Itämeren alueen matkailijat hyötyvät pienvenesatamien uusista palveluista

COVID-19-pandemian aiheuttamat haasteet jokaisen päivittäiseen elämään, erityisesti lomiin ja vapaa-aikaan, ovat vahvistaneet paikallisen ja alueellisen turismin asemaa. Lukuisat pienvenesatamat toivottavat veneilijät ja muut kävijät tervetulleiksi keskisen Itämeren alueella. Pienvenesatamissa tehdyt parannukset ovat keskeisessä roolissa palveluiden tarjoamisessa. CBSmallPorts-projektissa työskennellään ympäristöystävällisten satamien ja niiden investointien parissa.

21.6.2021 | Teksti: Alberto Lanzanova, Minna Keinänen-Toivola, Hanna Rissanen, Teemu Heikkinen | Kuva: Matias Toivola

Satama kuvattuna ylhäältäpäin / Harbor photographed from above

CBSmallPorts-projekti tukee pienvenesatamien kestävää kehitystä keskisen Itämeren alueella ympäristöystävällisillä toimilla ja investoinneilla. Satamien energiatehokkuuden edistäminen, niin energianlähteiden kuin veneilijöiden käyttämän sähkön osalta on toiminnan keskiössä. CBSmallPorts on osa isompaa kokonaisuutta, jossa EU- rahoituksella on parannettu viime vuosina kaikkiaan noin 150 pienvenesataman palveluita ja infrastruktuuria. CBSmallPorts-hanke työskentelee suomalaisten, ruotsalaisten, virolaisten ja latvialaisten satamien parissa.

Uudet palvelut ovat käytössä suomalaisissa pienvenesatamissa

– Kulunut kevät on ollut erittäin kiireinen suomalaisille pienvenesatamille, jotka ovat osa CBSmallPorts-kokonaisuutta, kertoo projektin vetäjä Minna Keinänen-Toivola. Seilissä Paraisilla kaksi täysin remontoitua saunaa odottaa vierailijoita, jotka haluavat viettää aikaa Turun saaristossa. Seilin lähellä Paraisilla on myös Airisto Marina, jossa on upouudet laiturit ja piakkoin asennetaan aurinkopaneelit. Suomenlahdella Kotkassa Sapokan satamassa on laitureilla uudet valaisintolpat, joista veneilijät saavat sähköä ja vettä. Sapokkaan asennetaan myös aurinkopaneelit, arvioitu valmistumisaika on heinäkuussa 2021. Haminan Tervasaaressa laitureille tulee led-valaistus heinäkuussa. Pyhtään Keihässalmella puolestaan sähkökaapeli siirretään lähiaikoina ilmajohdosta merikaapeliksi.

Sailing FUGA: yhteistyötä energiatehokkaampien venesatamien edistämiseksi

Veneilijöille suunnattuja uusia palveluita myös testataan käytännössä. Kesällä 2021 CBSmallPorts-tiimi tekee tiivistä yhteistyötä Sailing FUGA -tutkimusretken kanssa. Sailing FUGA:n miehistö tekee purjehdusmatkoja CBSmallPorts-lähettiläinä.

– Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta Itämerestä ja näyttää että on mahdollista purjehtia energiatehokkaasti, kertoo S/Y Fugan kapteeni Pellervo Kunnaala.

S/Y FUGA varusteltiin useilla laitteistoilla, jotka parantavat veneen energiatehokkuutta. FUGA lähti Raumalta toukokuun alussa ja purjehti etelään Paraisille ja Kotkaan ennen Suomenlahden ylitystä. Matka jatkui Viroon, Latviaan, Tanskaan, Gotlantiin (Bläse Kalkbrukin -satamaan) ja Ahvenanmaalle, vaikka vallitsevat rajoitukset osittain estivät vierailun näiden maiden pienvenesatamissa.

Satamavierailujen ja uusien satamapalveluiden esittelyn lisäksi Sailing FUGA toimitti CBSmallPortsin kutsun ottaa osaa pienvenesatamien energiatehokkuuden kartoittamiseen. Sailing FUGAn toinen tutkimusretki alkaa elokuussa, tarkempi aikataulu selviää kesän aikana.

Tietoa Central Baltic CBSmallPorts -hankkeesta

CB845 CBSmallPorts “Energiset pienvenesatamat keskisen Itämeren alueella” -projektia rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelma. Projektissa kymmenen partneria, Satakunnan ammattikorkeakoulun johtamana, työskentelee yhdessä parantaakseen Itämeren alueen pienvenesatamien energiatehokkuutta ja markkinointia 1.3.2020-30.11.2022. Muut suomalaiset partnerit ovat Turun yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Airiston Matkailukeskus Oy. Suomen Purjehdus ja Veneily ry on projektin liitännäispartneri.

Projektin verkkosivut englanniksi: http://sub.samk.fi/projects/cb-small-ports/.

 

Yhteystiedot:

Projektipäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähköposti: minna.keinanen-toivola@samk.fi
Puhelin: +358 44 710 3063

21.6.2021 | Teksti: Alberto Lanzanova, Minna Keinänen-Toivola, Hanna Rissanen, Teemu Heikkinen | Kuva: Matias Toivola

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
Purjeveneitä Airistolla / Sailboats at Airisto
| Matkailu

Itämeren vierasvenesatamat ovat itsessään vetovoimaisia matkakohteita

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK-kampus Raumalla sijaitsevat merenkulun yhteiskäyttösimulaattorit ja samalla Suomen ainoa 360 astetta kattava visuaalisilta. Lue lisää simulaattoreista: https://www.merilogistiikka.fi/tietoa-meista/yhteiskayttosimulaattorit/
@SatakunnanAMK #merilogistiikka #simulaattori #samk #mysamk #merenkulku

Itämeripäivä järjestetään jälleen 26.8. rakkaan kotimeremme kunniaksi. SAMK juhlistaa päivää koko elokuun ajan @merilogistiikka sivuilla. #Itämeripäivä #JohnNurmisenSäätiö #SAMK https://www.samk.fi/uutiset/samk-juhlistaa-itameripaivaa-koko-elokuun/

Oletko vielä ilman opiskelupaikkaa syksylle? 🤔

Ei hätää! SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyllä alkaviin koulutuksiin. Käännä katseesi tulevaisuuteen ja hae 19.-23. heinäkuuta!

#mysamk #katsetulevaisuuteen

https://bit.ly/3idHqCx

Iltalehden juttu @SatakunnanAMK ja @SatakunnanOk yhteistyöstä.

Tekijät @MiraPiitulainen, Anna Kallio, Janina Haapanen ja Petri Haavisto.

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/85703f24-65fe-4771-9974-99ec073dce58