Nonstop-opintotarjonta laajenee SAMKissa

SAMKin nonstop-opintotarjonta laajenee tänä syksynä. Nonstop-opintojaksot toteutetaan verkossa ja ne ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Opinnot ovat myös avoimia kaikille.

20.8.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Nyt uusina toteutuksina auenneet nonstop-opintojaksot ovat tulosta viime kevään aikana toteutetusta digikärkijoukkojen koulutuksesta. Toteutuksissa on kiinnitetty erityistä huomioita opiskelijoiden mahdollisuuksiin edetä joustavasti opinnoissaan ja oppimisympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin tarjota oppimista tukevaa ohjausta hyvin itsenäisestikin etenevälle opiskelijalle.

– Opintojaksoja on eri aloilta ja niiden laajuudet vaihtelevat. Niihin voi hypätä kyytiin silloin, kun se omaan kalenteriin sopii. Nonstop-tarjonta palvelee erityisesti jatkuvaa oppimista, sanoo verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen. Hän on toiminut digikärkijoukkojen koulutuksen vetäjänä. Digikärkijoukoiksi kutsutaan eri alojen opettajia, jotka ovat tuottaneet näitä nonstop-opintoja.

Osassa opintoja ei ole ollenkaan osallistujamäärän ylärajaa, vaan sinne voidaan ottaa osallistujia miten paljon vain. Tarjottavista opinnoista osa on perusopintoja, mutta mukana on myös muutamia ammattiopintoja. Ne on tarkoitettu pääasiassa kyseisen alan opiskelijoille ja ne voivat edellyttää aiempia opintoja alalta. Opinnot ovat mukana myös CampusOnlinen ja avoimen AMKin tarjonnassa.

Nonstop-opinnot lisäävät joustavuutta

Lehtori Milka Vahtorannalla on jo useamman vuoden kokemus verkko-opintojen opettamisesta. Hän opettaa kirjanpidon peruskurssia Yrityksen kirjanpito ja talousraportointi.
– Aiemmin opintojaksolla on ollut selkeä aloitus ja lopetusajankohta, vaikkakin opiskelija on saanut edetä opintojaksolla omassa tahdissaan. Nyt syksyllä käynnistyvä toteutus on ensimmäinen nonstop-toteutus, jossa opiskelijan eteneminen on vielä aiempaa vapaampaa. Opiskelijamäärä on aiemmin ollut noin 50-80, nyt alkavalla toteutuksella opiskelijamäärää ei ole rajattu, hän kertoo.

Vahtoranta kokee, että nonstop-opintojen rakentaminen on tuonut haastetta omaan työhön.
– Paljon on pitänyt pohtia sitä, miten kannustaa ja tukea opiskelijaa, kun jokainen etenee opintojaksolla täysin itsenäisesti omaan tahtiinsa. Toisaalta on pitänyt myös pohtia sitä, miten voi varmistaa sen, että opiskelija on saavuttanut opintojaksolle määritetyt osaamistavoitteet.

Hän nostaa nonstop-opintojen eduksi opintojen joustavan etenemisen. Jos asiat ovat entuudestaan tuttuja, voi opiskelija suorittaa opintojakson nopeastikin. Toisaalta jos asiat tuntuvat vaikeilta, voi edetä rauhassa omaan tahtiinsa ja käydä annettuja materiaaleja läpi rauhassa ja vaikka palata näihin vielä uudelleen opintojakson edetessä.

Hoitotyön perustaitoja online-opintoina englanniksi

Lehtori Anu Elo opettaa ensimmäistä kertaa nonstop-opintoja tänä syksynä. Opintokokonaisuus Fundamentals of nursing interventions I sisältyy SAMKin englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen perusopintoihin. Hän opettaa tätä yhdessä Merja Ahosen ja Anna-Sofia Salmisen kanssa. Kyseessä on ensimmäinen AMK-tasoinen hoitotyön perustaitojen oppimiseen suunniteltu online-opintojakso Suomessa englanniksi. SAMK kulkee tässä siis kärkijoukoissa.

– Teoreettisesti opittujen asioiden kuten käsihygienian ja aseptiikan, ergonomisen potilassiirron tai virtsateiden katetroinnin harjoitteleminen käytännössä tapahtuu seuraavalla opintojaksolla Fundamentals of nursing interventions II. Se järjestetään SAMKissa Nursing-opiskelijoille tämän opintojakson jatkoon.

Anu Elo sanoo, että opintojakson avulla voi toisaalta selkeyttää itselleen, onko sairaanhoitajan ammatti se, johon haluaa.
– Tässä opintojaksossa oppii tärkeitä perusasioita kuten anatomiaa, fysiologiaa ja mikrobiologiaa, vaikka ei hoitotyön alalle aikoisikaan. Lisäksi tällä opintojaksolla kansainväliset opiskelijat oppivat Suomessa tapahtuvasta hoitotyöstä ja saavat hieman ymmärrystä myös Suomen sosiaali- ja terveysjärjestelmästä.

Opintojakson sisältö on EU:n kriteerien mukainen sovellettuna suomalaiseen sosiaali- ja terveysjärjestelmään sekä hoitotyön ohjeisiin ja säädöksiin.
– Toteutus on rakennettu mahdollisimman visuaaliseksi ja mielenkiintoiseksi hyödyntäen ajantasaista materiaalia, joka pääsääntöisesti on videoita, artikkeleita ja opettajien tekemiä PowerPoint-luentoja. Tämä myös siitä syystä, että suomalaisesta hoitotyöstä kertovaa kirjallisuutta englanniksi on erittäin vähän, eikä ensimmäisellä lukukaudella opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden suomenkielen taito vielä riitä opiskelemiseen suomeksi.

Katja Lempinen istuu Porin kampuksella kannettava tietokone sylissään.

Nonstop-opinnot

Opinnot ovat haussa nyt elokuussa. Opintojaksot ovat avoinna rajoitetun ajan kerrallaan, mutta ne voi aloittaa itselleen sopivana hetkenä. Päättymispäivämäärä on aina merkitty ja opinnot on suoritettava ennen tätä päivämäärää loppuun. Opintojen nimen yhteydessä on mainittu sana NONSTOP.

SAMKin opiskelijat ilmoittautuvat Lokin kautta.

CampusOnline-opiskelijat voivat ilmoittautua CampusOnline-portaalissa.

Avoimen AMKin opiskelijat ilmoittautuvat Meerkdon kautta, tarjonta löytyy Avoimen AMKin sivuilta.

Opintoihin voi olla opintojoukkokohtaisia edellytyksiä (kuten että avoimen AMKin opintoihin pääsee osallistumaan vasta, kun on saanut tunnukset.)


Kuvassa on verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen.

20.8.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Lehtori Jonna Koivisto Porin kampuksen edustalla.
| SAMK

Verkko-opettajan arjessa vuorovaikutus on tärkeää

Lehtori Jonna Koivisto on pitkänlinjan samkilainen. Nykyään hän työskentelee SAMKin Kuninkaisten kampuksella lehtorina tradenomi (AMK) -tutkintoon johtavassa verkkokoulutuksessa. Koivisto toimii työssäkäyvien aikuisten opettajana, ja hänelle tärkeää on olla opiskelijoiden tukija, kannustaja ja valmentaja.
SAMKin opiskelijoita aulassa Porin kampuksella./SAMK students in the lobby on the Pori campus.
| SAMK

SAMKiin yhteishaussa yli 6900 hakijaa – Verkko- ja monimuotototeutusten suosio kasvussa

Haku SAMKin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Yhteishaussa hakemuksia jätetiin yhteensä yli 9500. Ensisijaisesti SAMKiin pyrki lähes 3000 hakijaa. SAMKin vetovoima kasvoi viime vuodesta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishakuun jätettiin valtakunnallisesti yhteensä noin 34 400 hakemusta. Kaikkien haussa olleiden AMK-tutkintojen keskuudesta yhdeksänneksi suosituin oli SAMKin Liiketalouden verkkototeutus. @yleuutiset #katsetulevaisuuteen
https://yle.fi/uutiset/3-12102237

SAMKiin oli syksyn hauissa yhteensä 3033 hakijaa. Valtakunnallisessakin vertailussa huippusuosituksi nousi Liiketalouden verkkototeutus, johon oli yli tuhat hakijaa. #yhteishaku #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/syksyn-haut-paattyivat-liiketalouden-verkkototeutus-edelleen-huippusuosittu/

Kuvataiteen opiskelijat ovat luoneet taideteoksia, jotka johdattelevat katsojansa seikkailulle tulevien mestareiden mielenmaisemaan. Näyttely on avoinna SAMK Taidekoulun kampuksen galleriassa lokakuun alkupuolelle asti. #katsetulevaisuuteen #kuvataide
https://www.samk.fi/uutiset/kahden-kerroksen-vakea-taidekoulun-sadonkorjuu/

Huittisista Urjalaan johtava Taikayöntie on yksi maamme virallisista matkailuteistä. Reitti halutaan uuteen kukoistukseen. SAMKin vetämä ideointitilaisuus pidetään Punkalaitumen kunnantalossa torstaina 30.9. @kokemaenjoki #samk #katsetulevaisuuteen
https://www.kokemaenjokilaakso.fi/2021/09/14/taikayontie-uuteen-kukoistukseen-ja-matkailukartalle/

Uunituoreessa videossa esitellään, miten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä on arvioitu KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteissa. #hiilijalanjälki #hiilikädenjälki #katsetulevaisuuteen #kestävästiamk
https://youtu.be/nNZTPqrNjeA