Opiskelijavalinnat muutoksen pyörteissä – Mitä tämä merkitsee SAMKissa?

SAMKissa otetaan keväällä 2020 käyttöön AMK-valintakoe kaikissa muissa AMK-tutkintoon johtavissa suomenkielisessä koulutuksissa paitsi kuvataiteen koulutuksessa.

Opiskelijoita SAMKin Porin kampuksen Agora-kahviossa.
Kuvaaja: Mikael Hanhikangas

Jatkossa opiskelijavalinnat AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen tehdään pääsääntöisesti sähköisesti. Kuvassa SAMKin opiskelijat Katariina Kurtti (vas.) ja Erika Korpunen ryhmätyön parissa.

Mitä SAMKissa oikeastaan muuttuu, opiskelijapalveluiden päällikkö Janne Santala?

– Vuonna 2020 opiskelijavalinnoissa tapahtuu kaksi isoa asiaa. Ensinnäkin todistusvalinnat nousevat paljon aiempaa suurempaan rooliin. Ylioppilaspohjaisen tutkinnon osuus kasvaa nykyisestä, ammatillisten todistusten pohjalta valinta tulee käyttöön aivan uutena valintakriteerinä. Toinen asia on se, että valtakunnallisesti tulee käyttöön yksi yhteinen sähköinen valintakoe, joka tunnetaan nimellä AMK-valintakoe, Janne Santala kertoo.

Valintakoeuudistuksesta on saatu syksyllä esimakua, mutta suurempi muutos tapahtuu, kun on kevään yhteishaun aika. SAMKin osalta uudistus koskee ensi keväästä alkaen kaikkia päivätoteutuksena tarjottavia suomenkielisiä AMK-tutkintoon johtavia toteutuksia lukuun ottamatta kuvataidetta. Kuvataiteilija (AMK) hakukohteessa valinta tapahtuu edelleen valintakurssilla.

Uudistus koskee myös sosiaali- ja terveysalan monimuotototeutuksia, joissa ei käytetä todistusvalintaa lainkaan eli sähköinen valintakoe on niissä ainoa valintatapa. Muita monimuotototeutuksia uudistus ei koske.

Hakemus kannattaa tehdä ajoissa

Kun hakija täyttää hakemusta, hänen tulee valita haluamansa pääsykoeaika ja -paikka.

– Voisi sanoa, että mitä aiemmin hakemuksen tekee, sitä paremmat mahdollisuudet on päästä suorittamaan koe siellä, missä haluaa. Jos siis vaikka on SAMKin ensisijainen hakija, niin ei ole pakko tehdä koetta SAMKissa. Toisaalta kenellekään ei ole myöskään varmaa valintakoepaikkaa SAMKissa, jos jättää hakemuksen vasta hakuajan loppupuolella. Tavoitteena tietenkin on, että pystymme tarjoamaan koepaikan kaikille niille, jotka haluavat tehdä kokeen ensisijaisesti SAMKissa, Santala selvittää.

Sähköinen valintakoe tehdään ammattikorkeakoulun tiloissa, ammattikorkeakoulun tarjoamassa langattomassa verkossa omalla tietokoneella valvotusti tiettyinä sovittuina valintakoekertoina.

– SAMK tulee järjestämään keväällä 2020 yhteensä 8-10 valintakoekertaa, joista hakija osallistuu yhteen. Valintakokeet järjestetään Porin kampuksella kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kaikki kokeet voi suorittaa yhdellä kertaa

Jos hakija hakee useammalle eri alalle, hänen on aiemmin täytynyt osallistua useisiin kokeisiin. Nyt kokeet voi suorittaa yhdellä istumalla.

Sähköisessä kokeessa on kaikille yhteiset osiot, jotka mittaavat päätöksentekotaitoja sekä kieli- ja viestintätaitoja. Kieli- ja viestintätaidoissa mitataan suomen tai ruotsin ja englannin kielen taitoja. Kaikilla SAMKin aloilla on mukana myös matemaattisten taitojen mittaus. Sosiaali- ja terveysalalla mitataan lisäksi eettisiä taitoja. Tekniikan alalla on matemaattis-luonnontieteellistä osaamista mittaava lisäosio. Kaikilla osioilla on tietty suoritusaika.

Millä mielin SAMKissa suhtaudutaan valintakoeuudistukseen?

– Varovaisen uteliaalla mielellä. Tämä on uutta kaikille. Vaikka AMK-valintakokeet ovat työmäärällisesti iso ponnistus, niin valintakokeisiin käytetään aiempaa vähemmän aikaa. Koepäiviä on vähemmän eikä kokeita tarvitse tarkistaa SAMKissa. Valinta tulee tietyllä tavalla tasalaatuisemmaksi, kun valintatapa on kaikkialla sama. Hakijajoukko säilyy oletettavasti suunnilleen samana, Santala arvioi.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.