Jami oli harjoittelussa suomalaisessa yrityksessä Espanjassa

Jami Perälä työskenteli taloushallinnon harjoittelijana viisi kuukautta 118 Finder -nimisessä yrityksessä Espanjan Fuengirolassa. 118 Finder on suomalainen yritys, joten kyseisessä yrityksessä työskentelyssä ei huomannut paljon kulttuurieroja verrattuna Suomessa työskentelyyn.

Laakso ja kaupunki rannikolla
Selkeällä säällä tästä näkisi Afrikan mantereen.

Selkeällä säällä tästä näkisi Afrikan mantereen.

Vapaa-ajalla Jami huomasi enemmän kulttuurieroja, ei esimerkiksi ollut kovin tarkkaa, jos oli myöhässä sovituista tapaamisista. Liike-elämään liittyvänä esimerkkinä Jami kertoo, että Espanjassa joutuu menemään lähes aina virastoon maksamaan laskut, kun Suomessa taas laskut voi maksaa verkossa.

Työkulttuuri oli Jamin mukaan Espanjassa hyvinkin erilaista, varsinkin paikallisilla, koska he viettivät siestaa kesken työpäivän. Työpäivän jälkeen he menivät vielä illalla syömään perheidensä kanssa. Espanjassa oli normaalia nähdä lapsiperheitä vielä kello 23 illalla syömässä arki-iltoina. Suomessa tuollainen on todella harvinaista.

-Työskentelin aamuseitsemästä kolmeen iltapäivällä, joten en viettänyt siestaa. Illalla pystyin siis nauttimaan kulttuurista ja tekemään erilaisia aktiviteetteja, kuten frisbeegolfausta.

Jami suosittelee harjoittelua ulkomailla henkilöille, jotka haluavat täysin uuden ympäristön itsensä haastamiseen ja uusien asioiden oppimiseen. Hänen mukaansa harjoittelussa on paljon vapaa-aikaa kuten normaalissakin vaihto-opiskelussa.

-Harjoittelussa minusta tuli oma-aloitteisempi, avoimuuteni eri asioihin kasvoi ja suhtaudun nykyään asioihin eri tavalla. Kasvoin siis ihmisenä.

Talouden suunnittelu mahdollisti palkattoman harjoittelun

Vaikka harjoittelu oli palkatonta, Jamin mukaan pystyi elämään hyvin opintotuella ja Erasmus-rahalla.

-Vinkiksi annan sen, että taloutta kannattaa suunnitella ja miettiä tarkkaan, mihin tukirahoja käyttää, jotta voi tehdä esimerkiksi avartavia viikonloppureissuja muihin kohteisiin.

Jami teki normaalin haun yritykseen eli lähetti CV:n ja työhakemuksen, jonka jälkeen häntä odotti puhelinhaastattelu 118 Finderin kanssa. Vähän ajan päästä Espanjasta soitettiin ja kysyttiin, että voisiko hän aloittaa työt kuukauden päästä. Ensimmäisen kuukauden hän asui hostellissa, koska hänen vuokraamansa asunto vapautui vasta helmikuussa.

Espanjaa Perälä osasi todella vähän sinne lähtiessä, mutta espanjan alkeet hän oppi nopeasti, jotta pystyi asioimaan kaupassa ja ravintoloissa. Hän ymmärsi espanjaa, mutta kommunikoi englanniksi tai käsielein.

Alussa kaikki oli hänen mielestään hienoa ja hän halusi kokeilla kaikkea. Jossain vaiheessa vieraassa kulttuurissa voi tulla olo, että haluaa vain kotiin perheen ja ystävien luokse. Jamilla se tunne tuli noin harjoittelun puolessa välissä. Sitä auttoi vanhempien ja muutaman kaverin vierailu Fuengirolassa.

Raha mielessä pienestä pitäen

Liiketalous on Jamia kiinnostanut aina. Yläasteella hän oli Porin Lyseossa yrittäjyyspuolella ja Lyseon lukiossa liiketalouspainotteisilla kursseilla. SAMK opiskelupaikkana vastasi odotuksia varsinkin taloushallinnon alalla. Jami valmistui tradenomiksi SAMKista vuonna 2018.

Tällä hetkellä Jami kerää asiantuntijuutta taloushallinnosta Turussa, OnVire Oy:llä palkka-asiantuntijana ja pyörittää samalla vaateyritystä nimeltä Jakal Clothing. Tulevaisuudessa hän haluaisi laajentaa yrityksensä toimintaa ja lähteä opiskelemaan koodausta, koska hänen mielestään se olisi kokonaisuutena taloushallinnon kanssa hyvä yhdistelmä. Tällä hetkellä hän viihtyy nykyisessä työpaikassaan, mutta on myös miettinyt ulkomaille lähtöä viiden vuoden sisällä.

Jami Perälä 1

Jami Perälä

 

Koulutusohjelma: Liiketalous, suuntautumisena taloushallinto

Harjoittelupaikka: 118 Finder, Fuengirola, Espanja

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.