Itämeren alueen matkailijat hyötyvät pienvenesatamien uusista palveluista

Lukuisat pienvenesatamat toivottavat veneilijät ja muut kävijät tervetulleiksi keskisen Itämeren alueella. Pienvenesatamissa tehdyt parannukset ovat keskeisessä roolissa palveluiden tarjoamisessa. CBSmallPorts-projektissa työskennellään ympäristöystävällisten satamien ja niiden investointien parissa.

Satama kuvattuna ylhäältäpäin / Harbor photographed from above

CBSmallPorts-projekti tukee pienvenesatamien kestävää kehitystä keskisen Itämeren alueella ympäristöystävällisillä toimilla ja investoinneilla. Satamien energiatehokkuuden edistäminen, niin energianlähteiden kuin veneilijöiden käyttämän sähkön osalta on toiminnan keskiössä. CBSmallPorts on osa isompaa kokonaisuutta, jossa EU- rahoituksella on parannettu viime vuosina kaikkiaan noin 150 pienvenesataman palveluita ja infrastruktuuria. CBSmallPorts-hanke työskentelee suomalaisten, ruotsalaisten, virolaisten ja latvialaisten satamien parissa.

Uudet palvelut ovat käytössä suomalaisissa pienvenesatamissa

– Kulunut kevät on ollut erittäin kiireinen suomalaisille pienvenesatamille, jotka ovat osa CBSmallPorts-kokonaisuutta, kertoo projektin vetäjä Minna Keinänen-Toivola. Seilissä Paraisilla kaksi täysin remontoitua saunaa odottaa vierailijoita, jotka haluavat viettää aikaa Turun saaristossa. Seilin lähellä Paraisilla on myös Airisto Marina, jossa on upouudet laiturit ja piakkoin asennetaan aurinkopaneelit. Suomenlahdella Kotkassa Sapokan satamassa on laitureilla uudet valaisintolpat, joista veneilijät saavat sähköä ja vettä. Sapokkaan asennetaan myös aurinkopaneelit, arvioitu valmistumisaika on heinäkuussa 2021. Haminan Tervasaaressa laitureille tulee led-valaistus heinäkuussa. Pyhtään Keihässalmella puolestaan sähkökaapeli siirretään lähiaikoina ilmajohdosta merikaapeliksi.

Sailing FUGA: yhteistyötä energiatehokkaampien venesatamien edistämiseksi

Veneilijöille suunnattuja uusia palveluita myös testataan käytännössä. Kesällä 2021 CBSmallPorts-tiimi tekee tiivistä yhteistyötä Sailing FUGA -tutkimusretken kanssa. Sailing FUGA:n miehistö tekee purjehdusmatkoja CBSmallPorts-lähettiläinä.

– Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta Itämerestä ja näyttää että on mahdollista purjehtia energiatehokkaasti, kertoo S/Y Fugan kapteeni Pellervo Kunnaala.

S/Y FUGA varusteltiin useilla laitteistoilla, jotka parantavat veneen energiatehokkuutta. FUGA lähti Raumalta toukokuun alussa ja purjehti etelään Paraisille ja Kotkaan ennen Suomenlahden ylitystä. Matka jatkui Viroon, Latviaan, Tanskaan, Gotlantiin (Bläse Kalkbrukin -satamaan) ja Ahvenanmaalle, vaikka vallitsevat rajoitukset osittain estivät vierailun näiden maiden pienvenesatamissa.

Satamavierailujen ja uusien satamapalveluiden esittelyn lisäksi Sailing FUGA toimitti CBSmallPortsin kutsun ottaa osaa pienvenesatamien energiatehokkuuden kartoittamiseen. Sailing FUGAn toinen tutkimusretki alkaa elokuussa, tarkempi aikataulu selviää kesän aikana.

Tietoa Central Baltic CBSmallPorts -hankkeesta

CB845 CBSmallPorts ”Energiset pienvenesatamat keskisen Itämeren alueella” -projektia rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelma. Projektissa kymmenen partneria, Satakunnan ammattikorkeakoulun johtamana, työskentelee yhdessä parantaakseen Itämeren alueen pienvenesatamien energiatehokkuutta ja markkinointia 1.3.2020-30.11.2022. Muut suomalaiset partnerit ovat Turun yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Airiston Matkailukeskus Oy. Suomen Purjehdus ja Veneily ry on projektin liitännäispartneri.

Projektin verkkosivut englanniksi: http://sub.samk.fi/projects/cb-small-ports/.

 

Projektipäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähköposti: minna.keinanen-toivola@samk.fi
Puhelin: +358 44 710 3063 Lisätietoja Sailing FUGA

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.