E-kirjasto ja kirjastotiimi palvelevat – runsaasti uusia e-kirjoja ja aineistoja avattu käyttöön

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana etäopiskelussa ja -opetuksessa kannattaa hyödyntää elektronisia aineistoja: e-kirjoja, e-lehtiä, tietokantoja ja verkkopalveluita.

8.4.2020 | Teksti: SAMK-kirjasto | Kuva: Unsplash

laptop

Samk.finna.fi on SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön e-kirjasto

Finnan etusivulla on linkit eniten käytettyihin kirjaston tarjoamiin verkkoaineistoihin kuten MOT Kielipalvelu -sanakirjastoon, Terveysporttiin, Rakennustietoon ja Alma Talent Pro -palveluihin. Muu aineisto löytyy Finnan haulla ja e-aineistot-valikosta.

Lisää kotimaisia aineistoja

Kotimaiset kustantajat ovat lisänneet e-kirjatarjontaansa oppilaitoksille ja avanneet muuta aineistoa tilapäisesti tai pysyvästi käytettäväksi.

Sanoma pro on tuonut kymmenkunta paljon käytettyä hoitotyön oppikirjaa lisää e-kirjoiksi ja nämä ovat nyt SAMKin opiskelijoiden käytettävissä. Esimerkkeinä Anatomia ja fysiologia, Kliininen hoitotyö, Lääkehoidon käsikirja, Sisätaudit sekä Hoitotyön taidot ja toiminnot. Linkit löytyvät Finnasta hakemalla kirjan nimellä.

Sanoma pro on avannut digiharjoitusaineistoja opetuksen käyttöön. Lääke-, neste- ja ravitsemushoito-, Anatomia ja fysiologia- ja Nursing Skills -digiharjoitusaineistot ovat käytössä loppukevään ajan. Aineistoja voi käyttää kirjautumalla Sanoma pro -palveluun.

Useita tutkimusmenetelmäkirjoja on hankittu e-kirjoina SAMKin käyttöön: Opinnäytetyön kirjoittajan opas, Toimintatutkimus kehittämistutkimuksen muotona, Laadullinen tutkimus pro graduna ja opinnäytetyönä, Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä, Laadullisen tutkimuksen käsikirja.

ST-Akatemia on avannut videokoulutuksensa maksutta SAMKin käyttöön heinäkuun loppuun saakka. Videokoulutustallenteita löytyy yritysverotuksesta ja tilinpäätöksestä.

Kandidaattikustannuksen e-kirjat ovat opiskelijoiden käytettävissä toukokuun loppuun saakka. Aluksi tulee rekisteröityä ja luoda oma käyttäjätunnus kohdasta Kirjaudu sisään. Kirjautumalla pääsee lukemaan e-kirjoja.

Terveysportista löytyvät COVID-19-tartuntaa ja sen hoitoa käsittelevät sisällöt. Lue Duodecimin uutinen. Samkilaiset pääsevät Terveysporttiin Finnan linkistä.

Oppiportissa on uusia koronapotilaiden hoitoon liittyviä koulutusaineistoja. Linkki uutiseen. SAMKin linkki Oppiporttiin.

Rakennustiedon Hygienia sisätiloissa -ohjekorttisarja on toistaiseksi maksutta kaikkien käytössä.

Uusia ulkomaisia aineistoja

Ulkomaiset kustantajat ovat lisänneet tilapäisesti käyttöoikeuksia e-kirjoihin ja avanneet useita tuhansia e-kirjoja ja verkkolehtiä SAMKin käyttöön.

Harvard Business Review Press Collectionin sadat e-kirjat ovat käytössä toukokuun loppupuolelle saakka.

SAGE Research Methods on käytössä kesäkuun loppuun asti: ”SAGE Research Methods is the ultimate methods library with more than 1000 books, reference works, journal articles, and instructional videos from across the social sciences, including the largest collection of qualitative methods books available online from any scholarly publisher.”

SAGEn videokokoelma on myös käytettävissä: “SAGE Research Methods Video includes hours of tutorials, interviews, video case studies, and mini-documentaries covering the entire research process.”

SAGE Knowledge on käytössä kesäkuun loppuun saakka: ”SAGE Knowledge is home to an expansive range of SAGE eBook and eReference content alongside SAGE Video, containing over 5,500 titles. Content includes reference works, academic books, professional development titles and more. This cross-media platform allows users to search and browse over 10,000 items, video, book and reference titles within the Social Sciences.”

Moni e-kirja avautuu vain Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa

Eräiden e-kirjapalvelujen kirjat avautuvat luettaviksi vain ilmaiseen Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan, jonka asennusohje on Finnan ohjevalikossa.

Etäkäyttö toimii Finnan linkistä

Opiskelijat voivat käyttää lähes kaikkia SAMKin kirjaston verkkoaineistoja kotona etäkäyttönä. Linkki löytyy hakemalla aineisto kirjaston Finnasta. Poikkeuksena Epress-palvelun sanomalehdet kuten Satakunnan Kansa ja Helsingin Sanomat.

Pääsevätkö pääsykokeisiin lukijat ja valintakurssilla olevat SAMKin kirjaston e-kirjoihin?

Kirjaston hankkimat e-kirjat ovat lisenssien rajoitusten mukaisesti käytettävissä vain SAMK-tunnuksella. Ilman SAMK-tunnusta olevat hakijat ja valintakursseilla olevat eivät valitettavasti pääse e-kirjoihin eivätkä saa poikkeustilan aikana painettujakaan kirjoja lainaksi SAMKin kirjastosta. Sen sijaan avoimen amk:n opiskelijat pääsevät kirjaston verkkoaineistoihin.

Oman alan tiedonlähteille Finnan kautta

Opiskelijat löytävät oman alan aineistolistan Finnan yläreunan E-aineistot-valikosta. Sen kautta löytyy linkkejä e-kirjakokoelmiin, tietokantoihin, verkkolehtiin ja ammatillisiin sisältöihin.

Finna sisältää myös kansainvälisten e-aineistojen haun, jolla voi etsiä artikkeleita ja tutkimusjulkaisuja miljoonien viitteiden hakemistosta. Palvelu tarjoaa linkkejä kirjaston hankkimien ulkomaisten lehtien artikkeleihin sekä netin avoimiin julkaisuihin. Tarkempaa tiedonhakua kannattaa tehdä jossakin oman alan kansainvälisessä tietokannassa. Kirjaston hankkimat tietokannat löytyvät Finnasta hakemalla tietokannan nimellä tai aineistolistan linkistä.

Kansalliskirjasto on koonnut samalle sivulle avoimia aineistoja tutkimuksen ja opetuksen tueksi.

SAMKin kirjastotiimi auttaa

SAMKin opiskelijat tavoittavat kirjaston työntekijät sähköpostilla kirjasto@samk.fi tai tulemalla INFOtelakan HILL-huoneeseen arkisin klo 14–17. Henkilökohtaisen tiedonhaun ohjausajan voi varata lähettämällä viesti osoitteeseen infotelakka@samk.fi. Tarkemmat yhteystiedot ovat kirjaston nettisivuilla.

 

Uusimmat uutiset

Rakennustekniikan opiskelijat Jari-Petteri Joutsenlahti ja Tomi Ahokas katsovat rakennuspiirroksia rakennustyömaalla.
| SAMK

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa voi suuntautua rakennustuotantoon, rakennesuunnitteluun tai LVI-suunnitteluun.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Rakennusalalla vaaditaan koko ajan uutta kilpailukykyistä osaamista ja siihen tarpeeseen koulutuksesta valmistuu uutta osaavaa työvoimaa. Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla opinnoistaan ja harjoitteluistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.
#rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb

TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä https://t.co/LUbHdZmvuU

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts
https://t.co/vVWW5fkcVH

Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgen pohtivat Osaava yritys – Menestyvä yritys -blogikirjoituksessa, mikä tekee osaajasta asiantuntijan. https://t.co/DLRAzkkZ0Z