Askel kohti tulevaisuutta – ROS-ohjelmointiympäristö luo monia mahdollisuuksia

– Ohjelmistoyrityksille ROS (Robot Operating System) on tie robotiikkaan ja automaatioon käyttämällä jo ennestään tuttuja kieliä. Robotiikka- ja automaatioalan yrityksille tämä on mahdollisuus löytää osaavaa työvoimaa, säästää kustannuksia ja innovoida uusia tuotteita, Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkija-opettaja ja Rokokoo-hankkeen projektipäällikkö Toni Aaltonen kuvaa ROS-täydennyskoulutuskokonaisuuden etuja.

7.5.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Opiskelijat käyttävät yhteistyörobottia.
ROS on esillä myös RoboAI-viikolla 23.-25. Marraskuuta. Kuvassa oleva Universal Robots UR5 –yhteistyörobotti toimii myös ROSilla.

Viime vuoden lokakuussa aloitetussa koulutuksessa on käynyt jo yli 100 henkilöä, koronatilanteen pakottamasta etäopetuksesta huolimatta.

– Nyt meneillään on kolmas ROS-peruskurssi, jokaisessa on ollut tasaisesti kolmisenkymmentä opiskelijaa, suurin osa työttömiä työnhakijoita. Ensimmäisen kurssin aloittaneista parikymmentä jatkoi jatkokurssille, joten voimme olla lukuihin tyytyväisiä, kertoo Aaltonen.

 

Lisää osaajia Satakuntaan

Toni Aaltonen ohjelmoimassa Yumi-käsivarsirobottia.

Toni Aaltonen on ollut suunnittelemassa ROS-kursseja ja toimii myös opettajana.

Kurssit ovat maksuttomia, eikä niihin ole aloitusvaatimuksia. Koulutus on kohdennettu ROS-koulutusta kaipaaville ammattilaisille sekä työttömille työnhakijoille. Osallistuneiden tasoerot ovat melko suuria, mutta tästä huolimatta Aaltonen näkee opiskelijoissa suurta potentiaalia helpottamaan Satakunnan alueen osaajapulaa.

– Kurssilla opiskelleiden joukossa on erittäin osaavia kavereita, jotka pitäisi nopeasti saada työelämään, arvioi Aaltonen.

Peruskurssilla käydään läpi laaja kattaus työkaluja, joiden avulla päästään lähestymään ROSia. Ohjelmassa on ohjelmointia, Linuxia, virtuaalikonetta ja versionhallintaa. Kurssi lähtee perusteista, mutta etenee reippaasti ja vaatii opiskelijalta pitkäjänteisyyttä.

– Opiskelijat ovat lähteneet rohkeasti mukaan! Kurssipalautteen mukaan opinnot on nähty hyvin yleishyödyllisinä, vaikka ei työssään pääsisi ROSia käyttämään. Tietynlainen vaikeustaso tässä on, mutta se on hallittavissa, Aaltonen summaa.

Jatkokurssilla ROS ja tekoäly käydään läpi konseptitasolla syvää oppimista, modernit AI-tekniikat ja neuroverkot, ja miten niitä voidaan hyödyntää ja käyttää. Kolmas kurssi käsittelee ROSin käyttöä mobiilirobotiikassa ja neljäs teollisuus- ja yhteistyörobottien ohjausta ROSin avulla.

 

Yritykset rohkeasti mukaan

Konkreettisia esimerkkejä ROSin käytöstä ovat esimerkiksi yhteistyörobotit, mobiilirobotit ja monenlaiset arkipäiväistyneet asiat elämässässämme, kuten robotti-imurit ja robottiruohonleikkurit. BMW:n itseohjautuvien autojen tekniikka on tekoälypohjaista ja toimii ROSin päällä.

– ROS on tulevaisuuden ohjelmistoympäristö, joka tulee olemaan keskiössä ohjelmistokehityksessä. Avoimeen lähdekoodiin perustuvana sen käyttö on edullista ja se säästää työtunteja esim. mobiilirobotin valmistuksessa. Avoin lähdekoodi ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yritys voisi rakentaa itselleen suljettua järjestelmää. Kaikkea ei tarvitse jakaa eteenpäin, muistuttaa Aaltonen.

Satakuntalaiset yritykset ovat aktivoituneet kohtalaisen hyvin ROS-koulutuksesta, mutta Aaltonen kannustaa varsinkin maakunnan automaatio, robotiikka- ja ohjelmistoalan yrityksiä ottamaan yhteyttä sekä hyödyntämään ilmaista koulutusta ja jo kouluttautuneita uusia osaajia. Seuraava ROS-peruskurssi alkaa elo-syyskuussa.

 

ROS:lla tarkoitetaan robotin ohjelmistoympäristöä, joka yhdistää eri olemassa olevia osatoimintoja saman alustan päälle. Täydennyskoulutuskokonaisuus on osa Rokokoo - Robotiikan koulutus kasvuyritysten ohjenuorana -hanketta.

 

Lisätiedot:

Toni Aaltonen, Rokokoo-hankkeen projektipäällikkö ja tutkija-opettaja
p. 044 710 3998
toni.aaltonen@samk.fi

kuvituskuva

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo

7.5.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Student programming a robot at automation laboratory.
| Automaatio ja teollisuus

ROS-koulutuksesta uutta osaamista ja kilpailuetua Satakuntaan

SAMK suunnittelee ROS (Robot Operating System)-täydennyskoulutuskokonaisuuden tarjoamista syksyllä 2020. Kohderyhmänä ovat satakuntalaiset pk-yritykset sekä työssäkäyvät tai työttömät työnhakijat, jotka uuden osaamisen myötä parantavat Satakunnan alueen kilpailukykyä.
Anja Poberznik ja Taina Jyräkoski lavalla.
| Tapahtumat

Ensimmäinen RoboAI-viikko oli menestys

Verkossa marraskuun 9.-13. toteutettu kokonaisuus keräsi linjoille viikon aikana erilaisiin teknologiatapahtumiin lähes 1400 osallistujaa

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen