Askel kohti tulevaisuutta – ROS-ohjelmointiympäristö luo monia mahdollisuuksia

ROS-opinnot tarjoaa robotiikka- ja automaatioalan yrityksille mahdollisuuden löytää osaavaa työvoimaa, säästää kustannuksia ja innovoida uusia tuotteita.

Opiskelijat käyttävät yhteistyörobottia.
ROS on esillä myös RoboAI-viikolla 23.-25. Marraskuuta. Kuvassa oleva Universal Robots UR5 –yhteistyörobotti toimii myös ROSilla.

ROS on esillä myös RoboAI-viikolla 23.-25. Marraskuuta. Kuvassa oleva Universal Robots UR5 -yhteistyörobotti toimii myös ROSilla.

Viime vuoden lokakuussa aloitetussa koulutuksessa on käynyt jo yli 100 henkilöä, koronatilanteen pakottamasta etäopetuksesta huolimatta.

– Nyt meneillään on kolmas ROS-peruskurssi, jokaisessa on ollut tasaisesti kolmisenkymmentä opiskelijaa, suurin osa työttömiä työnhakijoita. Ensimmäisen kurssin aloittaneista parikymmentä jatkoi jatkokurssille, joten voimme olla lukuihin tyytyväisiä, kertoo Aaltonen.

Lisää osaajia Satakuntaan

Toni Aaltonen ohjelmoimassa Yumi-käsivarsirobottia.
Toni Aaltonen on ollut suunnittelemassa ROS-kursseja ja toimii myös opettajana.

Kurssit ovat maksuttomia, eikä niihin ole aloitusvaatimuksia. Koulutus on kohdennettu ROS-koulutusta kaipaaville ammattilaisille sekä työttömille työnhakijoille. Osallistuneiden tasoerot ovat melko suuria, mutta tästä huolimatta Aaltonen näkee opiskelijoissa suurta potentiaalia helpottamaan Satakunnan alueen osaajapulaa.

– Kurssilla opiskelleiden joukossa on erittäin osaavia kavereita, jotka pitäisi nopeasti saada työelämään, arvioi Aaltonen.

Peruskurssilla käydään läpi laaja kattaus työkaluja, joiden avulla päästään lähestymään ROSia. Ohjelmassa on ohjelmointia, Linuxia, virtuaalikonetta ja versionhallintaa. Kurssi lähtee perusteista, mutta etenee reippaasti ja vaatii opiskelijalta pitkäjänteisyyttä.

– Opiskelijat ovat lähteneet rohkeasti mukaan! Kurssipalautteen mukaan opinnot on nähty hyvin yleishyödyllisinä, vaikka ei työssään pääsisi ROSia käyttämään. Tietynlainen vaikeustaso tässä on, mutta se on hallittavissa, Aaltonen summaa.

Jatkokurssilla ROS ja tekoäly käydään läpi konseptitasolla syvää oppimista, modernit AI-tekniikat ja neuroverkot, ja miten niitä voidaan hyödyntää ja käyttää. Kolmas kurssi käsittelee ROSin käyttöä mobiilirobotiikassa ja neljäs teollisuus- ja yhteistyörobottien ohjausta ROSin avulla.

Yritykset rohkeasti mukaan

Konkreettisia esimerkkejä ROSin käytöstä ovat esimerkiksi yhteistyörobotit, mobiilirobotit ja monenlaiset arkipäiväistyneet asiat elämässässämme, kuten robotti-imurit ja robottiruohonleikkurit. BMW:n itseohjautuvien autojen tekniikka on tekoälypohjaista ja toimii ROSin päällä.

– ROS on tulevaisuuden ohjelmistoympäristö, joka tulee olemaan keskiössä ohjelmistokehityksessä. Avoimeen lähdekoodiin perustuvana sen käyttö on edullista ja se säästää työtunteja esim. mobiilirobotin valmistuksessa. Avoin lähdekoodi ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yritys voisi rakentaa itselleen suljettua järjestelmää. Kaikkea ei tarvitse jakaa eteenpäin, muistuttaa Aaltonen.

Satakuntalaiset yritykset ovat aktivoituneet kohtalaisen hyvin ROS-koulutuksesta, mutta Aaltonen kannustaa varsinkin maakunnan automaatio, robotiikka- ja ohjelmistoalan yrityksiä ottamaan yhteyttä sekä hyödyntämään ilmaista koulutusta ja jo kouluttautuneita uusia osaajia. Seuraava ROS-peruskurssi alkaa elo-syyskuussa.

 

 

Lisätiedot:

Toni Aaltonen, Rokokoo-hankkeen projektipäällikkö ja tutkija-opettaja
p. 044 710 3998
toni.aaltonen@samk.fi

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.