Purkutalo opetti kokonaisvaltaista projektinhallintaa

Suomessa työskentelee noin 3 300 kuvataiteilijaa, joista moni on saanut oppinsa Kankaanpäässä. Kuvataiteilijan ammatti on paljon muutakin kuin taiteen tekemistä. Kuvataiteessa opiskellaankin paljon erilaisten projektien parissa. Yksi Kankaanpäässä viime vuonna menestyksekkäästi toteutettu projekti oli Purkutalo 2022.

3.5.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Ika Närhi

Ika Närh vaaleanpunaisen seinän edessä.

Ika Närhen seinämaalausprosessi

Lehtori Tomi Kuusimäki muistelee, että kaikki lähti kaupunkihavainnointiyhteistyöstä. Se tehtiin osana TUKEE2-hanketta, jolla haluttiin saada nuorten omaa ääntä kuuluviin osana yhdessä tekemisen kulttuuria.

Kankaanpään kaupunki tarjosi 1960-luvun autioituneen omakotitalon taiteen tekemisen puitteiksi. Kaupungin kanssa on tehty muutenkin jouhevaa yhteistyötä jo vuosikymmeniä.

– Kaupunki on meille laajennettu oppimisympäristö, Kuusimäki kiteyttää.

– Keskiössä kuvataiteen opinnoissa on projektien ja oppimisen yhdistäminen. Tuemme kokonaisvaltaista oppimista.

Purkutalo 2022 -hankkeen koordinaattoriksi valikoitui kuvataiteen opiskelija Anna Kallio. Taiteen tekijöitä oli lopulta yli kolmekymmentä.

Talossa riitti kävijöitä. Mukana oli satunnaisten vierailijoiden lisäksi erilaisia lapsiryhmiä, eri koulujen opiskelijoita, kehitysvammaisten ryhmä sekä ryhmä päihde- ja mielenterveyskuntoutujia. Osa heistä osallistui taiteen tekemiseen.

– Projektista tuli lämpöisen oloinen juuri siksi, kun siinä oli niin paljon eri tahoja mukana, Kallio sanoo.

Näyttelyvierailta ylistävää palautetta

A Friend, Ika Närhen muraali

A Friend, Ika Närhen muraali (klikkaa suuremmaksi).

Purkutalo sai myös kaksi kesätaiteilijaa, kuvataiteen opiskelijat Ika Närhen ja Kalle Pienmäen. He toimivat näyttelyvahteina, tekivät taideteoksia ja ohjasivat kävijöitä taiteen pariin.

– Itse olin usein pihassa tekemässä veistoksia vähän niin kuin maskottina, Pienmäki naurahtaa.

Prosessi opetti kesätaiteilijoita muun muassa sietämään keskeneräisyyttä.

– Tein sinne kaksi isoa seinämaalausta. Sain kokemusta siitä, millaista on, kun ihmiset näkevät koko ajan keskeneräisen työn. Siinä oli toisinaan hankalaa pitää pää kasassa, Närhi muistelee.

Oliko se haikeaa, että lopulta talo todella purettiin? Kesätaiteilijat kertovat, että olivat orientoituneet purkamiseen alusta asti.

– Kuulin kyllä useammalta vieraalta, että eihän taloa voi purkaa, kun täällä on niin hienoa taidetta, Pienmäki sanoo.

3.5.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Ika Närhi

Lisää aiheesta

Ryhmälukiolaisia, taustalla taideteoksia
| Kuvataide

Lukiolaiset ottivat Kankaanpään Yhteislyseon seinätilat haltuun – SAMKin kuvataiteen opiskelijat vetivät taidepajaa

Kankaanpään Yhteislyseon ja SAMKin Taidekoulun kampuksen yhteistyönä on syntynyt 14 lukiolaisen tekemänä kolme suurta taideteosta lukion tiloihin. Taiteellinen yhteistyö on jatkoa viime kevään Purkutalo-taideprojektille.
Taidekoulun kampuksen galleria toimii oppimisympäristönä. (Kuva Tomi Kuusiniemi)
| Kuvataide

Kankaanpäässä kohtaavat taide ja taiteen opiskelu

Kuvataide on tärkeässä osassa kankaanpääläistä arkea. Taidekoulun kampuksen 100 opiskelijaa ja noin 100 julkisen teoksen Taidekehä ovat näkyvästi läsnä seutukaupungin elämässä. Opiskelijat tulevat Kankaanpäähän pääosin eri puolilta Suomea. Tällä hetkellä opiskelijoita on muun muassa Pirkanmaalta, Itä- ja Etelä-Suomesta sekä Pohjois-Pohjanmaalta. Myös vaihto-opiskelijoita kampuksella opiskelee vuosittain.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen