Enrico Mazzone: Jumalallisen komedian holveissa SAMKin taidekäytävällä

Mytologiseen kuvastoon kietoutuneita tuttuja ja tuntemattomia kasvoja, lokaatioita ympäri Suomen sekä silmiinpistäviä suomalaisuuden erityispiirteitä, niitä tarjoilee 26.3. asti SAMKin taidekäytävällä italialainen taiteilija Enrico Mazzone.

Enrico Mazzone SAMKin Porin kampuksen taidekäytävällä.

Enrico Mazzone tarjoilee SAMKin taidekäytävällä mytologiseen kuvastoon kietoutuneita tuttuja ja tuntemattomia kasvoja, lokaatioita ympäri Suomen sekä silmiinpistäviä suomalaisuuden erityispiirteitä.

Mazzonen pääteos, jota työstää Raumalla, on kuvakerronnallinen massiiviteos, 96-metrinen paperirulla johon hän ikuistaa Dantea, Kalevalaa ja matkoillaan kohtaamia ihmisiä, paikkoja ja tarinoita. Teoksen on määrä valmistua tämän vuoden lopulla ja se juhlistaa Dantea, jonka kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 700 vuotta.

Mazzone toteuttaa taiteessaan jo varhaislapsuudessaan kohtaamaansa unelmaa, eräänlaista rakentavaa ja esteettistä eskapismia jossa hän itse kulkee Dantena Danten jalanjäljissä. Samalla luoden katsojille uusia maailmoja, hahmoja ja tarinallisia kohtaamisia.

– Jo lapsesta lähtien olen ollut kietoutunut kaikkivoipaisiin kirjoihin ja kirjoituksiin, järkälemäisiin teoksiin huoneeni hyllyillä. Selaillessani kirjojen sivuja ja mieleni lähti päättymättömälle ja intensiiviselle kaukomatkalle niiden mukana. Noin viiden vuoden iässä aloin luomaan ja kuvittamaan hirviöitä, demoneita ja sijoittamaan niitä useille kaukaisille planeetoille.

Erityisesti Mazzone mainitsee Gustav Dore’n kuvitukset inspiraationaan, ne ovat herättäneet eloon uusia paikkoja ja ajatusmaailmoja. Paikkoja ja tiloja, jotka vaikuttavat myös taiteilijan tämän päivän estetiikkaan sekä kuvan tekemisen rutiineihin.

Mytologiasta taiteeseen lankoja

– Oma kiinnostukseni ja sitoutumiseni mytologiaan paljastaa ja avaa uusia väyliä. Mytologian kautta punon taiteeseen lankoja, jotka viittaavat ja johtavat takaisin Jumalalliseen komediaan. Omassa mielikuvituksessani, jo lapsuudessa, komedia, tragedia, runo ja melodraama yhtyivät ja loivat jonkinlaisen symbioottisen pantheonin, eli kokoelman hahmoja joita kannan matkoilla mukana.

Mazzonen hahmottelee ja luonnostelee paljon ja piirtää muistista kohtaamiaan asioita sekä ihmisiä. Hän ei käytä valokuvaa dokumentointiin vaan luottaa mielikuvaan ja hyväksyy myös sen, kuinka asiat muokkautuvat.

– Suurin osa kerätyistä muistoista, säilyy päivien kulussa miltei samana, mutta osa alkaa muuttua ja se on osa prosessia. Suomea kiertäessäni, jo viiden vuoden ajan, visuaalisuuteni ja persoonani on vaikuttunut, matkoiltani olen keskittynyt muistamaan kaikki kohtaamani mielenkiintoiset piirteet ja kasvot.

SIMVLACRA nimeä kantavassa näyttelyssä esillä on muisteluja ja kuvia uskomattomimmista henkilöistä, joita taiteilija on Suomen matkoillaan kohdannut. Hahmot on sijoitettu uusiin lokaatioihin, Mazzonen tyyliin, puettuina Jumalallisen Komedian konnotaatioihin, hirviöllisiin väreihin ja transkendenttisiin värähtelyihin.


SIMVLACRA – Vaults from Divine Comedy- Exhibition in Pori Since I was a little kid I have been fascinated from those almighty tomes on my rooms shelf. While it occured one day to step closer and by turning the pages , my imagination dipped down to a flavoured wonderlust and immediately at the age of 5 I started to create monsters, demons and relocate them in remote planets. Those illustrations by Gustave Dore’ are making vividly awake lot of presences which contribute my aestethical flair in the nowadays routine. Because the interest of the mythology there has been lot of work beside the curtains, to catch up all the wires toward the references i have encountered on the whole saga of Divine Comedy. Comedy, Tragedy, Poetry and Melodrama probably made a symbiothic pantheon, so strong to become immediately trascendental: I needed to see all the archetypes alive, on a real world, and preferably toward people close to me. As the only child, I have founded on my family and siblings, those characters so dearly. Even if ​very rudimentary, I started to draw them on a sketch-book ( i still have preserved safely in my room ) and keep starting by the feelings and memorizing my own’s family features . On a very early stage, i supposed to be Dante , in order to navigate the whole unknown world over around me and encounter lot of adventures on my pathway. Most of those memories I recall, days go by, are exactly the way there used to be, but more often, other have been changed.Travelling Finland, during those 5 years something has propelled my visual and i have been concentrated to the physiognomic of every peculiar feature I have starred. Here I present a recollection of the most incredible persons I have been chose to relocate in their native town, but dressed up by Divine’s Comedy Connotation

Mazzone1

Italialainen taiteilija Enrico Mazzone

Mazzone asuu ja työskentelee Raumalla ja on tullut Suomeen Raumars-residenssiohjelman kautta vuonna 2015.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.