Kaikki uudet SAMKin opinnäytetyöt nettiin – Theseus.fi tarjoaa avoimen ja käyttörajatun kokoelman

SAMKin opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun julkaisemisen Theseus-julkaisuarkistossa. Paperilla julkaisemisen aika päättyi.

SAMK ja seitsemän muuta ammattikorkeakoulua siirtyivät syyskuun 2021 alussa digitaalisempaan aikaan opinnäytetöiden julkaisemisessa. Opinnäytetöitä on jo runsaan vuosikymmenen ajan julkaistu Theseus-julkaisuarkistossa avoimesti luettavina. Nyt palveluun avattiin uusi käyttörajattu kokoelma niille opiskelijoille, jotka haluavat rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä netissä.

Opiskelija valitsee avoimen tai käyttörajatun kokoelman

Opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun kokoelman. Avoimessa kokoelmassa opinnäytetyö on vanhaan tapaan vapaasti luettavissa ja löytyy hakukoneilla sekä kirjaston hakupalvelulla.

Käyttörajatun opinnäytetyön voi lukea kokonaisuudessaan vain SAMKin tietoverkossa. Sen kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat kuitenkin julkisesti luettavissa. Ne löytyvät Googlella ja muilla hakukoneilla sekä SAMKin kirjaston Finna-hakupalvelusta ja Theseuksen omalla hakutoiminnolla.

Ammattikorkeakoulu kannustaa avoimeen julkaisemiseen

– Ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet avoimen tieteen julistuksen ja kannustavat avoimeen julkaisemiseen. Opiskelijoille suositellaan tallentamista Theseuksen avoimeen kokoelmaan. Avoimen opinnäytetyön voi helposti linkittää suoraan omaan CV:hen tai henkilökohtaiseen portfolioon, kertoo kirjastopäällikkö Jussi Kärki.

– Kannattaa myös huomata, että opinnäytetyö on luonteeltaan julkinen asiakirja, joka ei voi sisältää salaista aineistoa. Opinnäytetyön toimeksiantajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija ei kirjoita opinnäytetyönsä julkaistavaan raporttiin mm. liikesalaisuuksia, hän jatkaa.

Theseus.fi tarjoaa myös kattavasti SAMKin julkaisut – yli kaksisataa digitaalista julkaisua, joita voi vapaasti lukea ja jotka löytyvät helposti hakukoneilla.

Säästöä kansituskuluissa ja sujuvampaa työtä

Aikaisemmin opiskelija saattoi verkkojulkaisun sijasta luovuttaa opinnäytetyöstään kansitetun paperitulosteen ammattikorkeakoulun kirjastoon. Muutoksen myötä kansitettu versio tuli tarpeettomaksi ja hän voi sen sijaan rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä Theseuksessa.

Opinnäytetöitä työssään usein käsittelevä informaatikko Raija Järvimäki on tyytyväinen pitkään työstettyyn uudistukseen, sillä ammattikorkeakoulun henkilöstön työ muuttuu sujuvammaksi, kun kaikki uudet opinnäytetyöt ovat luettavissa yhdessä osoitteessa. Myös digitaalisten opinnäytetöiden arkistointiin liittyvät tehtävät voidaan hoitaa entistä helpommin. Uusia toimintatapoja on hioutunut ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

Opinnäytetyö löytyy useita reittejä

SAMKin opiskelijoiden netissä julkaisemat opinnäytetyöt löytyvät Theseus.fi-sivustolta ja kirjaston Finna-hakupalvelusta sekä Googlella ja muilla hakukoneilla. Kirjaston kokoelmassa olevien kansitettujen opinnäytetöiden tiedot löytyvät Finnasta.

Theseus.fi

Theseus-julkaisuarkistoa hallinnoi ja kehittää AMKIT-konsortio yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa. SAMKin osalta palvelua hoitaa kirjaston henkilöstö. Theseuksessa on kaikkiaan lähes 200 000 ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetyötä yli kymmenen vuoden ajalta. SAMKin opiskelijoiden opinnäytetöitä on runsaat 9 000 ja niitä luetaan ja ladataan yli puoli miljoonaa kertaa vuosittain – jokainen opinnäytetyö saa siis keskimäärin useita kymmeniä lukukertoja, useimmin luetut jopa tuhansia.

Jaa tämä sivu

Kimppu valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia

SAMKista valmistui joulukuussa yhteensä 356 opiskelijaa

SAMKista valmistui joulukuussa 356 opiskelijaa. Valmistuneista 63 suoritti YAMK-tutkinnon. Yhteensä SAMKista valmistui vuonna 2023 ennätysmäärä, 1232 opiskelijaa.

Kaksi opiskelijaa kumartuneena työpöytien ääreen. Two students bent over their desks.

SAMKin kansainväliset koulutukset herättivät laajaa kiinnostusta

Erillishaku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Koulutuksiin oli keskimäärin noin 28 hakemusta yhtä aloituspaikkaa kohden.

SAMKin opiskelijoita kirjastossa.

Haku kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin alkoi

Haku englanninkielisiin koulutuksiin on käynnissä 17.1.2023 asti. SAMKissa on haettavana seitsemän ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja yksi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus.