KOLUMNI: Kansainvälisyys on arkea – sitä ei tarvitse pohdiskella

Miksi olen joka vuosi motivoitunut järjestämään opettamani opintojakson tällä tavalla? Lehtori Daniela Tanhua kertoo kolumnissaan opintojaksoista, jotka ovat monipuolisesti kansainvälisiä, ja joilla opiskelee sekä insinööri- että tradenomiopiskelijoita.

Daniela Tanhua SAMK Kuva: Johanna Kaisjoki
Daniela Tanhua

 

Daniela Tanhua

Maaliskuinen keskiviikko Rauman-kampuksella Satamakadun toisessa kerroksessa: Suurluokassa on 60 opiskelijaa ratkaisemassa tuotantoon, jakeluun ja hankintaan liittyvää peliä. Puolet ovat Ranskan yhteistyökorkeakoulusta Vesoulista ja puolet SAMKin opiskelijoita – sekä logistiikan insinööriopiskelijoita että International Business -tradenomiopiskelijoita.

Jossain ryhmässä kaikki saattavat olla eri maiden kansalaisia: luokassa on 13 eri kansallisuutta. Opiskelijat vahvistavat neljän päivän aikana vieraskielisiä viestintätaitoja, harjoittavat ongelmanratkaisua ryhmässä ja kohtaavat stressiä, mutta kokevat myös iloa, riemua ja menestystä – ja tämä kaikki tuo heille kaksi opintopistettä Logistics Strategy tai International Transport -kurssista.

Se, että toiminta on aidosti kansainvälistä, lämmittää omaa sydäntäni kovasti. Nykyään kansainvälisyys on myös yksi rahoituslähteistämme. Kansainvälisyys on arkea, tavanomainen osa opetusta – ja tuottaa opintopisteitä ammattiaineista.

Tämä esimerkki on vain yksi tapa sisällyttää opintojaksoon kansainvälistä toimintaa, jonka voi mitata ja tilastoida. Vuodesta 2008 jokainen raumalainen International Business -opiskelija on suorittanut tilaus- ja toimitusketjun moduulissa (Supply Chain Management) yritysprojektin, jossa yhdessä saksalaisten ja yhdysvaltalaisten opiskelijoiden kanssa ratkaistaan logistiikkaan liittyvää toimeksiantoa. Pääosin on ratkaistu suomalaisten yritysten ongelmia, mutta myös saksalaisten. Opiskelijat työskentelevät aloitustapahtuman jälkeen – joka järjestetään vuorotellen Raumalla ja Saksassa – virtuaalitiimeissä.

Haastetta riittää: kielimuurit, aikaerot ja tietysti eri kulttuurien tuomat vivahteet.

Haastetta riittää: kielimuurit, aikaerot ja tietysti eri kulttuurien tuomat vivahteet. Silti tämä konsepti on viime vuosina toteutettu myös kansainvälisen kaupan koulutusohjelman markkinointiviestinnän kurssilla ja logistiikan jakelusuunnittelun kurssilla.

Miksi olen joka vuosi motivoitunut järjestämään opettamani opintojakson tällä tavalla? Koska joka kerta saan jonkin onnellisen opiskelijapalautteen, jonkin onnistuneen yritysratkaisun tai partnerikoulusta mukaan jonkun uuden kollegan – se tuottaa opetuksessa suurta mielihyvää.

Daniela Tanhua SAMK Kuva: Johanna Kaisjoki

Daniela Tanhua

Kirjoittaja on kansainvälisen liiketoiminnan lehtori, joka työskentelee Logistiikan ja meriteknologian osaamisalueella Raumalla.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.