboAI:n tavoitteena on tukea alueen teknologiateollisuuden ja yritysten kasvua, lisätä kilpailukykyä sekä luoda vahva pohja teolliselle digitalisaatiolle.

RoboAI:n toimintaa tukemassa on useita hankkeita. Merkittävin näistä on Satakuntaliiton rahoittama SAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen Robocoast R&D Center -hanke.

RoboAI:n avajaisia vietetään yhteiskäyttölaboratoriossa SAMKin Porin kampuksella 7.6. klo 12-15. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua RoboAI:n toimintaan ja yhteiskäyttölaboratorioon asiantuntijoiden ohjaamana: Esittelyssä ovat mm. robotit, vr-lasit, 3D-tulostimet sekä RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen uusin investointi, eli Exoskeleton-kuntoutusrobotti. Ilmoittaudu avajaisiin 4.6. mennessä.

Avajaisten sähköinen kutsu

Lue lisää RoboAI:sta, tehdyistä yritysprojekteista ja tilaa sähköinen uutiskirje: www.roboai.fi

Lue lisää Robotiikka Akatemiasta (SAMKin vuoden 2018 vuosikertomus)

Lisätiedot:

tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen, p. +358 44 710 3296

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat Puustellin HR-asiantuntija Eemeli Kakko (kuvassa vasemmalla), SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi ja osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta sekä Puustellin tehtaanjohtaja Tarmo Vesimäki.

SAMK ja Puustelli syventävät yhteistyötään kumppanuusohjelmassa

SAMK ja Puustelli Group Oy ovat tehneet pitkään yhteistyötä, joka vahvistuu nyt entisestään Puustellin liittyessä SAMKin uuteen kumppanuusohjelmaan.