Kaikki uudet SAMKin opinnäytetyöt nettiin – Theseus.fi tarjoaa avoimen ja käyttörajatun kokoelman

SAMKin opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun julkaisemisen Theseus-julkaisuarkistossa. Paperilla julkaisemisen aika päättyi.

8.9.2021 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: Veera Korhonen

SAMK ja seitsemän muuta ammattikorkeakoulua siirtyivät syyskuun 2021 alussa digitaalisempaan aikaan opinnäytetöiden julkaisemisessa. Opinnäytetöitä on jo runsaan vuosikymmenen ajan julkaistu Theseus-julkaisuarkistossa avoimesti luettavina. Nyt palveluun avattiin uusi käyttörajattu kokoelma niille opiskelijoille, jotka haluavat rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä netissä.

Opiskelija valitsee avoimen tai käyttörajatun kokoelman

Opiskelija valitsee opinnäytetyölleen avoimen tai käyttörajatun kokoelman. Avoimessa kokoelmassa opinnäytetyö on vanhaan tapaan vapaasti luettavissa ja löytyy hakukoneilla sekä kirjaston hakupalvelulla.

Käyttörajatun opinnäytetyön voi lukea kokonaisuudessaan vain SAMKin tietoverkossa. Sen kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat kuitenkin julkisesti luettavissa. Ne löytyvät Googlella ja muilla hakukoneilla sekä SAMKin kirjaston Finna-hakupalvelusta ja Theseuksen omalla hakutoiminnolla.

Ammattikorkeakoulu kannustaa avoimeen julkaisemiseen

– Ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet avoimen tieteen julistuksen ja kannustavat avoimeen julkaisemiseen. Opiskelijoille suositellaan tallentamista Theseuksen avoimeen kokoelmaan. Avoimen opinnäytetyön voi helposti linkittää suoraan omaan CV:hen tai henkilökohtaiseen portfolioon, kertoo kirjastopäällikkö Jussi Kärki.

– Kannattaa myös huomata, että opinnäytetyö on luonteeltaan julkinen asiakirja, joka ei voi sisältää salaista aineistoa. Opinnäytetyön toimeksiantajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija ei kirjoita opinnäytetyönsä julkaistavaan raporttiin mm. liikesalaisuuksia, hän jatkaa.

Theseus.fi tarjoaa myös kattavasti SAMKin julkaisut – yli kaksisataa digitaalista julkaisua, joita voi vapaasti lukea ja jotka löytyvät helposti hakukoneilla.

Säästöä kansituskuluissa ja sujuvampaa työtä

Aikaisemmin opiskelija saattoi verkkojulkaisun sijasta luovuttaa opinnäytetyöstään kansitetun paperitulosteen ammattikorkeakoulun kirjastoon. Muutoksen myötä kansitettu versio tuli tarpeettomaksi ja hän voi sen sijaan rajoittaa opinnäytetyönsä näkyvyyttä Theseuksessa.

Opinnäytetöitä työssään usein käsittelevä informaatikko Raija Järvimäki on tyytyväinen pitkään työstettyyn uudistukseen, sillä ammattikorkeakoulun henkilöstön työ muuttuu sujuvammaksi, kun kaikki uudet opinnäytetyöt ovat luettavissa yhdessä osoitteessa. Myös digitaalisten opinnäytetöiden arkistointiin liittyvät tehtävät voidaan hoitaa entistä helpommin. Uusia toimintatapoja on hioutunut ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

Opinnäytetyö löytyy useita reittejä

SAMKin opiskelijoiden netissä julkaisemat opinnäytetyöt löytyvät Theseus.fi-sivustolta ja kirjaston Finna-hakupalvelusta sekä Googlella ja muilla hakukoneilla. Kirjaston kokoelmassa olevien kansitettujen opinnäytetöiden tiedot löytyvät Finnasta.

Theseus.fi

Theseus-julkaisuarkistoa hallinnoi ja kehittää AMKIT-konsortio yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa. SAMKin osalta palvelua hoitaa kirjaston henkilöstö. Theseuksessa on kaikkiaan lähes 200 000 ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetyötä yli kymmenen vuoden ajalta. SAMKin opiskelijoiden opinnäytetöitä on runsaat 9 000 ja niitä luetaan ja ladataan yli puoli miljoonaa kertaa vuosittain – jokainen opinnäytetyö saa siis keskimäärin useita kymmeniä lukukertoja, useimmin luetut jopa tuhansia.

Lisää aiheesta

Theseus.fi, näytönkaappaus, screenshot.
| Kirjasto

SAMKin opinnäytteet 10 vuotta netissä – Theseus moninkertaisti näkyvyyden [infograafi]

Ammattikorkeakoulujen avoin julkaiseminen Theseus.fi-verkkopalvelussa on lunastanut odotukset opinnäytetöiden ja julkaisujen helposta saavutettavuudesta. Aineistoa avataan kymmeniä tuhansia kertoja päivittäin. Viisi kuudesta SAMKin opiskelijasta julkaisee opinnäytetyönsä Theseuksessa.
Kukkia / Flowers
| Opinnot ja opetus

SAMKin parhaat opinnäytetyöt palkittiin Osaaja-kilpailussa

SAMKin parhaat opinnäytetyöt palkitaan neljässä eri sarjassa vuosittain järjestettävässä Osaaja-kilpailussa. Vuoden 2021 opinnäytetyökilpailuun osallistuivat kaikki vuoden 2020 aikana valmistuneet opinnäytetyöt, joiden arvosana on paras eli 5.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html