Ossi Sommaa muistaen – Kädentaidot ovat kaikkein tärkeintä

Kuvanveistäjä, professori Ossi Somma kuoli 10.9.2020 94-vuotiaana. Somma työskenteli Kankaanpään taidekoulun opettajana vuosina 1974 – 1992, joista kaksi vuotta koulun virkaatekevänä rehtorina.

18.9.2020 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Irma Mäkinen

Pertti Mäkinen, Heli Ryhänen ja Ossi Somma seisovat vierekkäin.
Pertti Mäkinen (vas.), Heli Ryhänen ja Ossi Somma taidekoulun kuvanveisto-osaston ulko-ovella vuonna 2002.

Somma toimi ainoana kuvanveiston opettajana tullessaan opettajaksi 1974. Kankaanpään taidekoulusta tuli osa Satakunnan ammattikorkeakoulua vuonna 1997.

– Kuvanveisto oli vain yhden opettajan vastuulla. Olin hänen oppilaansa ja Ossilta olen oppinut kuvanveiston alkeet. Toimin hänen opettajakaverinaan 12 vuotta kunnes Ossi jäi eläkkeelle, Somman entinen oppilas ja työkaveri kuvanveistäjä Pertti Mäkinen muistelee.

Somma oli arvostettu opettaja ja työkaveri. Hän oli opettajana innostava ja antoi mieluiten töihin liittyvän palautteen henkilökohtaisesti työn edetessä kuin erillisissä kritiikkitilaisuuksissa.

– Ossi oli sovitteleva ja huomioonottava. Hänelle kaikki olivat samanarvoisia opetuksessa, Mäkinen kertoo.

– Ossi oli läsnäoleva ja kiinnostunut oppilaistaan. Hän oli hyvin huumorintajuinen ja lämminsydäminen ihminen, kuvanveistäjä ja Somman entinen oppilas Heli Ryhänen muistelee.

Kädentaidot kaikkein tärkeintä

Somma arvosti osaamista. Hänelle kädentaidot olivat kaikkein tärkeintä taiteen teossa. Käytännönläheisestä opettajasta oli tärkeää tehdä koko ajan jotain ja yrittää. Hän korosti usein, että taiteilija ei ole koskaan työtön. Aina on tekemistä.

– Siinä hän on kyllä ollut oikeassa, että aina on tekemistä, jos vain on valmis tekemään, Mäkinen toteaa.

Somma oli tunnettu kantaaottavista töistään ja Nokian Siurossa olevasta veistospuistostaan. Hän näytti, että taidetta voi tehdä monella tavalla.

– Ossin veistospuiston näkeminen oli kokemus, joka on vaikuttanut minuun vahvasti. Varmasti myös moneen muuhun hänen oppilaaseensa. Ossia voi sanoa mielipidejohtajaksi, mutta hän ei koskaan tuonut omia vakaumuksiaan esille koulussa tai opetuksessa. Hänestä jokaisen piti saada valita itse oma tiensä, Mäkinen sanoo.

– Hän oli hyvin valveutunut. Ossilla oli mahtavat leikekirjat kotonaan, joihin hän leikkasi uutisia ja ajankohtaisia asioita lehdistä. Ne ovat kullanveroiset historiikit, joita toivottavasti pääsemme joskus näkemään julkisesti, Ryhänen kertoo.

Rakastettua, huumorintajuista, rauhallista ja oikeudenmukaista opettajaa, työkaveria ja taiteilijakollegaa jäädään kaipaamaan lämmöllä. Ossin Somman vaikutus Kankaanpään taidekoululle kulkee sukupolvien kierrossa.

– Hänen perintönsä tulee näkymään sukupolvelta toiselle. Ossin oppilaita, kuten minä ja Pertti, on toiminut Kankaanpään taidekoulussa opettajina ja meidän oppilaitamme on myös ollut opetustehtävissä ja niin edelleen. Kaikissa meissä on varmasti Ossin luomia vaikutteita, jotka kulkevat mukana taidekoulussa, Ryhänen summaa.

18.9.2020 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Irma Mäkinen

Lisää aiheesta

Kaksi SAMK Kankaanpään opiskelijaa poseeraavat taidenäyttelynsä edessä.
| Taidekäytävä

Lähitaiteilijat SAMKin taidekäytävällä

Satakunnan ammattikorkeakoulun Taidekäytävällä ollaan kielloista huolimatta ainakin temaattisesti ja taiteen kanssa lähietäisyydellä.
SAMK Kankaanpään kampuksen Toinen aalto -syysnäyttelyn juliste 2020
| Kuvataide

Toinen aalto -syysnäyttely yhdistää vanhoja ja uusia töitä

Toinen aalto -syysnäyttely on koottu keväällä järjestetyn tapahtuman teoksista, mutta myös useista uusista töistä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia