Puualan yritykset tähtäävät Kiinan markkinoille – Changzhoussa upouusi showroom

SAMK auttaa jalostettuja puutuotteita valmistavia yrityksiä Kiinan markkinoille. Mukana LEF Network to China -hankkeen yhteistyössä on myös kauppakamareita ja puualan järjestöjä Suomesta, Virosta ja Latviasta.

LEF Network to China messut / LEF Network to China exhibition

Puualan yritykset tähtäävät Kiinan markkinoille – Changzhoussa upouusi showroom

Hankkeen kumppanit olivat esillä puualan messuilla Shanghaissa.

Latvian kauppakamari tiedusteli nelisen vuotta sitten, haluaako SAMK lähteä kansainväliseen hankkeeseen kumppaniksi. SAMKin hyvä maine kiinalaisten toimijoiden kanssa tehdyssä yhteistyössä oli kiirinyt sinne asti. SAMKista vastattiin myöntävästi ja alkoi yhteistyö, jossa autetaan Suomen, Viron ja Latvian jalostetun puun yrityksiä Kiinan markkinoille. Kumppaniyritysten tuotteet vaihtelevat erikoislistoista hirsirakennuksiin.

Yhteistyökuviot olivat jo hyvällä mallilla. Sitten tuli koronaviruspandemia ja pysäytti maailman. Nyt asiat ovat jälleen nytkähtäneet eteenpäin. Hanke sai vuoden lisäaikaa ja sen puitteissa osallistuttiin tänä keväänä omalla osastolla puualan messuille Shanghaissa.

Hankkeeseen on palkattu myyntiedustaja Anna Feng, joka toimi messuilla näytteilleasettajana. Kiinassa töitä hankkeen parissa tekevät myös SAMKin Kiinan kampuksen työntekjät Gu Hancao (Hanna) ja Mingxi Shi (Effy).

Opiskelijoille myös hyötyä hankkeesta

– Avasimme messujen jälkeen myös showroomin kumppaniyritysten tuotteille. Tavarat kulkivat Venäjän läpi junalla Changzhouhun. Siellä ne ovat nyt iskussa kiinalaisen yhteistyöyrityksemme Kihomen tiloissa. Satakuntalainen saunakin on siellä, Lehtonen myhäilee.

– Showroomin avajaisissa oli kaupungin johto paikalla. Kaupungin televisio teki juttua tilaisuudesta. Tällaista näkyvyyttä ei Kiinassa saa ilman todella pitkäaikaista yhteistyötä. Kun menemme yritysryhmän kanssa Changzhouhun, meillä on kaikki ovet auki, Kiina-asiantuntija Markku Paukkunen kertoo.

– Ja ovet aukeavat myös opiskelijoillemme. Yhteistyö on ollut todella hyvää ja toivottavasti se jatkuu. Markku on raivannut meille hienon tien Kiinan markkinoille, Lehtonen lisää.

Opiskelijat ovat päässeet jo nyt hyötymään hankkeen toimista. Liiketalouden aikuisopiskelijat tekivät lehtori Leena Sääsken vetämällä opintojaksolla suomalaisille kumppaniyrityksille omat vientisuunnitelmat Kiinaan.

– Työ tehtiin pienissä ryhmissä, jokainen tiimi sai oman yrityksen. Tehtävä oli haastava, mutta sekä yritykset että opiskelijat antoivat sen onnistumisesta ja oppimisprosessista hyvää palautetta, Lehtonen kertoo.

Toiminta kytkeytyy myös SAMKin strategiaan

Hankkeen puitteissa on tapahtunut paljon muutakin. On järjestetty erilaisia Kiinan markkinoihin, vientiin, markkinointiin ja myyntiin liittyviä koulutuksia. Viron johdolla on tehty myös laaja markkinaselvitys Kiinan markkinoista jalostettujen puutuotteiden näkökulmasta.

– Kiinassa on aivan valtavasti erilaisia kohderyhmiä, joita voisi kiinnostaa meidän puuosaamisemme. Esimerkiksi kansainväliset brändit ja ekologisuus kiinnostavat Kiinassa nyt kovasti, Lehtonen sanoo.

– Keskiössä on Kiinan vaurastuva keskiluokka. Osa tästä väestä on valmis maksamaan paljon pohjoismaisista brändeistä, Markku Paukkunen jatkaa.

Toiminta kytkeytyy myös SAMKin strategiaan.

– SAMK on teollisuuskorkeakoulu, kansainvälistäjä sekä alueen alueellinen, kokoava voima. Nämä kaikki kiteytyvät hankkeessa, Lehtonen sanoo.

Showroomin avajaiset, sauna / Showroom opening ceremony, sauna

Info

LEF Network China -hanke rahoitetaan Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Mukana on seitsemän yritystä Virosta, seitsemän yritystä Latviasta ja viisi yritystä Suomesta. Satakunnasta on mukana Tammiston Puu Euran Hinnerjoelta.

Kuvassa avajaisissa ”saunoivat” Shanghain pääkonsulaatti Pasi Hellman ja Changzhoun varapormestari Hang Yong.

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.