Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista

Aurinkopaneelit ovat esimerkki energiatehokkuudesta pienvenesatamissa. Kuva Raumalta Kylmäpihlajan majakkarakennuksesta.

– Nykyisin pienvenesatamat tarjoavat enenevässä määrin monipuolisia palveluita ympäristöä säästävällä tavalla, kertoo CBSmallPorts-projektin vetäjä Minna Keinänen-Toivola SAMKista. Projektin tavoitteena on Itämeren alueen pienvenesatamien kestävän kehityksen tukeminen ympäristöystävällisillä aktiviteeteilla ja investoinneilla. Satamien energiatehokkuuden parantaminen – sekä energiantuotannon että sen käytön näkökulmasta – on kaikkien toimien keskiössä. Useat pienvenesatamat ovat jo panostaneet turvallisuuteen ja vihreisiin ratkaisuihin, mutta tarvitsevat työkaluja ottaakseen askeleen eteenpäin satamien kehittämisessä ja palveluiden tehokkaassa markkinoinnissa kohderyhmille.

Palvelutiedot käyttäjien saataville

Riippumatta sijainnista Itämeren alueella, pienvenesatamien haasteet ovat hyvin samanlaisia: kilpailu kävijöiden ajasta veneilykauden lyhyen keston vuoksi sekä rajalliset taloudelliset resurssit satamien kehittämiseen. Näiden seikkojen vuoksi yhteistyössä toteutetut toimet ja kattavat online-alustat tarjoavat lisäarvoa sekä alueen satamien käyttäjille että ylläpitäjille.

Pienvenesatamien kehittämiseen tarvittavien laitteiden ja muiden investointien lisäksi keskisen Itämeren alueella on tarvetta myös nettisivustolle, jonka avulla voidaan kerätä yhteen tietoja alueen palveluista ja tehostaa niiden yhteismarkkinointia. CBSmallPorts-projektin tavoitteena on kerätä kaikki oleellinen tieto yhdelle helposti käytettävälle nettisivustolle. Erillisten sovellusten sijaan projekti kerää tietoja yhteiseen “SmallPorts”-verkkoalustaan, joka yhdistää tietoja eri kohderyhmille kuten veneilijöille, muille palvelunkäyttäjillä sekä satamanomistajille. Kaikki pienvenesatamat palveluineen esitellään myös venemessuilla Helsingissä, Tukholmassa ja Düsseldorfissa.

Rajat ylittävän yhteistyön merkitys

CBSmallPorts-projekti on tuonut yhteen kymmenen organisaatiota ja toimijaa neljästä Itämeren alueen maasta. Projektipartnereina on sekä korkeakouluja, kuntia, yrityksiä että kansallisia ja alueellisia kehittämiskeskuksia. Partnereiden erityisosaaminen on monipuolista, mikä on huomattava etu projektille ja antaa mahdollisuuden lähestyä pienvenesatamien kohtaamia haasteita useista eri näkökulmista.

Suomesta on mukana useita partnereita – SAMK on vastuussa projektin vetämisestä sekä viestinnästä. Muita suomalaisia partnereita ovat Turun yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Airiston Matkailukeskus Oy. Partnerit työskentelevät energiatehokkuuden, ympäristöystävällisten investointien ja markkinoinnin parissa. Suomen Purjehdus ja Veneily on projektin yhteistyöorganisaatio.

Suomalaisissa satamissa toteutettaviin investointeihin kuuluu mm. aurinkopaneelien ja led-valaistuksen asentaminen Sapokan satamassa Kotkassa ja Tervasaaren satamassa Haminassa, sähkölinjan uudenaikaistaminen sekä siirtäminen maan alle Keihässalmen satamassa Pyhtäällä, palvelurakennuksen remontointi Seilin satamassa Paraisilla sekä uusien kelluvien siltojen ja aurinkopaneelien asentaminen Airiston satamassa Paraisilla.


Central Baltic CBSmallPorts

CB845 CBSmallPorts “Energiset pienvenesatamat keskisen Itämeren alueella” -projektia rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelma. Projektissa kymmenen partneria, Satakunnan ammattikorkeakoulun johtamana, työskentelee yhdessä parantaakseen Itämeren alueen pienvenesatamien energiatehokkuutta ja markkinointia 1.3.2020-30.11.2022. Projektin englanninkielinen nettisivu löytyy osoitteesta

Lue lisää projektista

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.