Kansallinen testbed-verkosto tapaa SAMKin RoboAI-viikolla

Teknologian kehittymisen myötä kehittyvät myös markkinoiden vaatimukset niille tarjotuista tuotteista. Tätä haastetta vastaamaan on tarjolla erilaisia verkostoja, yrityshautomoja, kehittämishankkeita ja innovaatiopajoja. Yksi näistä on testbed-toiminta. Suomen kansallinen testbed-verkosto tapaa SAMKin RoboAI-viikolla 23.–24.11.2021.

19.11.2021 | Teksti: Veera IIsakkala | Kuva: Petra O'Rourke

Nainen istuu Wheellator-rollaatorin kyydissä, toinen työntää.

Mervi Vähätalo ja Sari Merilampi kokeilevat Wheellatoria Porin kampuksella. He ovat olleet järjestämässä RoboAI-viikon starttaavaa Hyvinvointi- ja terveysteknologia -tapahtumaa, jossa Vähätalo kertoo myös testbed-toiminnasta.

Erilaiset kokeilualustat ovat 2000-luvulla tulleet vahvaksi osaksi innovaatiokenttää sekä verkostomaista yhteiskehittämistä. Kokeilualusta- tai testbed-termillä tarkoitetaan yritysten, ja muiden palvelujen kehittämiseen osallistuvien, uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä, kokeiluja ja testaamista aidossa tai aidon kaltaisessa käyttöympäristössä. Samaa asiaa kuvataan myös esimerkiksi termeillä living lab, health lab, welfare lab, kokeilu- ja kehitysalusta tai testausalusta.

Testbedejä hyödynnetään tuotekehityksessä useilla toimialoilla, erityisesti uuden teknologian tarjoamien mahdollisuuksien kehittämisessä. Keskeistä kokeilualustoille on monitoimijaisuus, jossa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistoimintaan liittyvät myös tutkimustahot ja käyttäjät. Testbedien onkin nähty parantavan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, vähentävän uusien tuotteiden markkinariskiä ja vahvistavan paikallisia innovaatioverkostoja.

Verkostotapaamisessa vaihdetaan kuulumisia ja käsitellään lupa-asioita

Kansalliseen testbed-verkostoon kuuluu testbed/living lab -toimijoita ympäri Suomea. Verkoston toimijat tarjoavat monipuolisesti erilaisia testbed-palveluita, mutta toimijat pyrkivät erikoistumaan tiettyihin teemoihin. Esimerkiksi Satakunta Testbed erikoistuu robotiikkaan ja tekoälyyn.

Testbed/living -toimintaa on Suomessa kaikilla yliopistosairaaloilla, useilla ammattikorkeakouluilla ja muutamilla sotealueilla. Testbed-organisaatioiden tukena toimii Business Finland. Se auttaa testbed-organisaatioita välittämällä tietoa ja järjestämällä osaltaan tapahtumia. Business Finland toimii myös kansainvälisissä testbed-verkostoissa. Yhteensä kansallisessa testbed-verkostossa on mukana melkein 60 henkilöä ja verkostolla on tapaamisia noin kahdesti vuodessa. Tapaamisissa vaihdetaan verkoston kuulumiset ja usein käsitellään erityisesti jotain tiettyä teemaa testbed-toiminnan kehittämiseksi. Hyvinvointiteknologian lehtori Mervi Vähätalo kertoo tulevasta RoboAI-viikolla järjestettävästä tapaamisesta:

– Verkostotapaamisessa kuullaan kansallisten testbed-organisaatioiden kuulumisia. Tämä on tärkeää, jotta tiedetään, missä Suomessa mennään testbed-toiminnan osalta. Toinen testbed-verkoston tapaamispäivä on työpajapäivä, jossa käsitellään testbed-toimintaan liittyviä lupa-asioita. Tavoitteena on, että suomalaisilla testbedeillä olisi yhteinen näkemys siitä, millaisia lupia erilaisissa testaamisissa tarvitaan.

