Opinnäytetyö: Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin. Vastavalmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen kompostoinnin yleisyyttä keskustaajamassa.

Biojätepusseja

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Aiemmin velvoite koski vain kiinteistöjä, joissa huoneistoja on viisi tai enemmän. Uudistuksella pyritään lisäämään jätteiden hyödyntämistä Suomessa. Biojäte voidaan hyödyntää eri keinoin, muun muassa mädättämällä. Sekajäte, josta ei voida enää lajitella materiaalia uusiokäyttöön, käytetään lämpöenergian tuottamisessa. Kun sekajätteen seassa ei ole biojätettä, on sen lämpöarvo huomattavasti korkeampi ja tehokkaammin hyödynnettävissä.

Selvityksen toimeksiantajina olivat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Forssan jätehuoltoviranomainen. Kompostointitiedot kerättiin kyselylomakkeella. Keskustaajaman, jonka asukasluku on yli 10 000, muodostavat Forssa, Tammela, Jokioinen ja Sastamala. Vuosien 2021-2022 aikana kompostointitietonsa ilmoittivat noin 50 % kyselyn saaneista. Kuntien kokoeroista huolimatta tulokset biojätteen käsittelystä olivat samankaltaiset.

Kysely ja lakiuudistus saivat nuivan vastaanoton kotitalouksissa, joissa biojätettä syntyy vähän tai ei ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi kesäasunnot ja yhden asukkaan kiinteistöt. Näissä tapauksissa moni asukas ei ollut halukas investoimaan kompostoriin eikä liittymään biojätteen erilliskeräykseen, koska molemmissa tapauksissa kustannukset voivat vaikuttaa kohtuuttomilta suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Vuonna 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kompostoi tai kuulu ennestään biokeräykseen, toimitetaan biojäteastia ja ne liitetään erilliskeräykseen. Ilmoituksen laiminlyöneet luokitellaan automaattisesti tähän samaan joukkoon. Velvoite ei koske kiinteistöjä, joissa ei ole kirjolla vakituisia asukkaita.

Lisätiedot:
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elli Heinilä
p. 050 410 6623
elliheinila@gmail.com Tutustu opinnnäytetyöhön

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.