Nonstop-opintotarjonta laajenee SAMKissa

SAMKin nonstop-opintotarjonta laajenee tänä syksynä. Nonstop-opintojaksot toteutetaan verkossa ja ne ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Opinnot ovat myös avoimia kaikille.

Katja Lempinen istuu Porin kampuksella kannettava tietokone sylissään.

Nyt uusina toteutuksina auenneet nonstop-opintojaksot ovat tulosta viime kevään aikana toteutetusta digikärkijoukkojen koulutuksesta. Toteutuksissa on kiinnitetty erityistä huomioita opiskelijoiden mahdollisuuksiin edetä joustavasti opinnoissaan ja oppimisympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin tarjota oppimista tukevaa ohjausta hyvin itsenäisestikin etenevälle opiskelijalle.

– Opintojaksoja on eri aloilta ja niiden laajuudet vaihtelevat. Niihin voi hypätä kyytiin silloin, kun se omaan kalenteriin sopii. Nonstop-tarjonta palvelee erityisesti jatkuvaa oppimista, sanoo verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen. Hän on toiminut digikärkijoukkojen koulutuksen vetäjänä. Digikärkijoukoiksi kutsutaan eri alojen opettajia, jotka ovat tuottaneet näitä nonstop-opintoja.

Osassa opintoja ei ole ollenkaan osallistujamäärän ylärajaa, vaan sinne voidaan ottaa osallistujia miten paljon vain. Tarjottavista opinnoista osa on perusopintoja, mutta mukana on myös muutamia ammattiopintoja. Ne on tarkoitettu pääasiassa kyseisen alan opiskelijoille ja ne voivat edellyttää aiempia opintoja alalta. Opinnot ovat mukana myös CampusOnlinen ja avoimen AMKin tarjonnassa.

Nonstop-opinnot lisäävät joustavuutta

Lehtori Milka Vahtorannalla on jo useamman vuoden kokemus verkko-opintojen opettamisesta. Hän opettaa kirjanpidon peruskurssia Yrityksen kirjanpito ja talousraportointi.
– Aiemmin opintojaksolla on ollut selkeä aloitus ja lopetusajankohta, vaikkakin opiskelija on saanut edetä opintojaksolla omassa tahdissaan. Nyt syksyllä käynnistyvä toteutus on ensimmäinen nonstop-toteutus, jossa opiskelijan eteneminen on vielä aiempaa vapaampaa. Opiskelijamäärä on aiemmin ollut noin 50-80, nyt alkavalla toteutuksella opiskelijamäärää ei ole rajattu, hän kertoo. Vahtoranta kokee, että nonstop-opintojen rakentaminen on tuonut haastetta omaan työhön.
– Paljon on pitänyt pohtia sitä, miten kannustaa ja tukea opiskelijaa, kun jokainen etenee opintojaksolla täysin itsenäisesti omaan tahtiinsa. Toisaalta on pitänyt myös pohtia sitä, miten voi varmistaa sen, että opiskelija on saavuttanut opintojaksolle määritetyt osaamistavoitteet.

Hän nostaa nonstop-opintojen eduksi opintojen joustavan etenemisen. Jos asiat ovat entuudestaan tuttuja, voi opiskelija suorittaa opintojakson nopeastikin. Toisaalta jos asiat tuntuvat vaikeilta, voi edetä rauhassa omaan tahtiinsa ja käydä annettuja materiaaleja läpi rauhassa ja vaikka palata näihin vielä uudelleen opintojakson edetessä.

Hoitotyön perustaitoja online-opintoina englanniksi

Lehtori Anu Elo opettaa ensimmäistä kertaa nonstop-opintoja tänä syksynä. Opintokokonaisuus Fundamentals of nursing interventions I sisältyy SAMKin englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen perusopintoihin. Hän opettaa tätä yhdessä Merja Ahosen ja Anna-Sofia Salmisen kanssa. Kyseessä on ensimmäinen AMK-tasoinen hoitotyön perustaitojen oppimiseen suunniteltu online-opintojakso Suomessa englanniksi. SAMK kulkee tässä siis kärkijoukoissa.

– Teoreettisesti opittujen asioiden kuten käsihygienian ja aseptiikan, ergonomisen potilassiirron tai virtsateiden katetroinnin harjoitteleminen käytännössä tapahtuu seuraavalla opintojaksolla Fundamentals of nursing interventions II. Se järjestetään SAMKissa Nursing-opiskelijoille tämän opintojakson jatkoon.

Anu Elo sanoo, että opintojakson avulla voi toisaalta selkeyttää itselleen, onko sairaanhoitajan ammatti se, johon haluaa.
– Tässä opintojaksossa oppii tärkeitä perusasioita kuten anatomiaa, fysiologiaa ja mikrobiologiaa, vaikka ei hoitotyön alalle aikoisikaan. Lisäksi tällä opintojaksolla kansainväliset opiskelijat oppivat Suomessa tapahtuvasta hoitotyöstä ja saavat hieman ymmärrystä myös Suomen sosiaali- ja terveysjärjestelmästä. Opintojakson sisältö on EU:n kriteerien mukainen sovellettuna suomalaiseen sosiaali- ja terveysjärjestelmään sekä hoitotyön ohjeisiin ja säädöksiin.
– Toteutus on rakennettu mahdollisimman visuaaliseksi ja mielenkiintoiseksi hyödyntäen ajantasaista materiaalia, joka pääsääntöisesti on videoita, artikkeleita ja opettajien tekemiä PowerPoint-luentoja. Tämä myös siitä syystä, että suomalaisesta hoitotyöstä kertovaa kirjallisuutta englanniksi on erittäin vähän, eikä ensimmäisellä lukukaudella opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden suomenkielen taito vielä riitä opiskelemiseen suomeksi.

Nonstop-opinnot

Opinnot ovat haussa nyt elokuussa. Opintojaksot ovat avoinna rajoitetun ajan kerrallaan, mutta ne voi aloittaa itselleen sopivana hetkenä. Päättymispäivämäärä on aina merkitty ja opinnot on suoritettava ennen tätä päivämäärää loppuun. Opintojen nimen yhteydessä on mainittu sana NONSTOP.

SAMKin opiskelijat ilmoittautuvat Lokin kautta.
CampusOnline-opiskelijat voivat ilmoittautua CampusOnline-portaalissa.
Avoimen AMKin opiskelijat ilmoittautuvat Meerkdon kautta, tarjonta löytyy Avoimen AMKin sivuilta.

Opintoihin voi olla opintojoukkokohtaisia edellytyksiä (kuten että avoimen AMKin opintoihin pääsee osallistumaan vasta, kun on saanut tunnukset.)


Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.