Opinnäytetyö: Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin. Vastavalmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen kompostoinnin yleisyyttä keskustaajamassa.

Biojätepusseja

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Aiemmin velvoite koski vain kiinteistöjä, joissa huoneistoja on viisi tai enemmän. Uudistuksella pyritään lisäämään jätteiden hyödyntämistä Suomessa. Biojäte voidaan hyödyntää eri keinoin, muun muassa mädättämällä. Sekajäte, josta ei voida enää lajitella materiaalia uusiokäyttöön, käytetään lämpöenergian tuottamisessa. Kun sekajätteen seassa ei ole biojätettä, on sen lämpöarvo huomattavasti korkeampi ja tehokkaammin hyödynnettävissä.

Selvityksen toimeksiantajina olivat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Forssan jätehuoltoviranomainen. Kompostointitiedot kerättiin kyselylomakkeella. Keskustaajaman, jonka asukasluku on yli 10 000, muodostavat Forssa, Tammela, Jokioinen ja Sastamala. Vuosien 2021-2022 aikana kompostointitietonsa ilmoittivat noin 50 % kyselyn saaneista. Kuntien kokoeroista huolimatta tulokset biojätteen käsittelystä olivat samankaltaiset.

Kysely ja lakiuudistus saivat nuivan vastaanoton kotitalouksissa, joissa biojätettä syntyy vähän tai ei ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi kesäasunnot ja yhden asukkaan kiinteistöt. Näissä tapauksissa moni asukas ei ollut halukas investoimaan kompostoriin eikä liittymään biojätteen erilliskeräykseen, koska molemmissa tapauksissa kustannukset voivat vaikuttaa kohtuuttomilta suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Vuonna 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kompostoi tai kuulu ennestään biokeräykseen, toimitetaan biojäteastia ja ne liitetään erilliskeräykseen. Ilmoituksen laiminlyöneet luokitellaan automaattisesti tähän samaan joukkoon. Velvoite ei koske kiinteistöjä, joissa ei ole kirjolla vakituisia asukkaita.

Lisätiedot:
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elli Heinilä
p. 050 410 6623
elliheinila@gmail.com Tutustu opinnnäytetyöhön

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.