Puualan yritykset tähtäävät Kiinan markkinoille – Changzhoussa upouusi showroom

SAMK auttaa jalostettuja puutuotteita valmistavia yrityksiä Kiinan markkinoille. Mukana LEF Network to China -hankkeen yhteistyössä on myös kauppakamareita ja puualan järjestöjä Suomesta, Virosta ja Latviasta.

15.4.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: LEF Network to China

LEF Network to China messut / LEF Network to China exhibition

Hankkeen kumppanit olivat esillä puualan messuilla Shanghaissa.

Latvian kauppakamari tiedusteli nelisen vuotta sitten, haluaako SAMK lähteä kansainväliseen hankkeeseen kumppaniksi. SAMKin hyvä maine kiinalaisten toimijoiden kanssa tehdyssä yhteistyössä oli kiirinyt sinne asti. SAMKista vastattiin myöntävästi ja alkoi yhteistyö, jossa autetaan Suomen, Viron ja Latvian jalostetun puun yrityksiä Kiinan markkinoille. Kumppaniyritysten tuotteet vaihtelevat erikoislistoista hirsirakennuksiin.

Yhteistyökuviot olivat jo hyvällä mallilla. Sitten tuli koronaviruspandemia ja pysäytti maailman. Nyt asiat ovat jälleen nytkähtäneet eteenpäin. Hanke sai vuoden lisäaikaa ja sen puitteissa osallistuttiin tänä keväänä omalla osastolla puualan messuille Shanghaissa.

– Kiinahan on nyt sisäisesti jo aika auki. Messuilta saimme valtavasti kontakteja. Alamme seuraavaksi järjestää B2B-tapaamisia yhteistyöyritysten ja kiinalaisten kumppanien välillä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mikko Lehtonen.

Hankkeeseen on palkattu myyntiedustaja Anna Feng, joka toimi messuilla näytteilleasettajana. Kiinassa töitä hankkeen parissa tekevät myös SAMKin Kiinan kampuksen työntekjät Gu Hancao (Hanna) ja Mingxi Shi (Effy).

Opiskelijoille myös hyötyä hankkeesta

– Avasimme messujen jälkeen myös showroomin kumppaniyritysten tuotteille. Tavarat kulkivat Venäjän läpi junalla Changzhouhun. Siellä ne ovat nyt iskussa kiinalaisen yhteistyöyrityksemme Kihomen tiloissa. Satakuntalainen saunakin on siellä, Lehtonen myhäilee.

– Showroomin avajaisissa oli kaupungin johto paikalla. Kaupungin televisio teki juttua tilaisuudesta. Tällaista näkyvyyttä ei Kiinassa saa ilman todella pitkäaikaista yhteistyötä. Kun menemme yritysryhmän kanssa Changzhouhun, meillä on kaikki ovet auki, Kiina-asiantuntija Markku Paukkunen kertoo.

– Ja ovet aukeavat myös opiskelijoillemme. Yhteistyö on ollut todella hyvää ja toivottavasti se jatkuu. Markku on raivannut meille hienon tien Kiinan markkinoille, Lehtonen lisää.

Opiskelijat ovat päässeet jo nyt hyötymään hankkeen toimista. Liiketalouden aikuisopiskelijat tekivät lehtori Leena Sääsken vetämällä opintojaksolla suomalaisille kumppaniyrityksille omat vientisuunnitelmat Kiinaan.

– Työ tehtiin pienissä ryhmissä, jokainen tiimi sai oman yrityksen. Tehtävä oli haastava, mutta sekä yritykset että opiskelijat antoivat sen onnistumisesta ja oppimisprosessista hyvää palautetta, Lehtonen kertoo.

Toiminta kytkeytyy myös SAMKin strategiaan

Hankkeen puitteissa on tapahtunut paljon muutakin. On järjestetty erilaisia Kiinan markkinoihin, vientiin, markkinointiin ja myyntiin liittyviä koulutuksia.  Viron johdolla on tehty myös laaja markkinaselvitys Kiinan markkinoista jalostettujen puutuotteiden näkökulmasta.

