Praktik på svenska -hankkeessa satsataan toiseen kotimaiseen kieleen

SAMKissa lokakuussa käynnistynyt Praktik på svenska -hanke tähtää sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kielitaidon parantamiseen sekä harjoittelu- ja työpaikkojen lisäämiseen.

Hankkeen ihmiset istuvat yhdessä pöydän ääressä. Taustalla televisiossa näkyy hankkeen nimi Praktik på svenska.
Projektiassistentti Heli Leppäniemi (vas), projektipäällikkö, ruotsin kielen lehtori Mari Linna ja rahoittajan edustaja Svenska Kulturfonden i Björneborg -säätiön puheenjohtaja Erik Rosenlew.

Projektiassistentti Heli Leppäniemi (vas), projektipäällikkö, ruotsin kielen lehtori Mari Linna ja rahoittajan edustaja Svenska Kulturfonden i Björneborg -säätiön puheenjohtaja Erik Rosenlew. Praktik på svenska on SAMKin hoitotyön, fysioterapian ja sosiaalialan ammattiopettajien sekä ruotsinopettajien moniammatillinen hanke. Sen tavoitteena on tukea korkeakouluopiskelijoiden toisen kotimaisen kielen kielitaidon kehittymistä autenttisissa työelämän konteksteissa. Opiskelijoille tarjotaan hankkeessa mahdollisuutta suorittaa ammatillisia harjoitteluitaan ruotsinkielisessä työympäristössä. Lisäksi tarjolla on ruotsin kielen kieli- ja kulttuurikoulutusta nonstop-opintoina verkossa.
Ruotsinkielisen harjoittelun tarkoitus on vahvistaa valmistuneiden opiskelijoiden työllistymistä sosiaali- ja terveysalan työpaikkoihin, joissa tarvitaan toisen kotimaisen kielen taitoa.

– Ruotsi on Suomen toinen kotimainen kieli. On tärkeää, että potilaat saavat hoitoa ja palvelua mahdollisuuksien mukaan omalla äidinkielellään. Ruotsinkielisessä harjoittelussa kielitaidon lisäksi myös kulttuuritietämys kasvaa, hoitotyön lehtori Maarit Harjanne sanoo.

– Ruotsin kielen osaaminen on hyvä erottautumistapa työnhaussa. Se laajentaa työllistymismahdollisuuksia, fysioterapian lehtori Viveka Höijer-Brear kertoo.

Kielitaito kehittyy parhaiten käytännössä

Opiskelijalla ei tarvitse olla vankkaa ruotsin kielen pohjaosaamista voidakseen suorittaa ammatillista harjoittelua ruotsiksi. Harjoittelun tukena tulevat olemaan oman ammattialan opettajan lisäksi ruotsin kielen opettajat Minna Iitti ja Mari Linna. Linna toimii hankkeen projektipäällikkönä.

– Harjoittelupaikat katsotaan tietenkin aina opiskelija- ja opintojaksokohtaisesti. Harjoittelun ei tarvitse esimerkiksi olla kokonaan ruotsinkielinen vaan sen voi suorittaa vaikka kaksikielisessä paikassa, jossa pääsee käyttämään ruotsin kieltä suomen lisäksi, Harjanne selittää.

– Kieltä oppii parhaiten sitä käyttämällä. Mukaan kannattaa lähteä rohkeasti ja avoimin mielin, Höijer-Brear lisää.

Hanke avaa mahdollisuuksia

Opiskelijat voivat tehdä jonkin tutkintoon kuuluvan harjoittelun ruotsinkielisellä alueella Suomessa tai Pohjoismaissa. Harjoittelua varten on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Lähimmillään sen voi tehdä Porissa, mutta mahdollisuus on myös lähteä vahvemmin ruotsinkielisille paikkakunnille tai myöhemmin myös Pohjoismaisiin harjoitteluihin.

– On tärkeää, että SAMKissa panostetaan opiskelijoiden kielitaitoon, Harjanne sanoo.

Opiskelijoille suunnattu ruotsinkielisestä harjoittelusta kertova infotilaisuus järjestetään 11.11. klo 16.30–17 HILLissä.

– Mukaan ovat tervetulleita kaikki SAMKin sosiaali- ja terveysalan opiskelijat, Höijer-Brear kannustaa.

 

Praktik på svenska -hankkeen infotilaisuus
11.11. klo 16:30–17
Mari Linnan HILL-huoneessa:
https://hill.webex.com/join/malinna | 847 353 420 Mainos Opiskelijoille Praktik Hanke V2

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.