Kaikki uudet SAMKin opinnäytetyöt nettiin – Theseus.fi tarjoaa avoimen ja käyttörajatun kokoelman

SAMKin opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun julkaisemisen Theseus-julkaisuarkistossa. Paperilla julkaisemisen aika päättyi.

8.9.2021 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: Veera Korhonen

SAMK ja seitsemän muuta ammattikorkeakoulua siirtyivät syyskuun 2021 alussa digitaalisempaan aikaan opinnäytetöiden julkaisemisessa. Opinnäytetöitä on jo runsaan vuosikymmenen ajan julkaistu Theseus-julkaisuarkistossa avoimesti luettavina. Nyt palveluun avattiin uusi käyttörajattu kokoelma niille opiskelijoille, jotka haluavat rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä netissä.

Opiskelija valitsee avoimen tai käyttörajatun kokoelman

Opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun kokoelman. Avoimessa kokoelmassa opinnäytetyö on vanhaan tapaan vapaasti luettavissa ja löytyy hakukoneilla sekä kirjaston hakupalvelulla.

Käyttörajatun opinnäytetyön voi lukea kokonaisuudessaan vain SAMKin tietoverkossa. Sen kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat kuitenkin julkisesti luettavissa. Ne löytyvät Googlella ja muilla hakukoneilla sekä SAMKin kirjaston Finna-hakupalvelusta ja Theseuksen omalla hakutoiminnolla.

Ammattikorkeakoulu kannustaa avoimeen julkaisemiseen

– Ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet avoimen tieteen julistuksen ja kannustavat avoimeen julkaisemiseen. Opiskelijoille suositellaan tallentamista Theseuksen avoimeen kokoelmaan. Avoimen opinnäytetyön voi helposti linkittää suoraan omaan CV:hen tai henkilökohtaiseen portfolioon, kertoo kirjastopäällikkö Jussi Kärki.

– Kannattaa myös huomata, että opinnäytetyö on luonteeltaan julkinen asiakirja, joka ei voi sisältää salaista aineistoa. Opinnäytetyön toimeksiantajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija ei kirjoita opinnäytetyönsä julkaistavaan raporttiin mm. liikesalaisuuksia, hän jatkaa.

Theseus.fi tarjoaa myös kattavasti SAMKin julkaisut – yli kaksisataa digitaalista julkaisua, joita voi vapaasti lukea ja jotka löytyvät helposti hakukoneilla.

Säästöä kansituskuluissa ja sujuvampaa työtä

Aikaisemmin opiskelija saattoi verkkojulkaisun sijasta luovuttaa opinnäytetyöstään kansitetun paperitulosteen ammattikorkeakoulun kirjastoon. Muutoksen myötä kansitettu versio tuli tarpeettomaksi ja hän voi sen sijaan rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä Theseuksessa.

Opinnäytetöitä työssään usein käsittelevä informaatikko Raija Järvimäki on tyytyväinen pitkään työstettyyn uudistukseen, sillä ammattikorkeakoulun henkilöstön työ muuttuu sujuvammaksi, kun kaikki uudet opinnäytetyöt ovat luettavissa yhdessä osoitteessa. Myös digitaalisten opinnäytetöiden arkistointiin liittyvät tehtävät voidaan hoitaa entistä helpommin. Uusia toimintatapoja on hioutunut ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

Opinnäytetyö löytyy useita reittejä

SAMKin opiskelijoiden netissä julkaisemat opinnäytetyöt löytyvät Theseus.fi-sivustolta ja kirjaston Finna-hakupalvelusta sekä Googlella ja muilla hakukoneilla. Kirjaston kokoelmassa olevien kansitettujen opinnäytetöiden tiedot löytyvät Finnasta.

Theseus.fi

Theseus-julkaisuarkistoa hallinnoi ja kehittää AMKIT-konsortio yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa. SAMKin osalta palvelua hoitaa kirjaston henkilöstö. Theseuksessa on kaikkiaan lähes 200 000 ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetyötä yli kymmenen vuoden ajalta. SAMKin opiskelijoiden opinnäytetöitä on runsaat 9 000 ja niitä luetaan ja ladataan yli puoli miljoonaa kertaa vuosittain – jokainen opinnäytetyö saa siis keskimäärin useita kymmeniä lukukertoja, useimmin luetut jopa tuhansia.

Lisää aiheesta

Theseus.fi, näytönkaappaus, screenshot.
| Kirjasto

SAMKin opinnäytteet 10 vuotta netissä – Theseus moninkertaisti näkyvyyden [infograafi]

Ammattikorkeakoulujen avoin julkaiseminen Theseus.fi-verkkopalvelussa on lunastanut odotukset opinnäytetöiden ja julkaisujen helposta saavutettavuudesta. Aineistoa avataan kymmeniä tuhansia kertoja päivittäin. Viisi kuudesta SAMKin opiskelijasta julkaisee opinnäytetyönsä Theseuksessa.
Kukkia / Flowers
| Opinnot ja opetus

SAMKin parhaat opinnäytetyöt palkittiin Osaaja-kilpailussa

SAMKin parhaat opinnäytetyöt palkitaan neljässä eri sarjassa vuosittain järjestettävässä Osaaja-kilpailussa. Vuoden 2021 opinnäytetyökilpailuun osallistuivat kaikki vuoden 2020 aikana valmistuneet opinnäytetyöt, joiden arvosana on paras eli 5.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishakuun jätettiin valtakunnallisesti yhteensä noin 34 400 hakemusta. Kaikkien haussa olleiden AMK-tutkintojen keskuudesta yhdeksänneksi suosituin oli SAMKin Liiketalouden verkkototeutus. @yleuutiset #katsetulevaisuuteen
https://yle.fi/uutiset/3-12102237

SAMKiin oli syksyn hauissa yhteensä 3033 hakijaa. Valtakunnallisessakin vertailussa huippusuosituksi nousi Liiketalouden verkkototeutus, johon oli yli tuhat hakijaa. #yhteishaku #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/syksyn-haut-paattyivat-liiketalouden-verkkototeutus-edelleen-huippusuosittu/

Kuvataiteen opiskelijat ovat luoneet taideteoksia, jotka johdattelevat katsojansa seikkailulle tulevien mestareiden mielenmaisemaan. Näyttely on avoinna SAMK Taidekoulun kampuksen galleriassa lokakuun alkupuolelle asti. #katsetulevaisuuteen #kuvataide
https://www.samk.fi/uutiset/kahden-kerroksen-vakea-taidekoulun-sadonkorjuu/

Huittisista Urjalaan johtava Taikayöntie on yksi maamme virallisista matkailuteistä. Reitti halutaan uuteen kukoistukseen. SAMKin vetämä ideointitilaisuus pidetään Punkalaitumen kunnantalossa torstaina 30.9. @kokemaenjoki #samk #katsetulevaisuuteen
https://www.kokemaenjokilaakso.fi/2021/09/14/taikayontie-uuteen-kukoistukseen-ja-matkailukartalle/

Uunituoreessa videossa esitellään, miten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä on arvioitu KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteissa. #hiilijalanjälki #hiilikädenjälki #katsetulevaisuuteen #kestävästiamk
https://youtu.be/nNZTPqrNjeA