Kuukauden kuvana Viljami Nissi: Discovering Masculinity (Smells Like Blue or Orange (Not the Fruit))

Erehdyn aina välillä ottamaan itseni todella vakavasti – ja niin kävi jälleen tehdessäni taiteellista opinnäytetyötäni. Ymmärrettävää tietysti, olenhan valmistumisen partaalla ja on näytettävä instituutioille ja maailmalle mihin kaikkeen kykenee, kirjoittaa Viljami Nissi.

3.6.2019 | Teksti: Viljami Nissi | Kuva: Viljami Nissi

Viljami Nissi SAMK KuukaudenkuvaViljami Nissi: Discovering Masculinity (Smells Like Blue or Orange (Not the Fruit)), 2019, pigmenttisiirrot lakalle ja kipsille, kettinki, pureskeltu purkka, sokeroidut nuudelit, banaanilaatikot, marmori-dc-fix-kontaktimuovi, kipsi, nippusiteet, teräs, kanaverkko, rakennustarvikkeet, kuvamanipulaatiovedos kankaalle

Erehdyn aina välillä ottamaan itseni todella vakavasti – ja niin kävi jälleen tehdessäni taiteellista opinnäytetyötäni. Ymmärrettävää tietysti, olenhan valmistumisen partaalla ja on näytettävä instituutioille ja maailmalle mihin kaikkeen kykenee.

Sellaisessa hetken hairahduksessa on hyvä palauttaa itsensä maan pinnalle. Tällä kertaa se tapahtui pienimuotoisella installointikokeilulla opinnäytetyöstäni: vein työhuoneessani odottaneet valmiit osat galleriatilaan nähdäkseni, miltä lopullinen teos potentiaalisesti näyttäisi. Helpotuksekseni koko opinnäytetyöni näytti typerältä.

Muistin jälleen, mistä työskentelyssäni on kyse: keveydestä ja järjettömyydestä.

Taiteellinen opinnäytetyöni on tulosteista, banaanilaatikoista ja kipsiveistoksista muodostuva kokonaisuus, joita varjostaa seinällä kettinkien varassa roikkuva kymmenruutuinen kipsireliefisarjakuvamonumentti. Sieltä täältä roikkuu paikalleen kuivuneita nuudeleita. Kaikkea koristavat tribaalitatuoinnit. Kuvissa ja veistoksissa toistuva miehisyys on epämiellyttävää ja fanaattisen erotisoitua.

Työskentelyni yleensä alkaa sattumanvaraisesta ideasta, jota seuraa hetkellinen nerouden tunne. Sen tunteen aikaansaamana olen määrätietoisesti ryhtynyt hommiin, sen kummemmin kyseenalaistamatta mitään. Jossain vaiheessa – täysin huomaamattani – jonkinlainen harmonia on saapunut ja jokaisella elementeillä on tarkoitus, jonka ehkä vain minä näen, mutta tarkoitus kuitenkin.

Kun katsoja näkee ensimmäisen kerran teokseni, en kaipaa sitä, että hän samalla hetkellä käsittäisi kaiken, mistä teoksessa on kyse – enhän itsekään ole heti ymmärtänyt.

Yksityiskohta ViljamiNissi SAMK Kuukaudenkuva

Yksityiskohta.

Kun katsoja näkee ensimmäisen kerran teokseni, en kaipaa sitä, että hän samalla hetkellä käsittäisi kaiken, mistä teoksessa on kyse – enhän itsekään ole heti ymmärtänyt. Ehkä se oikea tapa ymmärtää teos on, ettei siinä välttämättä ole kovin paljon ymmärrettävää. Tai tietysti on, jos vaan jaksaa ja haluaa niitä löytää. Mitään pakkoa siihen ei ole.

 

Viljami Nissi (s. 1994 @Kannus) opiskelee neljättä ja viimeistä vuotta SAMK, Kuvataide Kankaanpäässä performanssitaidetta ja valmistuu kesällä 2019 kuvataiteilijaksi. Nissi työskentelee monipuolisesti veiston, installaation, videon, kuvamanipulaatioiden ja performanssin parissa.

