KOLUMNI: Kansainvälisyys on arkea – sitä ei tarvitse pohdiskella

Miksi olen joka vuosi motivoitunut järjestämään opettamani opintojakson tällä tavalla? Lehtori Daniela Tanhua kertoo kolumnissaan opintojaksoista, jotka ovat monipuolisesti kansainvälisiä, ja joilla opiskelee sekä insinööri- että tradenomiopiskelijoita.

 

15.4.2019 | Teksti: Daniela Tanhua | Kuva: Johanna Kaisjoki

Daniela Tanhua

Daniela Tanhua

Maaliskuinen keskiviikko Rauman-kampuksella Satamakadun toisessa kerroksessa: Suurluokassa on 60 opiskelijaa ratkaisemassa tuotantoon, jakeluun ja hankintaan liittyvää peliä. Puolet ovat Ranskan yhteistyökorkeakoulusta Vesoulista ja puolet SAMKin opiskelijoita – sekä logistiikan insinööriopiskelijoita että International Business -tradenomiopiskelijoita.

Jossain ryhmässä kaikki saattavat olla eri maiden kansalaisia: luokassa on 13 eri kansallisuutta.  Opiskelijat vahvistavat neljän päivän aikana vieraskielisiä viestintätaitoja, harjoittavat ongelmanratkaisua ryhmässä ja kohtaavat stressiä, mutta kokevat myös iloa, riemua ja menestystä – ja tämä kaikki tuo heille kaksi opintopistettä Logistics Strategy  tai International Transport -kurssista.

Se, että toiminta on aidosti kansainvälistä, lämmittää omaa sydäntäni kovasti. Nykyään kansainvälisyys on myös yksi rahoituslähteistämme. Kansainvälisyys on arkea, tavanomainen osa opetusta – ja tuottaa opintopisteitä ammattiaineista.

Tämä esimerkki on vain yksi tapa sisällyttää opintojaksoon kansainvälistä toimintaa, jonka voi mitata ja tilastoida. Vuodesta 2008 jokainen raumalainen International Business -opiskelija on suorittanut tilaus- ja toimitusketjun moduulissa (Supply Chain Management) yritysprojektin, jossa yhdessä saksalaisten ja yhdysvaltalaisten opiskelijoiden kanssa ratkaistaan logistiikkaan liittyvää toimeksiantoa. Pääosin on ratkaistu suomalaisten yritysten ongelmia, mutta myös saksalaisten. Opiskelijat työskentelevät aloitustapahtuman jälkeen – joka järjestetään vuorotellen Raumalla ja Saksassa – virtuaalitiimeissä.

Haastetta riittää: kielimuurit, aikaerot ja tietysti eri kulttuurien tuomat vivahteet.

Haastetta riittää: kielimuurit, aikaerot ja tietysti eri kulttuurien tuomat vivahteet. Silti tämä konsepti on viime vuosina toteutettu myös kansainvälisen kaupan koulutusohjelman markkinointiviestinnän kurssilla ja logistiikan jakelusuunnittelun kurssilla.

Miksi olen joka vuosi motivoitunut järjestämään opettamani opintojakson tällä tavalla? Koska joka kerta saan jonkin onnellisen opiskelijapalautteen, jonkin onnistuneen yritysratkaisun tai partnerikoulusta mukaan jonkun uuden kollegan – se tuottaa opetuksessa suurta mielihyvää.

Daniela Tanhua SAMK Kuva: Johanna Kaisjoki

Daniela Tanhua

Kirjoittaja on kansainvälisen liiketoiminnan lehtori, joka työskentelee Logistiikan ja meriteknologian osaamisalueella Raumalla.

15.4.2019 | Teksti: Daniela Tanhua | Kuva: Johanna Kaisjoki

Lisää aiheesta

International Business -koulutuksen opiskelijoita Rauman kampuksen aulassa.
| Liiketoiminta

International Business 20 vuotta – omaleimaisuutta ja innovatiivista otetta

SAMKin Raumalla toteutettava englanninkielinen koulutusohjelma International Business on saavuttanut arvostettavan 20 vuoden rajapyykin. Alusta asti mukana olleet lehtorit Daniela Tanhua ja Marina Wikman ovat syystäkin ylpeitä.
Mies istuu SAMKin Porin kampuksen aulassa
| Opiskelijatarina

Ville ihastui Saksaan ja opiskeli kielen: Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen

Insinööriopiskelija Ville Voutivuori ihastui Saksan kieleen ja kulttuuriin kaveriporukan viikonloppureissulla Bremeniin. Siitä seurasi hakeutuminen saksan kielen opintoihin ja opiskelijavaihtoon Saksaan. – Jokin teki vaikutuksen. Tykästyin saksalaiseen kulttuuriin ja siihen, miten helppo suomalaisen oli siihen solahtaa. Voi siihen laittaa, että Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen, hän nauraa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

Porin Saskiat palkitsi kolme SAMKista viime keväänä kuvataiteilijaksi valmistunutta taiteilijaa, Senja Teriahon, Noora Lyyran ja Janina Haapasen. Heidän töitään on nyt esillä Galleria Porin Saskiassa.

#kuvataide #katsetulevaisuuteen

Mobiilirobottitestaus jatkuu DiakonTerveydessä. Robotti saattaa asiakkaat vaikka ryhmäliikuntaan tai kotihoidon toimistolle. Yhteistyössä @SatakunnanAMK @RoboAI2 @TampereUni @SuomenAkatemia ja Diakon.

SAMK has conducted a student well-being survey for several years. Despite national concerns about the students’ well-being, the overall well-being of SAMK students has improved from what it was a few years ago.

#thinkfuture #wellbeing

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 klo 16.
#katsetulevaisuuteen #rekry #avoimettyöpaikat

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence