Puualan yritykset Suomesta, Virosta ja Latviasta matkalla Kiinan-markkinoille

Joukko puualan yrityksiä Suomesta, Virosta ja Latviasta tavoittelee pääsyä Kiinan-markkinoille. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa tehdään kolme verkostoitumisvierailua Kiinaan ja yksi Kiinan suunnasta tänne. Lisäksi hankkeessa järjestettävä koulutus on avointa kaikille.

28.10.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari; Mikko Lehtonen ja Markku Paukkunen (Kiina)

Paukkunen ja Lehtonen kippistelevät puukuksilla.
Osatavoitteena Markku Paukkusella ja Mikko Lehtosella on päästä hankkeen lopussa saunomaan juuri myytyyn uuteen suomalaiseen saunaan.

Ensimmäinen tutustumis- ja verkostoitumismatka tehtiin heinäkuussa 38 henkilön voimin. Kohteena olivat puualan messut Shanghaissa ja Wujin Green Building Demonstration Zone Changzhoussa. Ensi vuonna on tarkoitus mennä omalla osastolla kaksille messuille – mukana olevat yritykset ovat keskenään niin erilaisia, että yhdet messut eivät palvele kaikkia.

Mikä saa yritykset lähtemään mukaan tähän LEF China -hankkeeseen?

– Tässä pääsee mukaan matalalla kynnyksellä, pystymme tarjoamaan yrityksille helpotusta Kiinan-markkinoihin tutustumisessa. He hyötyvät myös keskinäisistä suhteistaan maiden sisällä ja välillä, kuvailevat Markku Paukkunen ja Mikko Lehtonen.

Tutkija Lehtonen on hankkeen projektipäällikkö Suomessa, ja Kiina-asiantuntija Paukkusen vastuualue on Kiinan päässä toimiminen. Kiinassa töitä tekevät Gu Hancao (Hanna) ja Mingxi Shi (Effy), jotka työskentelevät SAMKin Changzhoun toimistossa. Lehtoselle Kiina on uusi kokemus, Paukkunen puolestaan pääsee yhdistämään puualan työkokemuksensa Kiina-osaamiseensa.

Korkean jalostusarvon tuotteita sahatavaran sijaan

Suomella on perinteitä sahatavaran viennistä Kiinaan. Tässä hankkeessa tavoitellaan markkinoita korkeammalle jalostetuille tuotteille, puulistoista puutarhasaunoihin ja talopaketteihin.

Hankkeessa on tiiviisti mukana 19 yritystä, seitsemän sekä Latviasta että Virosta ja viisi Suomesta. Satakunnasta on mukana Tammiston puu Euran Hinnerjoelta. Yhtiö etsii Kiinasta yhteistyökumppania erilaisten piha-ja puutarharakenteiden jakeluun. Ihan helppoa sen löytäminen ei ole.

Ihmisiä neuvottelupöytien ääressä.

Henri Murtojärvi etualalla vasemmalla.

– Ilman hanketta sitä olisi vielä vaikeampaa löytää. Onhan tämä loistava mahdollisuus etsiä, sanoo key account manager Henri Murtojärvi.

Hankkeessa on tilaisuus tutustua toimintatapoihin ja nähdä käytännössä, mitä pitää olla ennakkoon ajateltuna, jos Kiinan-markkinoille haluaa.
– Effy ja Hanna ovat tehneet ison työn, että kaikki toimii julmetun hienosti. Organisointi on tosi hyvää.

Matka Kiinaan on pitkä, pikavoittoja ei luvassa

–  Meillä on hyvä porukka. Kukaan ei ole lähtenyt liikkeelle nopeitten voittojen takia. Moni on sanonut, että nyt lähdettiin ottamaan ensiaskelia. Suhteellisen hyvin pystytäänkin antamaan tukea alkuaskelissa, kertoo Lehtonen.
–  Koko hanke on osoitus pitkäjänteisestä työstä, sanoo Paukkunen.

Jo nyt muutamat yritykset ovat tehneet kauppoja.
–  On kontakteja, jotka ovat tunteneet sinut pitkään. Uusia kontakteja kyllä löytyy, mutta menee vuosia, että ollaan tilanteessa, että mistään matchmakingista voidaan puhua.
–  Kiinassa on valtava potentiaali, se ei aukene ennen kuin käy Kiinassa ja näkee mittakaavan, toteaa Paukkunen.

Kaikkiaan 18 koulutuspäivää

Maksuttomat vientikoulutukset (opetuskieli englanti) jatkuvat:

25.11. Riika
27.11. Tallinna
29.11. klo 9-16 Helsinki (tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin). Huom. Myös etäosallistumismahdollisuus HILLissä. Katso tarkemmin SAMKin tapahtumakalenterista.

Ryhmäkuva, 30-40 henkiloa

Heinäkuisella Kiinan-matkalla.

Lisää aiheesta

Älykkäita hankkeita kuvituskuva pixabay
| SAMK

Tulevaisuuden sairaala, älykkäästi sähköistyvä Satakunta ja kolme muuta hanketta toivat SAMKille EAKR-rahoituspotin

Satakuntaliitto jakoi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta viime viikolla kahdeksalle hankekokonaisuudelle. Satakunnan ammattikorkeakoulu on mukana viidessä hankkeessa. Niissä kehitetään äly- ja digiratkaisuja maalla ja merellä: terveyden- ja sairaanhoidossa, sähkömarkkinoilla ja merenkulussa.
SAMKin projektipäällikkö Markku Paukkunen.
| SAMK

Kiina – perspektiiviä ja vastakohtia

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa, kirjoittaa Kiina-asiantuntijamme Markku Paukkunen Agoran kolumnissa.

Uusimmat uutiset

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Osallistu SAMK Yrittäjyyspäivän webinaariin ja inspiroidu yrittäjien tarinoista!

Ota seurantaan FB-tapahtumasivu ja käy ilmoittautumassa mukaan osoitteessa yrittajyyspaiva.samk.fi/
... See MoreSee Less

View on Facebook

RoboAI:n uusin uutiskirje keskittyy pian starttaavaan RoboAI-viikkoon! Kirjeessä esitellään monipuoliset osatapahtumat artikkeleiden kautta. Tsekkaa uutiskirje: https://app-fi.postiviidakko.fi/preview/show/draft/607199/html Ja tilaa omasi http://uutiskirje.roboai.fi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #uutiskirje #tech

Haku KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteeksi on käynnissä. Osallistumalla saat osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. #hiilijalanjälki #rakentaminen #kohisten

https://bit.ly/3mw1mBm

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts