Kuukauden kuvassa Dino Vapaavuori: Your dad just calls me Katya

Olen inspiroitunut sosiaalisesta mediasta ja popkulttuurillisista ilmiöistä, kijoittaa Dino Vapaavuori Kuukauden kuva -sarjassa. Hän käyttää tällä hetkellä eniten instagramia esittelemään taidettaan, gallerian sijaan. Vapaavuori haluaa taiteensa olevan kaikkien nähtävissä ja jopa ostettavissa tulosteina.

28.1.2019 | Teksti: Dino Vapaavuori | Kuva: Dino Vapaavuori

Dino Vapaavuori: Your dad just calls me Katya, 2018, spray, akryyli, maalitussit ja glitter kankaalle, 176 cm x 134 cm - SAMK

Dino Vapaavuori: Your dad just calls me Katya, 2018, spray, akryyli, maalitussit ja glitter kankaalle, 176 cm x 134 cm

Kaikissa muotokuvissani on suhteellisen sama toteutustapa ja järjestys. Kun menen työhuoneelleni, siitä alkaa performanssini. Onnistun saavuttamaan työskentelyn aikana sellaisen tilan, jota omassa käsityksessäni voin kutsua transsiksi. Kuuntelen aina samaa discomusiikkia, teen asioita rutiininomaisesti ja melkein itsestään ja miettimättä asiaa kovinkaan paljon – kai tyyliäni voisi kuvailla ekspressiiviseksi. En ole kiinnostunut luomaan valokuvaa vastaavaa realismia tai muuten liian loppuun hiottua tulosta. Luotan ennemmin sattumaan, sen hetkisiin fiiliksiin ja väreihin.

Onnistunein maalaukseni viime kevään viiden teoksen sarjasta (kuvassa), oli maalaus, jonka tein kokonaan yhden illan aikana pohjasta ja piirustuksesta maalauksen lopettamiseen asti. Prosessi oli dramaattinen aina viimeisiin pensselin vetoihin asti ja koen vieläkin tietynlaiset väreet, kun ajattelen sitä. Siihen kiteytyi kaikki harjoitteluni ja rutiinini. Ensimmäistä kertaa ikinä koin todellisesti onnistuneeni maalarina!

Sarja Drag Queenien muotokuvia on pitkällisen ja perusteellisen stalkkauksen tulosta. Drag Race on ohjelmana ihan täydellinen, siinä yhdistyy maskuliininen halu kilpailla toisia vastaan, mutta lajissa, joka on niin feminiininen. Sen ristiriitaisuus ja huvittavuus kulminoituvat jakson lopussa nähtävässä lip sync -kilpailussa, jossa kilpailijat laitetaan huulisynkkaamaan toisiaan vastaan kuin henkensä edestä. Drag on myös paljon muutakin kuin viihdettä, se on sukupuoliroolien murskaaja ja monien trans-oikeuksien alullepanija. Se on visuaalisesti näyttävä taidemuoto ja poliittinen kannanotto.

On siistiä, että taiteeni on rehellisesti kaikille nähtävissä ja jopa ostettavissa, jos vain niin haluaa.

Olen inspiroitunut sosiaalisesta mediasta ja popkulttuurillisista ilmiöistä. Käytän tällä hetkellä eniten instagramia esittelemään taidettani, gallerian sijaan. On siistiä, että taiteeni on rehellisesti kaikille nähtävissä ja jopa ostettavissa, jos vain niin haluaa. Pidän nettikauppaa, jossa myyn printtejä töistäni tosi halvalla. Koen omalla kohdallani tärkeäksi ravistella kaikki elitistisyys pois taiteestani ja saada se vaikka jokaiseen kotiin ennemmin kun pölyttymään johonkin kokoelmaan. Tietysti sitä saa kokoelmiinkin ostaa!

Sosiaalisen median kautta olen myös yhteydessä maalaamiini henkilöihin. Toivon tulevaisuudelta esimerkiksi jonkinlaista yhteistyötä lisää. Jotain olen jo toteuttanutkin.

Dino Vapaavuori, s. 1990, asuu ja työskentelee Tampereella, valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpäästä kesällä 2017. Horoskoopissa Härkä.

Instagram & EtsyShop: @kovisdino

Lisää aiheesta

SAMK kuvataide Miikka Vettenranta Tyhjapaat Empty Heads Detail
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Miikka Vettenranta: Tyhjäpäät

– Koen onnistuneeni siinä vaiheessa, kun teokseni herättää ajatuksia ja tuntemuksia, positiivisia tai negatiivisia. Mitäänsanomattomuus on pahinta kritiikkiä, sanoo kiviartesaani ja kuvataiteilija Miikka Vettenranta. Hänen töissään näkyy rakkaus kiveen ja kiinnostus eri materiaalien yhdistämiseen.
SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Liisa Lehtimäki: Heat

Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Veistos kestää hirven iän, kirjoittaa SAMKista kesällä valmistunut kuvataiteilija Liisa Lehtimäki teoksestaan.

Uusimmat uutiset

Jenniina poseeraamassa tietokoneen äärellä.
| Opinnot ja opetus

Matkailualan monipuolisuus sai kiinnostumaan opinnoista

Jenniina Matinaho opiskelee toista vuotta matkailualan opintoja Porin kampuksella. Matkailualan opinnoista sai kiinnostumaan alan monipuolisuus sekä sen tarjoamat laajat työllistymismahdollisuudet.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html