Taiteellinen opinnäytetyö on kokonaisuudessaan nähtävissä Taidekeskus Mältinrannassa 18.5.–4.6.2019 finalFINALversion1.jpg -opinnäytetyönäyttelyssä.

 

yhteystiedot:
viljami.nissi@hotmail.com
instagram @viljami_nissi

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuvataiteen lopputyönäyttely finalFINALversion1.jpg esillä Tampereen gallerioissa

Tampereella avautuu 18.5.SAMKin kuvataiteen opiskelijoiden lopputyönäyttely finalFINALversion1.jpg. Näyttelyt pidetään Galleria Rajatilassa, Galleria Saskiassa ja Taidekeskus Mältinrannassa. Näyttelyssä on teoksia 25 valmistuvalta kuvataiteilijalta.
SAMK kuukauden kuva Einari Hyvösen maalaus the best song ever
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Einari Hyvönen: The Best Song Ever

Osallistun taiteeni teemoilla yhteiskunnalliseen keskusteluun tämänhetkisistä kysymyksistä, sekä internetin ja digitaalisuuden merkityksestä olennaisena osana jokapäiväistä elämää. Teoksieni huumoria kuvaa kyynelten läpi nauraminen, vähän kuin Oxfordin englannin kielen sanakirjaan lisätyssä Face with Tears of Joy -emojissa, kirjoittaa Einari Hyvönen.

Uusimmat uutiset

Taiteilijakohtaloita-kirja, kännykkä ja kyniä.
| Hyvinvointi ja terveys

Taiteilijakohtaloita – Antti Nylén toimitti esitystaiteilijoiden julkaisun

– Kirjoittaminen on hidasta lukemista, epäselvästä selvän ottamista. Kirjoittaja joutuu tavaamaan omia ajatuksiaan ja asettelemaan ne ymmärrettäviin kehyksiin ja muotoihin, sanoo Antti Nylén. Tunnustettu esseisti opetti Teksti, Puhe, Ääni -kurssin opiskelijoita Taidekoulun kampuksella maaliskuussa 2020.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Tunnustettu esseisti Antti Nylén opetti kuvataiteen opiskelijoita tänä keväänä. Kirjoitustehtävien kautta edettiin omien tekstien työstämiseen. Esseetekstit on nyt julkaistu pienenä kirjasena SAMKin julkaisusarjassa. #kuvataide #samk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
AVOIN AMK on sinun vaihtoehtosi, jos tavoitteenasi on uusi ura, ammattitaidon parantaminen tai myöhemmin suoritettava AMK-tutkinto.

Ilmoittautuminen SAMKin syksyn 2020 opintoihin käynnistyy perjantaina 29.5.2020.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
In future years, SAMK will significantly increase the number of degrees, the number of international students as well as the intake for continuous education.

The companies in the region employ SAMK graduates in expert duties. In addition, the research conducted at SAMK supports the enterprises in the region by e.g. services and product development. Our vision is still that all of our students will be employed.

- The outcome of the strategy process is inspiring. I believe that with this strategy we will serve the region, companies and organizations in the best possible way, says Jari Multisilta, the President and Managing Director of SAMK.

#SAMK2030

Tunnustettu esseisti Antti Nylén opetti kuvataiteen opiskelijoita tänä keväänä. Kirjoitustehtävien kautta edettiin omien tekstien työstämiseen. Esseetekstit on nyt julkaistu pienenä kirjasena SAMKin julkaisusarjassa. #kuvataide #samk
https://t.co/EeIuonFdBA

- The outcome of the strategy process is inspiring. I believe that with this we will serve the region in the best possible way, says Jari Multisilta, the President and Managing Director of SAMK - @jarim

https://t.co/XI7uIrMfwl

#SAMK2030

- Lopputulos on innostava. Tällä strategialla palvelemme maakuntaa parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta -
@jarim

Tutustu strategiaan ja sen visualisointiin tarkemmin linkin takaa.

#SAMK2030 #SAMK

https://t.co/X2ftuqi2vj

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb