Ossi Sommaa muistaen – Kädentaidot ovat kaikkein tärkeintä

Kuvanveistäjä, professori Ossi Somma kuoli 10.9.2020 94-vuotiaana. Somma työskenteli Kankaanpään taidekoulun opettajana vuosina 1974 – 1992, joista kaksi vuotta koulun virkaatekevänä rehtorina.

Pertti Mäkinen, Heli Ryhänen ja Ossi Somma seisovat vierekkäin.
Pertti Mäkinen (vas.), Heli Ryhänen ja Ossi Somma taidekoulun kuvanveisto-osaston ulko-ovella vuonna 2002.

Pertti Mäkinen (vas.), Heli Ryhänen ja Ossi Somma taidekoulun kuvanveisto-osaston ulko-ovella vuonna 2002.

Somma toimi ainoana kuvanveiston opettajana tullessaan opettajaksi 1974. Kankaanpään taidekoulusta tuli osa Satakunnan ammattikorkeakoulua vuonna 1997.

– Kuvanveisto oli vain yhden opettajan vastuulla. Olin hänen oppilaansa ja Ossilta olen oppinut kuvanveiston alkeet. Toimin hänen opettajakaverinaan 12 vuotta kunnes Ossi jäi eläkkeelle, Somman entinen oppilas ja työkaveri kuvanveistäjä Pertti Mäkinen muistelee.

Somma oli arvostettu opettaja ja työkaveri. Hän oli opettajana innostava ja antoi mieluiten töihin liittyvän palautteen henkilökohtaisesti työn edetessä kuin erillisissä kritiikkitilaisuuksissa.

– Ossi oli sovitteleva ja huomioonottava. Hänelle kaikki olivat samanarvoisia opetuksessa, Mäkinen kertoo.

– Ossi oli läsnäoleva ja kiinnostunut oppilaistaan. Hän oli hyvin huumorintajuinen ja lämminsydäminen ihminen, kuvanveistäjä ja Somman entinen oppilas Heli Ryhänen muistelee.

Kädentaidot kaikkein tärkeintä

Somma arvosti osaamista. Hänelle kädentaidot olivat kaikkein tärkeintä taiteen teossa. Käytännönläheisestä opettajasta oli tärkeää tehdä koko ajan jotain ja yrittää. Hän korosti usein, että taiteilija ei ole koskaan työtön. Aina on tekemistä.

– Siinä hän on kyllä ollut oikeassa, että aina on tekemistä, jos vain on valmis tekemään, Mäkinen toteaa.

Somma oli tunnettu kantaaottavista töistään ja Nokian Siurossa olevasta veistospuistostaan. Hän näytti, että taidetta voi tehdä monella tavalla.

– Ossin veistospuiston näkeminen oli kokemus, joka on vaikuttanut minuun vahvasti. Varmasti myös moneen muuhun hänen oppilaaseensa. Ossia voi sanoa mielipidejohtajaksi, mutta hän ei koskaan tuonut omia vakaumuksiaan esille koulussa tai opetuksessa. Hänestä jokaisen piti saada valita itse oma tiensä, Mäkinen sanoo.

– Hän oli hyvin valveutunut. Ossilla oli mahtavat leikekirjat kotonaan, joihin hän leikkasi uutisia ja ajankohtaisia asioita lehdistä. Ne ovat kullanveroiset historiikit, joita toivottavasti pääsemme joskus näkemään julkisesti, Ryhänen kertoo.

Rakastettua, huumorintajuista, rauhallista ja oikeudenmukaista opettajaa, työkaveria ja taiteilijakollegaa jäädään kaipaamaan lämmöllä. Ossin Somman vaikutus Kankaanpään taidekoululle kulkee sukupolvien kierrossa.

– Hänen perintönsä tulee näkymään sukupolvelta toiselle. Ossin oppilaita, kuten minä ja Pertti, on toiminut Kankaanpään taidekoulussa opettajina ja meidän oppilaitamme on myös ollut opetustehtävissä ja niin edelleen. Kaikissa meissä on varmasti Ossin luomia vaikutteita, jotka kulkevat mukana taidekoulussa, Ryhänen summaa.

[fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only]

[fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no]

[fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.