Opinnäytetyö: Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Vastavalmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen kompostoinnin yleisyyttä keskustaajamassa.

10.2.2023 | Teksti: Elli Heinilä, SAMKin opiskelija | Kuva: Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Biojätepusseja

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Aiemmin velvoite koski vain kiinteistöjä, joissa huoneistoja on viisi tai enemmän. Uudistuksella pyritään lisäämään jätteiden hyödyntämistä Suomessa. Biojäte voidaan hyödyntää eri keinoin, muun muassa mädättämällä. Sekajäte, josta ei voida enää lajitella materiaalia uusiokäyttöön, käytetään lämpöenergian tuottamisessa. Kun sekajätteen seassa ei ole biojätettä, on sen lämpöarvo huomattavasti korkeampi ja tehokkaammin hyödynnettävissä.

Selvityksen toimeksiantajina olivat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Forssan jätehuoltoviranomainen. Kompostointitiedot kerättiin kyselylomakkeella. Keskustaajaman, jonka asukasluku on yli 10 000, muodostavat Forssa, Tammela, Jokioinen ja Sastamala. Vuosien 2021–2022 aikana kompostointitietonsa ilmoittivat noin 50 % kyselyn saaneista. Kuntien kokoeroista huolimatta tulokset biojätteen käsittelystä olivat samankaltaiset.

Kysely ja lakiuudistus saivat nuivan vastaanoton kotitalouksissa, joissa biojätettä syntyy vähän tai ei ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi kesäasunnot ja yhden asukkaan kiinteistöt. Näissä tapauksissa moni asukas ei ollut halukas investoimaan kompostoriin eikä liittymään biojätteen erilliskeräykseen, koska molemmissa tapauksissa kustannukset voivat vaikuttaa kohtuuttomilta suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Vuonna 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kompostoi tai kuulu ennestään biokeräykseen, toimitetaan biojäteastia ja ne liitetään erilliskeräykseen. Ilmoituksen laiminlyöneet luokitellaan automaattisesti tähän samaan joukkoon. Velvoite ei koske kiinteistöjä, joissa ei ole kirjolla vakituisia asukkaita.

Lisätiedot:
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elli Heinilä
p. 050 410 6623
elliheinila@gmail.com

10.2.2023 | Teksti: Elli Heinilä, SAMKin opiskelija | Kuva: Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Lisää aiheesta

Oskari poseeraa lähikuvassa.
| Uratarina

Energia- ja ympäristötekniikka on tulevaisuuden ala

Porilainen Oskari Hietamäki opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi.
| Merenkulku

Uusi nettisovellus turvalliseen ja ympäristöystävälliseen veneilyyn

PortMate-hanke on julkaissut veneilijöille ja pienvenesatamien pitäjille tarkoitetun ilmaisen nettisovelluksen (www.portmate.eu), joka tarjoaa veneilyyn liittyvää tuoretta sisältöä ja keskittyy erityisesti pienvenesatamien turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen