Opinnäytetyö: Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Vastavalmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen kompostoinnin yleisyyttä keskustaajamassa.

10.2.2023 | Teksti: Elli Heinilä, SAMKin opiskelija | Kuva: Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Biojätepusseja

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Aiemmin velvoite koski vain kiinteistöjä, joissa huoneistoja on viisi tai enemmän. Uudistuksella pyritään lisäämään jätteiden hyödyntämistä Suomessa. Biojäte voidaan hyödyntää eri keinoin, muun muassa mädättämällä. Sekajäte, josta ei voida enää lajitella materiaalia uusiokäyttöön, käytetään lämpöenergian tuottamisessa. Kun sekajätteen seassa ei ole biojätettä, on sen lämpöarvo huomattavasti korkeampi ja tehokkaammin hyödynnettävissä.

Selvityksen toimeksiantajina olivat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Forssan jätehuoltoviranomainen. Kompostointitiedot kerättiin kyselylomakkeella. Keskustaajaman, jonka asukasluku on yli 10 000, muodostavat Forssa, Tammela, Jokioinen ja Sastamala. Vuosien 2021–2022 aikana kompostointitietonsa ilmoittivat noin 50 % kyselyn saaneista. Kuntien kokoeroista huolimatta tulokset biojätteen käsittelystä olivat samankaltaiset.

Kysely ja lakiuudistus saivat nuivan vastaanoton kotitalouksissa, joissa biojätettä syntyy vähän tai ei ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi kesäasunnot ja yhden asukkaan kiinteistöt. Näissä tapauksissa moni asukas ei ollut halukas investoimaan kompostoriin eikä liittymään biojätteen erilliskeräykseen, koska molemmissa tapauksissa kustannukset voivat vaikuttaa kohtuuttomilta suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Vuonna 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kompostoi tai kuulu ennestään biokeräykseen, toimitetaan biojäteastia ja ne liitetään erilliskeräykseen. Ilmoituksen laiminlyöneet luokitellaan automaattisesti tähän samaan joukkoon. Velvoite ei koske kiinteistöjä, joissa ei ole kirjolla vakituisia asukkaita.

Lisätiedot:
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elli Heinilä
p. 050 410 6623
elliheinila@gmail.com

10.2.2023 | Teksti: Elli Heinilä, SAMKin opiskelija | Kuva: Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Lisää aiheesta

Oskari poseeraa lähikuvassa.
| Uratarina

Energia- ja ympäristötekniikka on tulevaisuuden ala

Porilainen Oskari Hietamäki opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi.
| Merenkulku

Uusi nettisovellus turvalliseen ja ympäristöystävälliseen veneilyyn

PortMate-hanke on julkaissut veneilijöille ja pienvenesatamien pitäjille tarkoitetun ilmaisen nettisovelluksen (www.portmate.eu), joka tarjoaa veneilyyn liittyvää tuoretta sisältöä ja keskittyy erityisesti pienvenesatamien turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html