Kuukauden kuvassa Marja Hautamäki: Vulvatar

– Olen taiteilijana kokeilija ja kaikenlaiset uudet tavat luoda taidetta kiinnostavat. Taide on minulle loputon pelikenttä, jossa kaikki on mahdollista. Kehittelin taidekoulun aikana uuden maalaustekniikan, jota olen myös hyödyntänyt veistoksien pintastruktuurissa. Viime aikoina olen pohtinut taiteen kautta kauneusihanteitamme, kirjoittaa Marja Hautamäki.

Veistos alaston nainen ja taustalla maalaus, osa

Marja Hautamäki, Vulvatar, 2019, muotoilubetoni, keramiikka, rauta, 200 x 125 x 113 cm

Olen taiteilijana kokeilija ja kaikenlaiset uudet tavat luoda taidetta kiinnostavat. Vaikka olenkin etupäässä kuvanveistäjä, en tahdo luoda liian tiukkoja rajoja tekemiselleni. Liikun sulavasti veistotaiteesta maalaukseen, jonka kautta voin saada idean videoteokseen jne. Taide on minulle loputon pelikenttä, jossa kaikki on mahdollista. Kehittelin taidekoulun aikana uuden maalaustekniikan, jota olen myös hyödyntänyt veistoksien pintastruktuurissa.

Viime aikoina olen pohtinut taiteen kautta esimerkiksi naisen vulvaa kulttuurissamme sekä sitä kautta kauneusihanteitamme. Onko kauneus katsojan vai kulttuurimme silmissä, ja täytyykö meidän hyväksyä aika vai kapinoida sitä vastaan? Monet pohdinnoistani koskevat itseäni ja sitä kautta yhteiskuntaamme.

Mikä on oikein ja mikä on väärin, mikä on kaunista mikä on rumaa, mikä on tunteiden merkitys tänä aikana?

Otan taiteessa aiheikseni henkilökohtaiset kysymykset, itselleni vaikeat teemat, jonka keskiössä on myös aina mukana käsitykseni kauneudesta. Mikä on oikein ja mikä on väärin, mikä on kaunista mikä on rumaa, mikä on tunteiden merkitys tänä aikana? Milloin ihminen on tarpeeksi heikko ollakseen vahva näkemään, kasvamaan ja hyväksymään itsensä heikkouksineen. Tunnen usein, etten kuulu mihinkään, olen asunnoton ja vieraalla maalla. Olen kääntänyt vieraantumisen tunteen ajatukseksi, että minulla on monta kotia. Kotini on paikka, jossa kulloinkin tunnen turvallisuutta.

Vulvatar-teos sai alkunsa halusta luoda oma Jumalatar. Käsittelin Vulvattaren kautta omaa naiseuttani sekä yleisesti naiseuteen liittyviä asioita. Tämä Jumalatar kantaa ylpeänä kaikkien naisten taakkaa käsien päälle valuvan vulvatukan kautta. Vahvana ja itsetietoisena. Valmistin muotit, joihin muotoilin keramiikkavulvat. Näitä varioimalla erilaisin muodoin ja värein jaoin vulvat ryhmiin, joista koostin hiukset ja kruunun. Viimeistelin teoksen vartalon kehittelemälläni maalaustekniikalla.

Marja Hautamäki, s. Kemissä 1970, valmistuu kuvataiteilijaksi SAMKista loppuvuodesta 2019. Teoskuva on lopputyönäyttelystä Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella. Myös taustalla näkyvä maalaus on Hautamäen teos.

Yhteystiedot:

p. 0408293776

sähköposti: mape.hautamaki@gmail.com

Kotisivut: https://mapehautamaki.wixsite.com/mysite

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.