Kuukauden kuvana Viljami Nissi: Discovering Masculinity (Smells Like Blue or Orange (Not the Fruit))

Erehdyn aina välillä ottamaan itseni todella vakavasti – ja niin kävi jälleen tehdessäni taiteellista opinnäytetyötäni. Ymmärrettävää tietysti, olenhan valmistumisen partaalla ja on näytettävä instituutioille ja maailmalle mihin kaikkeen kykenee, kirjoittaa Viljami Nissi.

3.6.2019 | Teksti: Viljami Nissi | Kuva: Viljami Nissi

Viljami Nissi SAMK KuukaudenkuvaViljami Nissi: Discovering Masculinity (Smells Like Blue or Orange (Not the Fruit)), 2019, pigmenttisiirrot lakalle ja kipsille, kettinki, pureskeltu purkka, sokeroidut nuudelit, banaanilaatikot, marmori-dc-fix-kontaktimuovi, kipsi, nippusiteet, teräs, kanaverkko, rakennustarvikkeet, kuvamanipulaatiovedos kankaalle

Erehdyn aina välillä ottamaan itseni todella vakavasti – ja niin kävi jälleen tehdessäni taiteellista opinnäytetyötäni. Ymmärrettävää tietysti, olenhan valmistumisen partaalla ja on näytettävä instituutioille ja maailmalle mihin kaikkeen kykenee.

Sellaisessa hetken hairahduksessa on hyvä palauttaa itsensä maan pinnalle. Tällä kertaa se tapahtui pienimuotoisella installointikokeilulla opinnäytetyöstäni: vein työhuoneessani odottaneet valmiit osat galleriatilaan nähdäkseni, miltä lopullinen teos potentiaalisesti näyttäisi. Helpotuksekseni koko opinnäytetyöni näytti typerältä.

Muistin jälleen, mistä työskentelyssäni on kyse: keveydestä ja järjettömyydestä.

Taiteellinen opinnäytetyöni on tulosteista, banaanilaatikoista ja kipsiveistoksista muodostuva kokonaisuus, joita varjostaa seinällä kettinkien varassa roikkuva kymmenruutuinen kipsireliefisarjakuvamonumentti. Sieltä täältä roikkuu paikalleen kuivuneita nuudeleita. Kaikkea koristavat tribaalitatuoinnit. Kuvissa ja veistoksissa toistuva miehisyys on epämiellyttävää ja fanaattisen erotisoitua.

Työskentelyni yleensä alkaa sattumanvaraisesta ideasta, jota seuraa hetkellinen nerouden tunne. Sen tunteen aikaansaamana olen määrätietoisesti ryhtynyt hommiin, sen kummemmin kyseenalaistamatta mitään. Jossain vaiheessa – täysin huomaamattani – jonkinlainen harmonia on saapunut ja jokaisella elementeillä on tarkoitus, jonka ehkä vain minä näen, mutta tarkoitus kuitenkin.

Kun katsoja näkee ensimmäisen kerran teokseni, en kaipaa sitä, että hän samalla hetkellä käsittäisi kaiken, mistä teoksessa on kyse – enhän itsekään ole heti ymmärtänyt.

Yksityiskohta ViljamiNissi SAMK Kuukaudenkuva

Yksityiskohta.

Kun katsoja näkee ensimmäisen kerran teokseni, en kaipaa sitä, että hän samalla hetkellä käsittäisi kaiken, mistä teoksessa on kyse – enhän itsekään ole heti ymmärtänyt. Ehkä se oikea tapa ymmärtää teos on, ettei siinä välttämättä ole kovin paljon ymmärrettävää. Tai tietysti on, jos vaan jaksaa ja haluaa niitä löytää. Mitään pakkoa siihen ei ole.

 

Viljami Nissi (s. 1994 @Kannus) opiskelee neljättä ja viimeistä vuotta SAMK, Kuvataide Kankaanpäässä performanssitaidetta ja valmistuu kesällä 2019 kuvataiteilijaksi. Nissi työskentelee monipuolisesti veiston, installaation, videon, kuvamanipulaatioiden ja performanssin parissa.

Taiteellinen opinnäytetyö on kokonaisuudessaan nähtävissä Taidekeskus Mältinrannassa 18.5.–4.6.2019 finalFINALversion1.jpg -opinnäytetyönäyttelyssä.

 

yhteystiedot:
viljami.nissi@hotmail.com
instagram @viljami_nissi

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuvataiteen lopputyönäyttely finalFINALversion1.jpg esillä Tampereen gallerioissa

Tampereella avautuu 18.5.SAMKin kuvataiteen opiskelijoiden lopputyönäyttely finalFINALversion1.jpg. Näyttelyt pidetään Galleria Rajatilassa, Galleria Saskiassa ja Taidekeskus Mältinrannassa. Näyttelyssä on teoksia 25 valmistuvalta kuvataiteilijalta.
SAMK kuukauden kuva Einari Hyvösen maalaus the best song ever
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Einari Hyvönen: The Best Song Ever

Osallistun taiteeni teemoilla yhteiskunnalliseen keskusteluun tämänhetkisistä kysymyksistä, sekä internetin ja digitaalisuuden merkityksestä olennaisena osana jokapäiväistä elämää. Teoksieni huumoria kuvaa kyynelten läpi nauraminen, vähän kuin Oxfordin englannin kielen sanakirjaan lisätyssä Face with Tears of Joy -emojissa, kirjoittaa Einari Hyvönen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html