Puualan yritykset Suomesta, Virosta ja Latviasta matkalla Kiinan-markkinoille

Joukko puualan yrityksiä Suomesta, Virosta ja Latviasta tavoittelee pääsyä Kiinan-markkinoille. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa tehdään kolme verkostoitumisvierailua Kiinaan ja yksi Kiinan suunnasta tänne. Lisäksi hankkeessa järjestettävä koulutus on avointa kaikille.

28.10.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari; Mikko Lehtonen ja Markku Paukkunen (Kiina)

Paukkunen ja Lehtonen kippistelevät puukuksilla.
Osatavoitteena Markku Paukkusella ja Mikko Lehtosella on päästä hankkeen lopussa saunomaan juuri myytyyn uuteen suomalaiseen saunaan.

Ensimmäinen tutustumis- ja verkostoitumismatka tehtiin heinäkuussa 38 henkilön voimin. Kohteena olivat puualan messut Shanghaissa ja Wujin Green Building Demonstration Zone Changzhoussa. Ensi vuonna on tarkoitus mennä omalla osastolla kaksille messuille – mukana olevat yritykset ovat keskenään niin erilaisia, että yhdet messut eivät palvele kaikkia.

Mikä saa yritykset lähtemään mukaan tähän LEF China -hankkeeseen?

– Tässä pääsee mukaan matalalla kynnyksellä, pystymme tarjoamaan yrityksille helpotusta Kiinan-markkinoihin tutustumisessa. He hyötyvät myös keskinäisistä suhteistaan maiden sisällä ja välillä, kuvailevat Markku Paukkunen ja Mikko Lehtonen.

Tutkija Lehtonen on hankkeen projektipäällikkö Suomessa, ja Kiina-asiantuntija Paukkusen vastuualue on Kiinan päässä toimiminen. Kiinassa töitä tekevät Gu Hancao (Hanna) ja Mingxi Shi (Effy), jotka työskentelevät SAMKin Changzhoun toimistossa. Lehtoselle Kiina on uusi kokemus, Paukkunen puolestaan pääsee yhdistämään puualan työkokemuksensa Kiina-osaamiseensa.

Korkean jalostusarvon tuotteita sahatavaran sijaan

Suomella on perinteitä sahatavaran viennistä Kiinaan. Tässä hankkeessa tavoitellaan markkinoita korkeammalle jalostetuille tuotteille, puulistoista puutarhasaunoihin ja talopaketteihin.

Hankkeessa on tiiviisti mukana 19 yritystä, seitsemän sekä Latviasta että Virosta ja viisi Suomesta. Satakunnasta on mukana Tammiston puu Euran Hinnerjoelta. Yhtiö etsii Kiinasta yhteistyökumppania erilaisten piha-ja puutarharakenteiden jakeluun. Ihan helppoa sen löytäminen ei ole.

Ihmisiä neuvottelupöytien ääressä.

Henri Murtojärvi etualalla vasemmalla.

– Ilman hanketta sitä olisi vielä vaikeampaa löytää. Onhan tämä loistava mahdollisuus etsiä, sanoo key account manager Henri Murtojärvi.

Hankkeessa on tilaisuus tutustua toimintatapoihin ja nähdä käytännössä, mitä pitää olla ennakkoon ajateltuna, jos Kiinan-markkinoille haluaa.
– Effy ja Hanna ovat tehneet ison työn, että kaikki toimii julmetun hienosti. Organisointi on tosi hyvää.

Matka Kiinaan on pitkä, pikavoittoja ei luvassa

–  Meillä on hyvä porukka. Kukaan ei ole lähtenyt liikkeelle nopeitten voittojen takia. Moni on sanonut, että nyt lähdettiin ottamaan ensiaskelia. Suhteellisen hyvin pystytäänkin antamaan tukea alkuaskelissa, kertoo Lehtonen.
–  Koko hanke on osoitus pitkäjänteisestä työstä, sanoo Paukkunen.

Jo nyt muutamat yritykset ovat tehneet kauppoja.
–  On kontakteja, jotka ovat tunteneet sinut pitkään. Uusia kontakteja kyllä löytyy, mutta menee vuosia, että ollaan tilanteessa, että mistään matchmakingista voidaan puhua.
–  Kiinassa on valtava potentiaali, se ei aukene ennen kuin käy Kiinassa ja näkee mittakaavan, toteaa Paukkunen.

Kaikkiaan 18 koulutuspäivää

Maksuttomat vientikoulutukset (opetuskieli englanti) jatkuvat:

25.11. Riika
27.11. Tallinna
29.11. klo 9-16 Helsinki (tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin). Huom. Myös etäosallistumismahdollisuus HILLissä. Katso tarkemmin SAMKin tapahtumakalenterista.

Ryhmäkuva, 30-40 henkiloa

Heinäkuisella Kiinan-matkalla.

Lisää aiheesta

Älykkäita hankkeita kuvituskuva pixabay
| SAMK

Tulevaisuuden sairaala, älykkäästi sähköistyvä Satakunta ja kolme muuta hanketta toivat SAMKille EAKR-rahoituspotin

Satakuntaliitto jakoi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta viime viikolla kahdeksalle hankekokonaisuudelle. Satakunnan ammattikorkeakoulu on mukana viidessä hankkeessa. Niissä kehitetään äly- ja digiratkaisuja maalla ja merellä: terveyden- ja sairaanhoidossa, sähkömarkkinoilla ja merenkulussa.
Markku Paukkunen Kuva: Veera Korhonen
| SAMK

Kiina – perspektiiviä ja vastakohtia

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa, kirjoittaa Kiina-asiantuntijamme Markku Paukkunen Agoran kolumnissa.

Uusimmat uutiset

Rakennustekniikan opiskelijat Jari-Petteri Joutsenlahti ja Tomi Ahokas katsovat rakennuspiirroksia rakennustyömaalla.
| SAMK

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa voi suuntautua rakennustuotantoon, rakennesuunnitteluun tai LVI-suunnitteluun.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Rakennusalalla vaaditaan koko ajan uutta kilpailukykyistä osaamista ja siihen tarpeeseen koulutuksesta valmistuu uutta osaavaa työvoimaa. Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla opinnoistaan ja harjoitteluistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.
#rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb

TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä https://t.co/LUbHdZmvuU

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts
https://t.co/vVWW5fkcVH

Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgen pohtivat Osaava yritys – Menestyvä yritys -blogikirjoituksessa, mikä tekee osaajasta asiantuntijan. https://t.co/DLRAzkkZ0Z