Opinnäytetyö: Suomessa käytettävät katemateriaalit soveltuvat paloturvallisuuden kannalta hyvin aurinkosähköjärjestelmille

Keväällä 2021 valmistuneessa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on hyvä katemateriaali ja kattorakenne paloturvallisuuden kannalta, kun pientaloon ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää.

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames

SAMK järjesti yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa paloharjoituksen keväällä 2021. Harjoituksessa testattiin aurinkosähköjärjestelmien ja eri katemateriaalien käyttäytymistä palotilanteessa.

Opinnäytetyössä selvitettiin katemateriaalin ja kattomuotojen lisäksi, miten kattojen kunto tarkastettiin ennen aurinkosähköjärjestelmän asennusta, saiko pientalon omistajat kattojen hoito-ohjeita ja millaista paloturvallisuusneuvontaa pientalojen omistajat saivat aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta.

Tutkimuksessa selvisi, että kattojen kunto tarkistettiin silmämääräisesti, mikä aiheutti aurinkosähköjärjestelmien asentajille asennustilanteessa välillä yllätyksiä. Yllätyksiä olivat mm. kattorakenteiden heikko kunto tai maalipinnan heikko laatu. Yleensä pientalon omistajat eivät saaneet kattojen hoito-ohjeita vaan ohjeet keskittyivät enemmän aurinkopaneeleiden huollettavuuteen. Paloturvallisuusneuvontaa pientalon omistajat eivät saaneet ollenkaan. Aurinkosähköjärjestelmien toimittajat kertoivat turvakytkimen paikan, mutta tutkimuksessa selvisi, että pientalon omistajat eivät saaneet tarkempaa paloturvallisuusneuvontaa.

Pientalojen aurinkopaneelit asennetaan valmistajan ohjeen mukaisesti

Suomessa ei ole paloturvallisuusvaatimuksia pientaloihin, kun niihin asennetaan aurinkosähköjärjestelmä. Pientalojen järjestelmien asennuksissa noudatetaan siis aurinkopaneelien valmistajan ohjeita. Paloturvallisuusvaatimukset keskittyvät laajoihin aurinkopaneelikenttiin. Syttymisriskit kuitenkin ovat samat pientalojen aurinkopaneeleissa kuin laajoissa aurinkopaneelikentissä. Syttymisriskit ovat aurinkopaneelien ja liittimien kuumat pisteet. Näiden syttymisriskien lisäksi, aurinkopaneelit vaikuttavat katteen palokäyttäytymiseen. Aurinkopaneelien pinta heijastaa katteen pinnalle lämpösäteilyä, joka lisää palon leviämistä katteella.

Suositusohje pientalon omistajille

Opinnäytetyö laadittiin vuoden 2020 aikana ja haastatteluihin osallistui pientalon omistajia, aurinkosähköjärjestelmien toimittajia ja rakennusvalvontoja eri maakunnista. Opinnäytetyössä selvitettiin haastatteluiden lisäksi pientalojen aurinkosähköjärjestelmien lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja pohdittiin eri katemateriaalien soveltuvuutta aurinkosähköjärjestelmille. Aiempaa tutkimustietoa ei löytynyt siitä, millainen olisi hyvä katemateriaali ja kattorakenne pientaloihin, kun niihin ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää. Pientalojen omistajilta puuttui koostettua tietoa siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkosähköjärjestelmää asennettaessa. Opinnäytetyön tulosten perusteella tähän tarpeeseen vastattiin ja laadittiin suositusohje pientalon omistajille. Opinnäytetyön perusteella hyvä katemateriaali asennettaessa aurinkosähköjärjestelmää on ehjä ja kattorakenne on sellainen, että katon teknistä käyttöikää on vielä paljon jäljellä.

Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää suunnitellessa paloturvallisuusneuvontaa pientalon omistajille. Tutkimuksen perusteella myös kattojen tarkastusta ja kattojen huolto-ohjeita pitäisi kehittää. Tämä hyödyttäisi kaikkia aurinkosähköjärjestelmien toimittajia. Opinnäytetyön aihe liittyi SAMK:ssa käynnissä olevaan Palosuojelurahaston rahoittamaan Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -hankkeeseen.

Tutustu Mirva Torvisen opinnäytetyöhön

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.