– Kiinassa on aivan valtavasti erilaisia kohderyhmiä, joita voisi kiinnostaa meidän puuosaamisemme. Esimerkiksi kansainväliset brändit ja ekologisuus kiinnostavat Kiinassa nyt kovasti, Lehtonen sanoo.

– Keskiössä on Kiinan vaurastuva keskiluokka. Osa tästä väestä on valmis maksamaan paljon pohjoismaisista brändeistä, Markku Paukkunen jatkaa.

Toiminta kytkeytyy myös SAMKin strategiaan.

– SAMK on teollisuuskorkeakoulu, kansainvälistäjä sekä alueen alueellinen, kokoava voima. Nämä kaikki kiteytyvät hankkeessa, Lehtonen sanoo.

Showroomin avajaiset, sauna / Showroom opening ceremony, sauna

Info

LEF Network China -hanke rahoitetaan Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Mukana on seitsemän yritystä Virosta, seitsemän yritystä Latviasta ja viisi yritystä Suomesta. Satakunnasta on mukana Tammiston Puu  Euran Hinnerjoelta.

Kuvassa avajaisissa ”saunoivat” Shanghain pääkonsulaatti Pasi Hellman ja Changzhoun varapormestari Hang Yong.

15.4.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: LEF Network to China

Lisää aiheesta

Paukkunen ja Lehtonen kippistelevät puukuksilla.
| Liiketoiminta

Puualan yritykset Suomesta, Virosta ja Latviasta matkalla Kiinan-markkinoille

Joukko puualan yrityksiä Suomesta, Virosta ja Latviasta tavoittelee pääsyä Kiinan-markkinoille. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa tehdään kolme verkostoitumisvierailua Kiinaan ja yksi Kiinan suunnasta tänne. Lisäksi hankkeessa järjestettävä koulutus on avointa kaikille.
Ryhmäkuva Arenen jäsenistä Kiinassa.
| SAMK

Kiina hakee Suomesta esimerkkiä ammattikorkeakoulujen kehittämiseen

-Kehittyminen ammattikorkeakouluksi on haasteellista ja olemme kiinnostuneita suomalaisten kokemuksista, kertoi Kiinan National Academy of Education Administrationin (NAEA) varapääjohtaja Hou Huijun. Kiina on päättänyt luoda 300 ammattikorkeakoulua, joiden kehittämiselle aiempien oppilaitosten pohjalta 1990-luvulla syntyneet suomalaiset ammattikorkeakoulut ovat mielenkiintoinen esimerkki.

Uusimmat uutiset

Heikki Haaparanta kotitoimistolla / Heikki Haaparanta at his home office
| Liiketoiminta

Katseet kohti digitaalista transformaatiota

– Nyt ei ole enää kyse pelkästään teknologian käyttöönotosta tai prosessien digitoinnista. Teknologia on iso muutosvoima, joka mahdollistaa liiketoiminnan muutoksen, kertoo Heikki Haaparanta. Hän on toiminut reilun vuoden ajan SAMKissa yliopettajana keskittyen digitaalisiin palveluihin.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKissa lehtorina toimiva Anne Sankari kirjoittaa uudessa blogissa kirjoittamisesta ─ välillä ammattikorkeakouluopiskelun näkökulmasta, välillä yleisemmin.
https://tekstisankari.samk.fi

Muistatko, milloin liityit Twitteriin? Minä muistan! RoboAI 2 vuotta Twitterissä! 563 twiittiä robotiikkaa, automaatiota, tekoälyä ja hyvinvointiteknologiaa. Tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @TampereUni sekä yritykset! #TwitterMerkkipäiväni

Palveluliiketoiminnan osaamisalueella on lähdetty kehittämään digitalisaation ja liiketoiminnan rajapintaan liittyvää opetus- ja TKI-toimintaa.
https://www.samk.fi/uutiset/katseet-kohti-digitaalista-transformaatiota/

Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajien päivää. Teette arvokasta työtä!

Happy International Nurses Day. Your work is invaluable!

#samk #kansainvälinensairaanhoitajapäivä
#InternationalNursesDay #IND2021 #FlorenceNightingale