Perhe lähellä taidetta

SAMKin Porin kampuksen Taidekäytävällä esittäytyy 26.10.–3.12.2020 porilais-portugalilainen Haaviston Taideperhe. Mukana on taidetta kuvataiteilija Petri Haavistolta, performanssitaiteilija Julia Kovacs-Haavistolta sekä Salli Haavistolta.

30.10.2020 | Teksti: Saija Mustaniemi | Kuva: Saija Mustaniemi

Taiteilijat poseeraavat taidekäytävällä.

Idea koko taideperheen näyttelystä syntyi arjessa, siinä samassa ympäristössä ja elinpiirissä missä kuvataiteilijat Korona-aikana ovat olemistaan ja luomistaan toteuttaneet.

Perheen nuorin, Salli Haavisto 8v. opiskelee ja harrastaa kuvataidetta Porin Taidekoulussa. Nuori taiteilijanalku on myös käynyt kuvataidepainotteisen päiväkodin, joten aivan aloittelijasta ei ole kyse.  Salli summaa, että maalaamisessa parasta on se, kun saa ihan yksin päättää mitä tekee milloinkin.

Samaa luomisen vapautta peräänkuuluttaa viime keväänä Kankaanpään SAMK kuvataiteessa opintonsa päättänyt Petri Haavisto. Ennen kuvataiteilijuuttaan Haavisto työskenteli teollisuudessa. Uran vaihto taiteeseen on vapauttanut tekemään juuri sitä mitä kulloinkin haluaa, pohtii Haavisto. Haavisto on ehtinyt olemaan ahkera ammattitaiteilijan alku, sillä tänä vuonna näyttelyitä on ollut niin Suomessa kuin ulkomailla, julkisia teoksia on syntynyt, apurahaa on saatu sekä mainetta niitetty myös muutamassa taidekilpailuissa.

Haavisto yhdistää teoksissaan luontoteemaa muun muassa 3D-piirtämiseen ja tulostamiseen. Ristiriitainen yhdistelmä luo tavoiteltua kontrastia sekä positiivista vuoropuhelua aidon ja synteettisen välimaastoon.

Julia Kovacs-Haavisto on tullut taideopintojen perässä Suomeen, Kankaanpäähän vuonna 2018. Performanssiin suuntautunut Evoran Yliopiston jatko-opiskelija tuo Taidekäytävän näyttelyyn kosketusta, läheisyyttä sekä etäisyyttä käsittelevän installaation. Kovacs-Haaviston installoidut koskevat kädet ovat kaksimetriset mutta turvallisen läheiset.

Dialogista taideperformanssia tuottava Haavisto-Kovacs kokee Koronan lisäämän etäisyyden, ihmisten parissa työskennellessään haasteelliseksi, mutta ammentaa siitä myös uteliaana näkökulmia uusiin performansseihinsa.

HUOM! Näyttelyteoksia myös Satakunnan kadun pääsisäänkäynnin vieressä.

 

Yhteystiedot:
Petri Haavisto
Kuvataiteilija - Visual Artist
+35844 9805255
www.instagram.com/petrihaavisto_art/ 
www.petrihaavisto.com
petrihaavisto.art@gmail.com

Julia Kovacs-Haavisto
Performance artist
facebook.com/juliakperformanceart/
instagram.com/juliak.____

30.10.2020 | Teksti: Saija Mustaniemi | Kuva: Saija Mustaniemi

Lisää aiheesta

Kaksi SAMK Kankaanpään opiskelijaa poseeraavat taidenäyttelynsä edessä.
| Taidekäytävä

Lähitaiteilijat SAMKin taidekäytävällä

Satakunnan ammattikorkeakoulun Taidekäytävällä ollaan kielloista huolimatta ainakin temaattisesti ja taiteen kanssa lähietäisyydellä.
Pertti Mäkinen, Heli Ryhänen ja Ossi Somma seisovat vierekkäin.
| Kuvataide

Ossi Sommaa muistaen – Kädentaidot ovat kaikkein tärkeintä

Kuvanveistäjä, professori Ossi Somma kuoli 10.9.2020 94-vuotiaana. Somma työskenteli Kankaanpään taidekoulun opettajana vuosina 1974 – 1992, joista kaksi vuotta koulun virkaatekevänä rehtorina.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Erityisesti koronapandemian jälkeen kestävä kehitys on matkailussa uusi normaali. Samalla Itämeren matkailustrategian keskeisin tavoite on luoda merialueesta kestävä matkakohde. #matkailu #kestäväkehitys
https://www.samk.fi/uutiset/itameren-vierasvenesatamat-ovat-itsessaan-vetovoimaisia-matkakohteita/

Tervetuloa Talous & Tekniikka -seminaariin ti 20.4. klo 14. Seminaarin keynote-puhujana on susijengin valmentaja, menestyjätiimien johtaja Henrik Dettman. Ilmoittaudu:
https://elomake.samk.fi//lomakkeet/11496/lomakkeet.html

Tekoälyosaaja Jussi Bergman elää nyt kolmatta työuraansa. Ammattimuusikkona aloittanut Jussi rakentaa @SatakunnanAMK AI-koulutusohjelmaa ratkaisuksi alan osaajapulaan. Poriin oli päästävä! https://www.roboai.fi/tunnista-roboai-ammattilainen #roboai #samk #mysamk #tunnista #ammattilainen #kehukollegaa #team

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia. Se on tehty satakuntalaisille toimijoille työkalupakiksi, tausta-aineistoksi ja yhteistyön edistäjäksi. #samk #hinku #canemure
https://www.samk.fi/uutiset/satakunnan-ilmasto-ja-energiastrategia-rakennettiin-maakunnan-ilmastotyon-tueksi/

SAMK auttaa jalostettuja puutuotteita tarjoavia yrityksiä Kiinan markkinoille. Tänä keväänä osallistuttiin omalla osastolla puualan messuille Shanghaissa. Changzhouhun on avattu showroom yritysten tuotteille. #samk #lefnetworktochina
https://www.samk.fi/uutiset/puualan-yritykset-tahtaavat-kiinan-markkinoille-changzhoussa-upouusi-showroom