Koodia, hikeä ja kyyneleitä – AUV in the making

RoboAI:n laboratoriossa on käynnissä ainutlaatuinen projekti, jossa rakennetaan pienellä budjetilla vedenalaista autonomista robottia (AUV=Autonomous Underwater Vehicle). Automaatioalan insinööriopiskelija Toni Aaltonen toimii hankkeen projektitutkijana ja projektipäällikkönä.

Sukeltavan autonomisen robotin painetesti.

Aaltonen

– Aihe ikään kuin tipahti syliini. Minulla oli vedenalaisia robotteja kohtaan kiinnostusta ja olin tutkinut niitä itsekseni. Täällä oli keskustelua, että AUV:n rakentaminen rajoitetuilla resursseilla olisi mahdotonta ja halusin kumota väitteen, avaa Aaltonen.

Vesi on robottiteknologialle todella haastava elementti ja juuri se tekee aiheesta Aaltosen silmissä erityisen mielenkiintoisen.

– Marsissa toimiminen on monessa suhteessa helpompaa kuin veden alla. Perusasiat pysyvät vakioina, toimii robotti sitten maalla, merenpohjassa tai avaruudessa: käytössä ovat lähes samanlaiset koneoppimisen metodit, ROS-käyttöjärjestelmä kaiken pohjana ja samantyyppisiä antureita. Vesi tuo mukanaan lisähaasteeksi muun muassa hydrostaattisen paineen, huonon havainnoinnin ja navigoinnin vaikeuden, muistuttaa Aaltonen.

Lue koko juttu RoboAI:n sivuilta.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.