Pienyrittäjä, katso peiliin ja muista huolehtia tärkeimmästä!

– Peilin viesti on, että muista huolehtia tärkeimmästä – ja kun peilaa toisten kanssa ilo, huojennus ja rohkaistuminen kasvavat, sanoo tutkija ja projektipäällikkö Kaarina Latostenmaa. Hän vetää mikroyrittäjien ja yksinyrittäjien jaksamiseen ja osaamisen kehittämiseen keskittyvää Työpeli-hanketta.

Työpeili on hanke, jonka hyvät käytänteet on tarkoitus juurruttaa pysyviksi. Konseptista tehdään malli ja siihen tuotetaan materiaalia.

– Työpelin edeltäjä, esimiehille suunnattu Foorumix, juurtui työterveyspalveluihin. Työpeili on tarkoitus juurruttaa yrityspalveluihin. Ensi syksynä kutsutaan yrityspalveluorganisaatioita mukaan kouluttautumaan.

Kaarina itse on ollut SAMKin hankkeissa mukana pian kymmenen vuotta.

– Lehdestä aikanaan huomasin ilmoituksen Työmieli –Työnantajan palveluohjaus mielenterveyskuntoutujien työllistämisen tukena -hankkeesta. Sen ja viiden läpimenneen hankehakemuksen myötä taival kokopäiväisenä projektipäällikkönä on jatkunut, Kaarina kertoo.

Jatkuvuutta, kertaamista ja vertaistukea

Työpeilissä työskentely tapahtuu ryhmissä, joissa käsitellään erilaisia aiheita luottamuksellisesti ja vertaistukea ja -osaamista hyödyntäen. Ajoittain ryhmissä vierailee asiantuntijoita teemoja syventämässä.

– Tarkoituksena on, että kun opetellaan jotain asiaa tai uutta juttua, sillä on jatkuvuutta. Jokainen tietää, että arjen kiireessä paljon tietoa sisältävät yhden kerran koulutukset tahtovat unohtua nopeasti. Kertaaminen ja vertaistuki ovat erittäin tärkeä osuus tässä, Kaarina sanoo.

Työpeilissä otetaan huomioon miten pienillä voimavaroilla monet yksin-, mikro- ja pienyrittäjät joutuvat päivittämään osaamistaan. Konkreettiset asiat tehdään valmiiksi osin asiantuntijoiden kanssa.

– Olemme syventyneet muun muassa tietosuojaan, verotukseen, somemarkkinointiin ja jaksamiseen. Jotkut pienryhmät tekevät yhdessä myös työsuunnitelmia tai muuta, mitä mikroyrittäjä ei oikein omassa arjessaan ehdi tehdä.

Työpeilin piirissä on jo kymmenen vakiintunutta ammatillista tai verkostopohjaista ryhmää. Ryhmät kokoontuvat noin kerran kuussa ja niihin kuuluu 4–6 henkilöä. Lisäksi järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, esimerkkinä työhyvinvointi ja jaksaminen.

Ryhmissä on edustettuna mm. perhepäivähoito, kotipalvelu, valmennus, kivijalkakauppa, suunnittelu, kodinkunnostus ja hoivapalvelut. Varsinkin kaupan ja suunnittelun ryhmät ovat toistensa tarjontaa täydentäviä verkostoja. Myös hoivan puolella ammatillinen yhteistyö on vertaisryhmien myötä lisääntynyt.

Miten mikroyrittäjä pääsee Työpeiliin mukaan?

Hankkeen ryhmäpilotointi on jo päättymässä. Seuraavan kerran ryhmiin pääsee, kun Työpeilin ohjaajakoulutukseen osallistuvat yrityspalvelut keväällä 2020 keräävät kukin omat pilottiryhmänsä.

– Projektin jälkeen toiminta muuttuu maksulliseksi, mutta valmiin Työpeili-konseptin ja -materiaalin avulla sen on mahdollista olla kohtuuhintaista. Tavoite on, että yksin- ja pienyrittäjät saavat tästä käyttöönsä mainion ryhmäyrityspalvelun, joka toistaiseksi puuttuukin tarjonnasta, Kaarina kertoo.

Seuraavaksi vertaisryhmien voimalla oppimisvaikeuksien kimppuun

Kaarina Latostenmaan seuraava hanke starttaa jo huhtikuun alussa.

–Se on kolmevuotinen ESR-hanke Feelix eli Tulevaisuuden työtaidot – Future work skills. Siinä kohderyhmänä ovat eri syistä oppimisvaikeuksia kohdanneet nuoret ja menetelmänä tuttu vertaisryhmätoiminta – siihen uskon.

Uutta ulottuvuutta haetaan kansainvälisestä yhteistyöstä. Kumppaneita löytyy mm. Ruotsista, Belgiasta ja Bulgariasta.

– Parhaita käytäntöjä kokeilemme Feelix-ryhmissä ja jalostamme niitä puolivuosittain järjestettävillä ohjausalan ammattilaisille suunnatuilla Tulevaisuuden työtaidot -päivillä. Kaksi ryhmää on SAMKin opiskelijoille, toinen niistä maahanmuuttajataustaisille.

Samalla Kaarina pääsee hyödyntämään osaamistaan maahanmuuttajien parissa.

– Jo aikanaan tein graduni aiheesta Suomen ja Ruotsin turvapaikkapolitiikka, joka oli vertailu maiden maahanmuuttohistorioiden pohjalta. Sen jälkeen työuraani on kuulunut mm. kuntoutus- ja kotoutusohjauksen lisäksi pätkä vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoiden työllistäjänä.

Työpeili-info

  • Kesto 2017–2020
  • Rahoittaja Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
  • Tavoitteena on kehittää vuorovaikutteinen vertaisryhmämalli mikro- ja pienyrityksille
  • Keskeistä vertaistuki, luottamuksellisuus, rohkaisu ja kokeiluihin kannustus ja uudistuminen

Lisätietoa

Nettisivut

Työpeili Facebookissa

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.