Aurinkoseuraaja kerää sähköä Porin-kampuksella ja palvelee sekä opetusta että tutkimusta

SAMKin Porin-kampuksen pihamaalla aurinkoenergiaa träkkeri eli aurinkoseuraaja. Viime syksynä asennettu träkkeri on osa kampuksen aurinkosähkölaitteistoa, jota käytetään sekä opetuksessa että tutkimuksessa.

Aurinkoseurain edestäpäin kuvattuna SAMKin katolla

Aurinkoseuraaja asennettiin syys-lokakuussa 2018. Se on osa energiatekniikkaa opiskelevien oppimisympäristöä.

SAMKin parkkipaikalle on rakennettu 12 paneelista koostuva auringon liikkeiden mukaan kääntyvä seuraaja (tracker). Paneelijärjestelmän maksimiteho noin 4,8 kW, joka saavutetaan kesäpäivin auringon paistaessa, toukokuun – elokuun aikana. Koska träkkeri kääntyy aina aurinkoa kohti, tuotto on aina valitsevalle säälle maksimaalinen.

Träkkerin koko noin 6 x 5 metriä (korkeus x leveys). Sähköliitynnät on tuotu lähimmästä sähkökeskuksesta ja energia syötetään kampuksen verkkoon.

Trakkeri SAMK-kampus Pori takaa
Aurinkoseurain takaa. Infotaulussa kerrotaan sen toiminnasta ja mihin saatua sähköä käytetään.

Tuotannon seuranta on liitetty kampuksen energiamittausjärjestelmään. Seuranta on jatkoa vanhalla kampuksella aloitettuun tutkimukseen träkkerin toiminnasta.

Voit tutustua SAMKin aurinkosähköjärjestelmiin niistä tehdyssä videossa.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.