SAMK on merkittävä osa satakuntalaista testbed-toimintaa

Satakunnassa testbed-toiminta on uudelleen organisoitumassa yhden Satakunta Testbed -sateenvarjon alle ja tavoitteena on testbed ja living lab -toimintaa tuottavien organisaatioiden toimintakäytäntöjen yhtenäistäminen ja testaavien yksiköiden reservin laajentaminen mm. järjestöihin ja yksityisiin palvelutuottajiin. SAMK on merkittävä osa satakuntalaista testbed-toimintaa. Vähätalo kertoo, mitä SAMKin testbed-toimintaan kuuluu:

– SAMK koordinoi testbed-toimintaa Satakunnassa ja siten pyrkii osaltaan järjestämään kliinisiä testausympäristöjä niitä tarvitseville yrityksille. SAMKissa on useita testiympäristöjä itsessään; Soteekki, Kokeilimo, simulaatiotilat, laboratoriotilat. Lisäksi SAMKin opintojaksoilla voidaan testata teknologiaa ja yritykset voivat hyödyntää opiskelijoita erilaissa kurssitöissä.

Vähätalo kertoo, että SAMKin testbed-toiminnassa tärkeässä roolissa ovat yrityslähtöisen testauksen lisäksi tarvelähtöinen testaus ja hankintatoimen kanssa tehtävä yhteistyö. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

– Tarvelähtöisellä testbed-toiminnalla tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon organisaation tarpeesta lähtevää testaamista. Usein organisaatiolla on ongelma ja tarve ratkaista se. Testbed-toiminnan avulla voidaan haarukoida teknologiaa, jota organisaatio voi testata. Näin organisaatio saa ymmärrystä, millaisen teknologian avulla ongelma olisi ratkaistavissa. Myöhemmin organisaatio voi miettiä, millaista teknologiaa he haluavat ostaa, hankkia tai kilpailuttaa käyttöönsä. Hankintatoimen kanssa tehtävä testbed-toiminta liittyy taas esimerkiksi hankintaprosessin aikana tehtävään tuotteiden testaukseen ja niiden arviointiin. Se voi vaihtoehtoisesti liittyä myös sopimuksenaikaiseen tuotteen tai palvelun vaikuttavuuden arviointiin.

SAMKin RoboAI-viikolla marraskuussa 2021 järjestettävä kansallisen testbed-verkoston tapahtuma on kaksipäiväinen. Tiistaina iltapäivällä järjestetään hybridisti kansallisen verkoston tapaaminen, kuulumisten vaihtaminen ja illalla verkoston get together -tilaisuus. Keskiviikkona Business Finland järjestää työpajan, jossa työskennellään testbed-toiminnan ajankohtaisten asioiden ympärillä testbed-toiminnan kehittämiseksi.

19.11.2021 | Teksti: Veera IIsakkala | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Kolme naista istuu penkillä, taustalla ruskan värejä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: Punaisena lankana asiakkaan parempi hyvinvointi

– Ohjelma on suunniteltu palvelemaan suurta joukkoa: sotealan teknologian kehittäjiä ja hyödyntäjiä ammattiryhmästä riippumatta, mutta myös asiakkaita ja hyvinvoinnista kiinnostuneita. Lähtökohtana on vahva asiakas- ja potilaslähtöisyys: kaikille löytyy näkökulmia ja uutta ajateltavaa, kertoo Hyvinvointi- ja terveysteknologia -tapahtumaa suunnitteleva hyvinvointiteknologian yliopettaja Sari Merilampi.
Esiintymislavalla seisoo Jussi Bergman.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: Tiedolla johtaminen on jokaisen asia

– Pyrimme kertomaan terveystietojen toisiokäytöstä ja tiedolla johtamisesta niin, että kuka tahansa ymmärtää mistä puhutaan. Soteuudistuksen myötä hyvinvointialueita velvoitetaan tiedolla johtamiseen, joten kukaan terveydenhuollossa toimiva ei voi jatkossa välttyä terveystietojen hyötykäytöltä, kertoo tapahtumaa järjestävä SAMKin erikoistutkija Anu Holm.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tiesittekö, että eläinfysioterapiaa voi opiskella Suomessa ainoastaan SAMKissa? @SatakunnanAMK Meillä oli tänään ilo ja kunnia Fannin kanssa osallistua opiskelijoiden kanssa työskentelyyn. #kohtaaminen on tässäkin tärkein työkalu. Kiitos tästä kokemuksesta 🌟🌟🌟

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/