Jami oli harjoittelussa suomalaisessa yrityksessä Espanjassa

Jami Perälä työskenteli taloushallinnon harjoittelijana viisi kuukautta 118 Finder -nimisessä yrityksessä Espanjan Fuengirolassa. 118 Finder on suomalainen yritys, joten kyseisessä yrityksessä työskentelyssä ei huomannut paljon kulttuurieroja verrattuna Suomessa työskentelyyn.

27.2.2020 | Teksti: Jankke Virtala, SAMKin opiskelija | Kuva: Jami Perälä, SAMKin opiskelija

Selkeällä säällä tästä näkisi Afrikan mantereen.
Selkeällä säällä tästä näkisi Afrikan mantereen.

Vapaa-ajalla Jami huomasi enemmän kulttuurieroja, ei esimerkiksi ollut kovin tarkkaa, jos oli myöhässä sovituista tapaamisista. Liike-elämään liittyvänä esimerkkinä Jami kertoo, että Espanjassa joutuu menemään lähes aina virastoon maksamaan laskut, kun Suomessa taas laskut voi maksaa verkossa.

Työkulttuuri oli Jamin mukaan Espanjassa hyvinkin erilaista, varsinkin paikallisilla, koska he viettivät siestaa kesken työpäivän. Työpäivän jälkeen he menivät vielä illalla syömään perheidensä kanssa. Espanjassa oli normaalia nähdä lapsiperheitä vielä kello 23 illalla syömässä arki-iltoina. Suomessa tuollainen on todella harvinaista.

-Työskentelin aamuseitsemästä kolmeen iltapäivällä, joten en viettänyt siestaa. Illalla pystyin siis nauttimaan kulttuurista ja tekemään erilaisia aktiviteetteja, kuten frisbeegolfausta.

Jami suosittelee harjoittelua ulkomailla henkilöille, jotka haluavat täysin uuden ympäristön itsensä haastamiseen ja uusien asioiden oppimiseen. Hänen mukaansa harjoittelussa on paljon vapaa-aikaa kuten normaalissakin vaihto-opiskelussa.

-Harjoittelussa minusta tuli oma-aloitteisempi, avoimuuteni eri asioihin kasvoi ja suhtaudun nykyään asioihin eri tavalla. Kasvoin siis ihmisenä.

Talouden suunnittelu mahdollisti palkattoman harjoittelun

Vaikka harjoittelu oli palkatonta, Jamin mukaan pystyi elämään hyvin opintotuella ja Erasmus-rahalla.

-Vinkiksi annan sen, että taloutta kannattaa suunnitella ja miettiä tarkkaan, mihin tukirahoja käyttää, jotta voi tehdä esimerkiksi avartavia viikonloppureissuja muihin kohteisiin.

Jami teki normaalin haun yritykseen eli lähetti CV:n ja työhakemuksen, jonka jälkeen häntä odotti puhelinhaastattelu 118 Finderin kanssa. Vähän ajan päästä Espanjasta soitettiin ja kysyttiin, että voisiko hän aloittaa työt kuukauden päästä. Ensimmäisen kuukauden hän asui hostellissa, koska hänen vuokraamansa asunto vapautui vasta helmikuussa.

Espanjaa Perälä osasi todella vähän sinne lähtiessä, mutta espanjan alkeet hän oppi nopeasti, jotta pystyi asioimaan kaupassa ja ravintoloissa. Hän ymmärsi espanjaa, mutta kommunikoi englanniksi tai käsielein.

Alussa kaikki oli hänen mielestään hienoa ja hän halusi kokeilla kaikkea. Jossain vaiheessa vieraassa kulttuurissa voi tulla olo, että haluaa vain kotiin perheen ja ystävien luokse. Jamilla se tunne tuli noin harjoittelun puolessa välissä. Sitä auttoi vanhempien ja muutaman kaverin vierailu Fuengirolassa.

Raha mielessä pienestä pitäen

Liiketalous on Jamia kiinnostanut aina. Yläasteella hän oli Porin Lyseossa yrittäjyyspuolella ja Lyseon lukiossa liiketalouspainotteisilla kursseilla. SAMK opiskelupaikkana vastasi odotuksia varsinkin taloushallinnon alalla. Jami valmistui tradenomiksi SAMKista vuonna 2018.

Tällä hetkellä Jami kerää asiantuntijuutta taloushallinnosta Turussa, OnVire Oy:llä palkka-asiantuntijana ja pyörittää samalla vaateyritystä nimeltä Jakal Clothing. Tulevaisuudessa hän haluaisi laajentaa yrityksensä toimintaa ja lähteä opiskelemaan koodausta, koska hänen mielestään se olisi kokonaisuutena taloushallinnon kanssa hyvä yhdistelmä. Tällä hetkellä hän viihtyy nykyisessä työpaikassaan, mutta on myös miettinyt ulkomaille lähtöä viiden vuoden sisällä.

Jami Perälä 1

Jami Perälä

 

Koulutusohjelma: Liiketalous, suuntautumisena taloushallinto

Harjoittelupaikka: 118 Finder, Fuengirola, Espanja

27.2.2020 | Teksti: Jankke Virtala, SAMKin opiskelija | Kuva: Jami Perälä, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Harjoittelu ulkomailla lisäsi rohkeutta ja itsenäisti

Sosionomiopiskelija Hanna Rinta-Hoiska pakkasi syyskuussa 2018 laukkunsa ja lähti kolmeksi kuukaudeksi harjoitteluun Espanjaan Fuengirolaan. Paikaksi valikoitui suomalainen päiväkerho.
| Opinnot ja opetus

Ulkomaan vaihdoista kokemuksia ja opintopisteitä

Kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Pinja Nummela opiskeli kevätlukukauden 2017 Pohjois-Espanjassa San Sebastianin kaupungissa. SAMKin uudella kampuksella vietetyn syksyn 2017 jälkeen hän pakkasi laukkunsa ja lähti tammikuussa 2018 harjoitteluun Thaimaahan Krabille Ao Nangiin.

Uusimmat uutiset

Rakennustekniikan opiskelijat Jari-Petteri Joutsenlahti ja Tomi Ahokas katsovat rakennuspiirroksia rakennustyömaalla.
| SAMK

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa voi suuntautua rakennustuotantoon, rakennesuunnitteluun tai LVI-suunnitteluun.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Rakennusalalla vaaditaan koko ajan uutta kilpailukykyistä osaamista ja siihen tarpeeseen koulutuksesta valmistuu uutta osaavaa työvoimaa. Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla opinnoistaan ja harjoitteluistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.
#rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb

TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä https://t.co/LUbHdZmvuU

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts
https://t.co/vVWW5fkcVH

Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgen pohtivat Osaava yritys – Menestyvä yritys -blogikirjoituksessa, mikä tekee osaajasta asiantuntijan. https://t.co/DLRAzkkZ0Z