Porissa alkaa röntgenhoitajakoulutus tammikuussa 2023

Porissa alkaa tammikuussa 2023 röntgenhoitajan AMK-tutkintoon johtava koulutus. Koulutuksella vastataan erityisesti alueelliseen työvoimatarpeeseen. Tutkinto-ohjelma toteutetaan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK), Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja SataDiagin kanssa.

17.6.2022 | Teksti: Tampereen ammattikorkeakoulun tiedote | Kuva: Shutterstock

Kaksi henkilöä katselee röntgenkuvia käsissään.

Porissa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa TAMKin opetussuunnitelman mukainen röntgenhoitajakoulutus.

–Tarvitsemme lisää uusia alan osaajia Satakuntaan. Koulutuksen aikana TAMK, SAMK ja SataDiag tekevät tiivistä yhteistyötä sekä teoriaopintojen että käytännön harjoittelun osalta, lehtori Heli Mäkelä SAMKista kertoo. SAMK on aikaisemmin kouluttanut bioanalyytikoita ja kätilöitä yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

Röntgenhoitajista on pulaa sekä Satakunnan alueella että valtakunnallisesti. Teknologinen ja lääketieteellinen kehitys luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia hyödyntää röntgenhoitajan ammattitaitoa, mikä lisää ammattiryhmän tarvetta.

– SataDiagissa haluamme omalta osaltamme ratkaista osaajapulaa tekemällä yhteistyötä koulutusorganisaatioiden kanssa. Meillä on pitkät perinteet yhteistyöstä ammattikorkeakoulujen kanssa, ja tartumme vallitsevaan osaajapulaan ripeästi ja ratkaisukeskeisesti, SataDiag kuvantamisen ylihoitaja Karoliina Lohikoski kertoo.

– Kouluttamisesta on hyviä kokemuksia varsinkin viime vuosilta, joina olemme kouluttaneet yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa röntgen- ja laboratoriohoitajia sekä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa bioanalyytikoita, Lohikoski jatkaa.

Röntgenhoitaja on säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntija. Työssä yhdistyvät hoitotyö ja tekniikka. Röntgenhoitaja vastaa lähetteen mukaisista kuvantamistutkimuksista, niihin liittyvistä toimenpiteistä sekä sädehoidosta. Röntgenhoitajan koulutus ja ammatti sopii henkilöille, jotka työskentelevät mielellään ihmisten parissa, haluavat monipuolisen ja erilaisia vaihtoehtoja tarjoavan työn sekä kokevat erilaisten laitteiden ja ohjelmistojen käytön omakseen.

– TAMKilla on kokemusta eri ammattikorkeakoulujen kanssa yhteistyössä toteutettavista koulutuksista. Röntgenhoitajia on valmistunut Lahdessa, Seinäjoella ja Jyväskylässä toteutetuista yhteistyökoulutuksista, kertoo tutkintovastaava Tiina Säilä.

Harjoittelupaikkoja SataDiagissa, opetus Porissa ja Tampereella

Tutkintoon kuuluvat ammattitaitoa edistävät harjoittelut järjestetään pääsääntöisesti Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella.

– SataDiag tarjoaa hyviä harjoittelupaikkoja, ja saamme näin henkilöstöömme uusia huippuammattilaisia. Opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä SataDiagissa suoritettuihin harjoitteluihin, palaute harjoittelujaksoista on Suomen parhaimmistoa. Harjoitteluja suoritetaan osittain myös muissa sairaanhoitopiireissä, Lohikoski kertoo.

Röntgenhoitajan opinnot kestävät 3,5 vuotta. Koulutus toteutetaan päiväopintoina TAMKin opetussuunnitelman mukaan: verkko-opintoina, lähiopetuksena Porissa SAMKin tiloissa ja Tampereella TAMKissa, jossa järjestetään kuvantamisosaamiseen liittyvät orientoivat harjoitustunnit.

Infotilaisuus: Koulutuksen infotilaisuus pidetään 30.8.2022 klo 16.30–17.30 SAMKin tiloissa. Infotilaisuuteen voi osallistua myös verkkoyhteyden välityksellä. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta päivitetään koulutuksen verkkosivuille.

Opiskelupaikkaa röntgenhoitajakoulutukseen voi hakea ammattikorkeakoulujen syksyn yhteishaussa 31.8.−14.9.2022 klo 15 saakka. Hakukohde löytyy TAMKin tarjonnasta.

 

Lisätietoja:

Tutkintovastaava Tiina Säilä, Tampereen ammattikorkeakoulu, tiina.saila@tuni.fi, p.050 441 3253

Lehtori Heli Mäkelä, Satakunnan ammattikorkeakoulu, heli.makela@samk.fi, p. 044 710 3295

Ylihoitaja Karoliina Lohikoski, SataDiag kuvantaminen, karoliina.lohikoski@satadiag.fi, p. 050 349 5991

17.6.2022 | Teksti: Tampereen ammattikorkeakoulun tiedote | Kuva: Shutterstock

Lisää aiheesta

Saara Lehtonen sillalla Porissa
| Hyvinvointi ja terveys

Saara Lehtonen – hoitaja toisessa polvessa

Saara Lehtonen on SAMKista vuonna 2018 valmistunut sairaanhoitaja, jolla on kokemusta monistakin sosiaali- ja terveysalan työtehtävistä jo lähihoitajana toimimisesta asti.
Lääketieteen opiskelijat kohtaavat potilaan omaisen SAMK Porin kampuksen simulaatiotilassa. Medical students meet the patient's relative in the simulation space of the SAMK Pori campus.
| Hyvinvointi ja terveys

Uutta SAMKissa – tulevat lääkärit, hoitajat, fysioterapeutit ja sosionomit harjoittelevat yhdessä potilaan kohtaamista

Terveyden ja hyvinvoinnin simulaatiokeskuksen ryhmätila alkaa täyttyä aamulla kello 9. On alkamassa SAMKin simulaatiokeskuksen kautta aikojen ensimmäinen monialainen yhteisharjoitus, joka kestää koko päivän. Paikalle on saapunut opiskelijoita, opettajia ja asiantuntijoita hoitotyön eri aloilta. Neljän potilastapuksen avulla harjoitellaan eri ammattiryhmien keskinäistä vuorovaikutusta ja potilaan kohtaamista hoitotilanteessa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Nella-Riina Tuominen opiskelee sairaanhoitajaksi. Opintoja on nyt takana vuosi. Alan valintaan vaikutti aikaisempi lähihoitajan koulutus, joka sai hänet innostumaan sairaanhoitajan opinnoista ammattikorkeakoulussa. #sairaanhoitaja #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/lahihoitajan-koulutus-sai-innostumaan-jatkaa-sairaanhoitajaksi/

Happy Pride!🏳️‍🌈
SAMKin kampuksilla liputetaan tänäkin vuonna sateenkaarilippuja kansallisella Pride-viikolla. 🏳️‍🌈

Osaaja-opinnäytetyökilpailussa palkittu Tytti Niemi pohtii Alumniblogissa suorittamiaan tuotantotalouden ja -tekniikan opintoja ja erityisesti niihin liittyvää opinnäytetyöprosessia. #opinnäytetyö #amk #insinööri #katsetulevaisuuteen
https://alumniblogi.samk.fi/2022/06/27/uusi-suunta-opinnaytetyoni-tarina/

SAMKissa on tehty pitkäjänteisesti liikuntapaikkojen esteettömyys- ja saavutettavuustyötä, joka mahdollistaa yhdenvertaisen liikunnan harrastamisen.
https://www.samk.fi/uutiset/samkissa-tehdaan-pitkajanteista-liikuntapaikkojen-esteettomyys-ja-saavutettavuustyota/

Geronomiopiskelija Pia Leppäniemi kertoo Samkarit-blogissa mielenkiintoisesta opinto- ja urapolustaan vanhustyön parissa. Hän on työskennellyt Hollannissa lähihoitajana ennen opintoja, ja kertoo saaneensa geronomiopinnoista paljon uusia näkökulmia.
https://samkarit.samk.fi/2022/06/22/geronomiopinnoista-oppeja-vanhustyon-kehittamiseen-ja-ikaihmisten-hyvinvointiin/