Arvokasta lisäkoulutusta fysioterapeuteille

Satakunnan alueen fysioterapeutit ovat erityisessä asemassa saadessaan mahdollisuuden ilmaiseen Eksoskeleton-koulutukseen.

Henkilökunta testaamassa Indegon eri ohjelmavaihtoehtoa.
Indegossa on kaksi ohjelmaa: Motion+ ja Therapy+. Motion+ -ohjelmalla robotti tuottaa kaiken liikkeen fysioterapeutin ohjelmoimalla tavalla, eikä kuntoutujalta vaadita omaa työtä. Therapy+ -ohjelmalla kuntoutuja ottaa itse askeleet ja robotti avustaa sen, mitä kuntoutuja ei itse pysty tai jaksa. Ohjelmointi tehdään laitteen omalla Ipodilla. Kävelyvuorossa on projektitutkija Taina Jyräkoski.

Indegossa on kaksi ohjelmaa: Motion+ ja Therapy+. Motion+ -ohjelmalla robotti tuottaa kaiken liikkeen fysioterapeutin ohjelmoimalla tavalla, eikä kuntoutujalta vaadita omaa työtä. Therapy+ -ohjelmalla kuntoutuja ottaa itse askeleet ja robotti avustaa sen, mitä kuntoutuja ei itse pysty tai jaksa. Ohjelmointi tehdään laitteen omalla Ipodilla. Kävelyvuorossa on projektitutkija Taina Jyräkoski.

RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Indego-eksoskeleton kuntoutusrobotti on ollut käytössä nyt reilun vuoden ajan. Indego Specialist -sertifikaatin omaavat SAMKilaiset Anja Poberznik, Krista Toivonen, Kyle Mulholland ja Sari Lintukorpi ovat kiertäneet esittelemässä laitetta opiskelijoille, yrityksille ja suurelle yleisölle erilaisissa tapahtumissa. Nyt Satakunnan alueen fysioterapeuteilla on mahdollisuus saada ilmaista koulutusta Indego-eksoskeletonin käyttöön.

– Yksinyrittäjien ja pienten fysioterapiayritysten on vaikeaa saada tarvittavaa koulutusta uusien teknologiainnovaatioiden hyödyntämismahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta. Kehitämme yhdessä ammattilaisten kanssa eksokeletonin ympärille palvelumuotoilua ja myöhemmin lanseeraamme laitteen vuokrausmallin kokemusten perusteella, kertoo projektitutkija Taina Jyräkoski.

 

Fysioterapeutin työkalu

Koulutuksen käytyään fysioterapeuteilla on tarvittavat tiedot arvioida asiakkaan soveltuvuus Indego-kuntoutukseen sekä mahdollisuus toimia sertifikaatin omaavan ohjaajan parina oman yrityksen asiakkaita kuntouttaessa. Exoskeletonia käytetään varsinkin selkäydinvamma-, aivoinfarkti-, MS- ja aivovammapotilaiden kuntouksessa. Nyt alkavan koulutuksen kohderyhmään kuuluvat juuri erilaisten neurologisesti vammautuneiden kanssa toimivat fysioterapeutit Satakunnassa ja lähialueilla. Fysioterapeutit pääsevät koulutuksen aikana itse kokeilemaan kuntoutusrobottia ja se onkin tärkein osuus, jotta he saavat käsityksen miltä se tuntuu ja minkälaista toimintakykyä se käyttäjältään vaatii.

– Ennen kuin fysioterapeutti voi ohjata asiakasta, on tärkeää itse ymmärtää, miten kuntoutusrobotin avustamana kävellään, kertoo projektitutkija Anja Poberznik.

– Koska eksoskeletonit ovat kalliita, niiden käyttäminen osana fysioterapiaa on vielä harvinaista. Toivomme, että osaltamme autamme lisäämään tietoisuutta ja mahdollistamme laitteen käytön monille, muistuttaa Poberznik.

 

 

Indego-koulutuksen mahdollistaa Satakunta Digihealth-hanke.

Fysioterapeuttien maksuton Indego-koulutus alkaa SAMKin Porin kampuksella 17. päivä helmikuuta. Ryhmiä on kaksi ja niihin on vielä tilaa.

 

Jos olet kiinnostunut koulutuksesta, ota yhteyttä:

projektitutkija Taina Jyräkoski
p. 044 710 3228
taina.m.jyrakoski@samk.fi

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.