Korkeakoulujen ristiinopiskelumahdollisuudet laajenevat ja vahvistuvat

Ristiinopiskelulla tarkoitetaan korkeakouluopiskelijan mahdollisuutta suorittaa opintoja toisessa korkeakoulussa. Opiskelija voi valita opintoja toisen korkeakoulun tarjonnasta korkeakoulujen sopimalla tavalla.

22.6.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Veera Korhonen

Timo Mattila nojaa yhdyskäytävän kaiteeseen Porin kampuksella.

Timo Mattila näkee ristiinopiskelussa valtavasti uusia mahdollisuuksia opiskelijoille.

Ristiinopiskelu ei sinänsä ole mikään uusi juttu. Nyt ristiinopiskelutarjonta on kuitenkin laajentunut ja laajenee edelleen. Mitä uutta ristiinopiskelun saralla on tällä hetkellä meneillään, opetuksen vararehtori Timo Mattila?

– Lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt sen, että melkein puolet tutkinnosta voi suorittaa toisessa korkeakoulussa. Olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä korkeakoulujen välillä. Ylemmissä AMK-tutkinnoissa on Turun ammattikorkeakoulun kanssa toteutettu tutkintojakin yhdessä. He ovat opettaneet tutkinnosta osan ja me osan, Mattila kertoo.

Ajatuksena ristiinopiskelussa on, että opiskelija voi hyödyntää kaikkien korkeakoulujen ympärivuotista opetustarjontaa, ruotsin preppauskursseja tai toisessa korkeakoulussa tarjolla olevia ammattiopintoja, jotta pääsee opinnoissaan eteenpäin.

– Esimerkiksi ruotsin kieli voi olla joillekin hankalaa, niin kesällä voi suorittaa silloin tarjolla olevia ruotsin preppauskursseja, hän sanoo.

Digivisio 2030 -hankkeen tavoite on, että korkeakoulujen kaikki opetus olisi avointa kaikkien korkeakoulujen opiskelijoille. Tavoitteena on lisäksi, että työelämässä olevat voisivat helposti tulla opiskelemaan haluamiaan opintokokonaisuuksia.

– Meillä aloittivat vuosi sitten digitaaliset kärkijoukot. Niiden tehtävänä on kehittää pedagogisia verkossa ohjaamisen ja opettamisen valmiuksia, Mattila sanoo. Nonstop-opintoina menee tällä hetkellä noin 50 opintojaksoa, joita SAMK tarjoaa CampusOnlinessa.

SAMKilla jo seitsemän kahdenvälistä ristiinopiskelusopimusta

SAMKilla on myös laaja kielitarjonta KiVANET-verkostossa ja seitsemän kahdenvälistä sopimusta, esimerkiksi hyvinvointiteknologiaan ja kuntoutukseen liittyvien opintojen osalta.

– Toisen korkeakoulun opiskelijat voivat siis ottaa meiltä suuntautumisen opintoja ja meidän opiskelijamme vastaavasti heiltä samoin. Tämä on todella hyvä systeemi. Maailmassa on paljon osaamisia. Jos meillä ei ole juuri sitä, mitä opiskelija haluaa ja alue tarvitsee, se on mahdollista näin suorittaa muualla, Mattila kertoo.

SAMK ja SeAMK ovat sopineet keskinäisen laajan ristiinopiskelusopimuksen solmimisesta. Sen osalta katsotaan laajasti, mitä SAMKissa jatkossa tarjotaan ja mitä SeAMKissa. SAMK on myös tehnyt kahdenvälisen sopimuksen tekniikan maisteriohjelmien polusta yhteistyössä Porin yliopistokeskuksen, Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa.

­– Tarjoamme myös Porin yliopistokeskuksen kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen opiskelijoille ohjelmointiosaamista tai luovaa markkinointia. He tarjoavat myös meidän opiskelijoillemme niin sanotun sivuaineen opintoja.

Suomalaisia on koko ajan vähemmän, joten on erittäin tärkeää, että työelämässä olevien osaaminen pidetään jatkossakin erinomaisena. Digivision 2030 -hankkeen tavoitteena onkin myös, että korkeakoulumaailman ristiinopetukseen otetaan mukaan kolmannetkin osapuolet.

– Me tiedämme, miten hienoja materiaaleja, tehtäviä ja videoita monet yksityiset toimijat tekevät. Jatkossa kaikki ne ovat kaikkien käytössä. Voimme hyödyntää esimerkiksi Edilexin tai Marketing Finlandin tarjontaa, Mattila pohtii.

22.6.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Anne Kärki istuu keltaisella nojatuolilla ja sen takana seisovat Liisa Hannuksela ja Mari Linna.
| Opinnot ja opetus

Kielten ristiinopiskelu mahdollistaa laajan opintotarjonnan

SAMKissa ristiinopiskelu on mahdollista kielten opinnoissa. Korkeakouluopiskelija suorittaa tällöin opintoja toisessa korkeakoulussa. Kyseessä on ensimmäinen ristiinopiskelusopimus, jonka SAMK on allekirjoittanut. Kielivalikoima laajenee sopimuksen myötä todella paljon.
Katja Lempinen istuu Porin kampuksella kannettava tietokone sylissään.
| Opinnot ja opetus

Nonstop-opintotarjonta laajenee SAMKissa

SAMKin nonstop-opintotarjonta laajenee tänä syksynä. Nonstop-opintojaksot toteutetaan verkossa ja ne ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Opinnot ovat myös avoimia kaikille.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Read about the export activities of Central Baltic companies in Southern Africa and the Middle East. https://samkarit.samk.fi/2022/09/23/export-activities-of-central-baltic-area-companies-in-southern-africa-and-middle-east/

Reilu kahvitauko on talon tapa! #SAMK henkilökunnan kahviautomaateissa käytetään Reilun kaupan kahvia. Näin tuemme reilun työelämän toteutumista kahvin ja teen viljelijöille. Lisäksi reilu kauppa edistää ympäristöystävällisiä tuotantotapoja. #reilukahvitauko @reilukauppa”

SAMKissa juhlitaan tänä vuonna korkeakoulun 30-vuotista taivalta. Juhlavuoden kunniaksi SAMKin Porin kampuksen Galleria Taidekäytävällä avautuu juhlanäyttely: Päivi Jokinen – maalauksia. https://www.samk.fi/uutiset/galleria-taidekaytavalla-avautuu-juhlanayttely-paivi-jokinen-maalauksia/

Korkeakoulutuksen digivisio on muutakin kuin digiä. Korkeakoulujen pitää yhdessä varmistaa, että digivisio ei ole digiharhaa. @SatakunnanAMK @Arene_ry #digivisio2030 https://www.arene.fi/ajankohtaista/korkeakoulutuksen-digivisio-on-muutakin-kuin-digia/

Energiamuutos vaatii muutoksia kaikkien kulutustottumuksissa. Muutoksen voi aloittaa laskemalla oman energiankulutuksen kustannuksia KOHISTEN-laskureilla. @SatakunnanKansa @kohisten
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009082427.html