Bli proffs! – Ruotsin kieltä ja työelämäkontakteja etänä

Lehtori Mari Linna toimii ruotsin kielen verkko-opettajana sekä Bli proffs! -hankkeen projektipäällikkönä. Yksi hänen opetettavista opintojaksoistaan on Svensk företagskultur. Opintojaksolla tutustutaan ruotsalaiseen ja suomenruotsalaiseen yrityskulttuuriin sekä työelämässä tarvittavaan ruotsin kielen taitoon.

24.4.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tiina Rajala ja Mari Linna

Tiina Rajala opiskelkee kotonaan tietokoneella.

Työelämäedustajana verkkotunneille osallistuneen Tiina Rajalan kokemus on ollut positiivinen.

Vapaasti valittava Svensk företagskultur -opintojakso koostuu verkkotunneista, opintokäynneistä ja itsenäisestä työskentelystä. Pääpaino on ollut työelämäyhteistyöllä. Koronaepidemian vuoksi varsinaisia opintokäyntejä ei ole kuitenkaan voitu järjestää.

– Työelämäkumppanit ovat pitäneet verkkoluentoja ja tuoneet niillä esiin omia näkemyksiään ja kokemuksiaan ruotsalaisesta yrityskulttuurista ja työelämästä. Tällaisia opintojaksoja haluaisin tarjota opiskelijoillemme enemmänkin, Mari Linna kertoo.

– Työelämäedustajat ovat mukavasti aktivoineet opiskelijat mukaan keskusteluun. Eräs yrittäjyyden opiskelija sai myös konkreettisesti apua Suomalais-ruotsalaiselta kauppakamarilta Tukholmasta ja on nyt ryhtymässä laajentamaan toimintaansa Ruotsiin.

Historiaa ja kulttuuriperintöä

Asiakkuuspäällikkö Tiina Rajala Ahlströmiltä on ollut mukana opintojaksolla. Hänen mukaansa yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö on välttämätöntä.

– Yhdessä kommunikoiden selviää, minkälaisia alueellisia osaamistarpeita yrityksillä on. Harjoittelijat tuovat puolestaan yrityksiin uusia ajatuksia ja haastavat vanhoja toimintatapoja.

– Esittelin luennolla kulttuuriperinnön ja historian hyödyntämistä yhtiön voimavarana. Kävimme läpi Ahlströmin lähes 170-vuotista historiaa tarinoiden kautta sekä sitä, miten pitkä historia vaikuttaa yhtiöissä nykypäivänä.

Tiina Rajala on pitänyt tärkeänä nähdä verkkotunnilla kaikki osallistujat.

– Yritysmaailmassa on kirjoittamaton sääntö, että neuvotteluissa ollaan kamerat päällä. Sitä kannattaa soveltaa myös verkkotunneilla aina tilanteen niin salliessa, sillä se parantaa vuorovaikutusta.

Mukana ovat olleet myös Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Tukholmasta sekä Leimet Oy, Tactic ja Tapahtumatalo Succee.

Viisi tähteä viidestä

Luennoille osallistunut opiskelija Niko Näveri valitsi tämän vapaasti valittavan opintojakson, koska hän uskoo tarvitsevansa hyvää kielitaitoa tulevalla urallaan.

– Jos osaat puhua suomalaisena sujuvaa ruotsia, se voi tarjota etuja, joita monet eivät tule kuvitelleeksikaan. Ja onhan kielten opiskelu muutenkin aina hauskaa. Kielet ovat pääomaa. Mitä useampaa kieltä osaat, sitä rikkaampi olet.

Niko Näveri pitää itsensä haastamisesta.

– Kurssilla käytetty ruotsi on todella haastavaa, siksi kysymysten keksiminen ja kysyminen ääneen on pakottanut aivot töihin.

Niko Näveri antaa opintojaksolle viisi tähteä viidestä.

– Jos vaan uskaltaa avata suunsa tunnilla ja jutella luennoitsijoiden kanssa, käteen jaa varmasti tyytyväinen ja onnistunut olo.

Mari Linna tietokoneen äärellä kotona.

 Bli proffs -hankeen taustoja

Svensk företagskultur -opintojakson työelämäyhteistyö liittyy Bli proffs -hankkeeseen.

– Hankkeessa on luotu uusi digitaalinen opintokokonaisuus ruotsin vapaasti valittavista opintojaksoista yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa. Toimijat ovat pitäneet verkkotunteja ja järjestäneet opintokäyntejä. Olemme myös kokeilleet ensimmäistä kertaa ruotsin opetuksessa yhteisopettajuutta ammattiaineiden opettajien kanssa, kertoo Mari Linna (kuvassa).

24.4.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tiina Rajala ja Mari Linna

Lisää aiheesta

Nursing-opiskelijoita luennolla SAMKin Porin kampuksella.
| Opinnot ja opetus

Kielisuihkuja ja yhteissimulaatioita – suomen kielen ja kulttuurin tuntemusta kansainvälisille opiskelijoille

SAMK on mukana hankkeessa Opin portailta työelämään Satakunnassa. Siinä kehitetään suomen kielen tukea esimerkiksi englanninkielisissä Nursing- ja Physiotherapy-koulutuksissa oleville opiskelijoille. Lehtorit Marja Tomberg ja Maarit Harjanne ovat innostuneita tuloksista.
Opettajat Mari Linna Ja Liisa Hannuksela kahvihuoneen sohvalla.
| Opinnot ja opetus

Korkeakoulujen yhteinen kielitarjonta laajenee – SAMK ensimmäisten joukossa espanjalla

Vieraiden kielten oppimiseen kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota. Jotta korkeakoulujen kielitarjonta saataisiin yhteiseen käyttöön, on käynnistynyt KiVAKO eli Kielivarannon vahvistaminen korkeakouluissa -hanke. SAMK on ensimmäisten joukossa kokeilemassa verkkototeutuksia. Pilottivaiheessa SAMKin kieli on espanja.

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/