Kuvataiteen opiskelijat tarjoavat Värikkään Väylän kohti joulua

SAMKin Porin kampuksen Galleria Taidekäytävän uusi näyttely on kuvataiteen opiskelijoiden Maiju Ruuskasen, Jenni Ahokiven ja Leevi Kämäräisen käsialaa. Näyttelyn nimi on Värikäs Väylä.

2.12.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Taitelijat ripustavat näyttelytyötä Porin kampuksen Taidekäytävällä.

Maiju Ruuskanen (vas.) ja Jenni Ahokivi ripustivat työt näyttelyyn. Kuvassa Ruuskasen työ Kuurupiilo.

Näyttelyä olivat pystyttämässä toisen vuoden opiskelija Maiju Ruuskanen ja kolmannen vuoden opiskelija Jenni Ahokivi.

Kaikkia kolmea taiteilijaa yhdistää värikkyys ja intuitiivinen maalaaminen. Näyttelyn nimi Värikäs Väylä juontuu juuri värikkäistä teoksista ja niiden sijoittelusta kulkuväylälle, jolloin niitä voi myös ohi mennessään katsella.

Kuopiosta kotoisin oleva Ruuskanen on pitänyt kotiseudullaan aiemminkin näyttelyitä ja osallistunut myös opinnoissa monenlaisiin projekteihin. Myöskään Ahokivelle näyttelytoiminta ei ole uutta. Hän on pitänyt näyttelyitä kotipaikkakunnallaan Oulussa ja osallistunut DigiResidenssi-toimintaan. Molemmilta on tulossa myös Kankaanpään Galleriaan näyttelyt myöhemmin.

Opinnot inspiroivat intuitiiviseen taiteen tekemiseen

Ruuskanen kertoo, että inspiroituu erilaisten tekniikoiden yhdistelemisestä.

– Olen valinnut opiskelun aikana kuvataiteen opintoja tosi monipuolisesti. On hienoa, ettei opinnoissa tarvitse valita tiettyä painotusta.  Kuvanveisto kiinnostaa paljon. Olen ajatellut, että otan nyt kaiken irti ja opettelen tekniikoita. Haluan jatkossa tehdä monipuolisesti taidetta, hän kertoo.

Ahokivi oli opintoja aloitellessaan erityisen innostunut taidemaalaamisesta.

– Innostuin opintojen aikana yhdistelemään tekniikoita. Se on taiteen tekemisessä parasta. Itseä inspiroi erityisesti grafiikka. Halusin kokeilla jotain ihan muutakin kuin maalausta, ja sitä kautta onkin nousut ihan erilaisia juttuja.

Taiteen ohjaaminen yhteiskunnallisesti merkittävää

Molemmilla on jo paljon aiempaa työkokemusta, ja he suhtautuvat aikuisiällä opiskelemiseen ainutlaatuisena kokemuksena.

– On ihanaa olla matkalla kohti omia unelmia. Nautin niin siitä, että saan oppeja valtavan hyviltä omilta ja vierailevilta opettajilta, Jenni Ahokivi toteaa.

Ruuskanen on aiemmalta ammatiltaan yhteisöpedagogi ja työskennellyt niissä tehtävissä pitkään. Hän on toiminut viimeksi taidekasvattajana.

– On hienoa tehdä välillä itse taidetta eikä aina ohjata muita. Olen haaveillut siitä kauan, hän sanoo.

Ahokivi on toiminut viriketoiminnan ohjaajana, artesaanina ja huonekaluverhoilijana. Hän on ollut kädentaitopajalla työvalmentajana ja kokeekin ohjaustyön tärkeänä. Hän pohtii, että voisi jatkossa vetää pieniä taideryhmiä.

Taiteilijat haluaisivat, että taiteen ja käsitöiden ohjaamisen merkitys nähtäisi yhteiskunnassa vielä kirkkaammin, koska sillä on todella suuri vaikutus monen ihmisen elämään.

Tulevaisuudessa molemmat haluavat ensisijaisesti tehdä itse taidetta, mutta pitävät ovet auki myös esimerkiksi taiteen ohjaustyölle.

Taiteilijat poseeraavat Galleria Taidekäytävällä

Värikäs Väylä

Näyttely on avoinna 2.12.2022–3.3.2023 Galleria Taidekäytävällä (Satakunnankatu 23, Pori). Vapaa pääsy.

Näyttelyssä on taidetta seuraavilta taiteilijoilta:

Leevi Kämäräinen
Maiju Ruuskanen
Jenni Ahokivi

Kuvassa ovat Jenni Ahokivi (vas.) ja Maiju Ruuskanen. Kuvassa myös Ahokiven teokset Alku ja Näky unessa.

2.12.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Taiteilijat juttelevat taideteemaisessa hotellihuoneessa
| SAMK

Taidetta hotelliasukkaille – yhteistyöprojekti sai jatkoa

SAMKin ja Satakunnan Osuuskaupan välillä on tehty yhteistyötä monella saralla. Reilu vuosi sitten alkanut yhteistyöprojekti on vastikään saanut jatkumoa, kun Original Sokos Hotel Vaakunan taideteemainen huone uudistettiin.
Yksityiskohta yli vaaran vuosien -julkaisun kannesta
| Kuvataide

Työn opinnollistaminen osaksi kuvataiteen opetusta

Yli vaaran vuosien -projektin julkaisu esittelee näkökulmia kuvataiteen koulutuksen kehittämiseksi. Neljän ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettu projekti kehitti erityisesti työn opinnollistamisen ja harjoitteluympäristöjen käytänteitä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html