5 asiaa Almasta – digimpää asiointia kirjastossa

SAMKin kirjasto otti vuoden 2019 lopulla käyttöön uuden monipuolisen Alma-kirjastojärjestelmän. Alma mahdollistaa digitaalisen aineiston tehokkaamman välittämisen ja hallinnan, monipuoliset yhteydet muihin tietojärjestelmiin ja helpottaa opiskelijoiden kirjastonkäyttöä. Asiakkaat löytävät kirjaston aineiston ja asiakasliittymän tutusta osoitteesta samk.finna.fi.

3.2.2020 | Teksti: SAMK-KIRJASTO

Alma-sivusto, Alma website.

SAMKin kirjasto otti vuoden 2019 lopulla käyttöön uuden monipuolisen Alma-kirjastojärjestelmän. Alma mahdollistaa vauhdilla lisääntyvän digitaalisen aineiston tehokkaamman välittämisen ja hallinnan, monipuoliset yhteydet muihin tietojärjestelmiin ja helpottaa opiskelijoiden kirjastonkäyttöä. Asiakkaat löytävät kirjaston aineiston ja asiakasliittymän tutusta osoitteesta samk.finna.fi.

Sujuvampaa asiointia

SAMKin opiskelija saa kirjastokortin entistä nopeammin kirjaston palvelupisteestä henkilöllisyyden todistamalla, sillä opiskelijoiden tietoja päivitetään opiskelijahallinnon järjestelmästä automaattisesti kirjastojärjestelmään. Kirjastokorttia tarvitaan varausten noutamisessa, aineiston lainaamisessa ja automaateilla.

Samkilaiset kirjautuvat Finnaan SAMK-tunnuksella. Finnasta löytyy myös kirjastokortin viivakoodi. Kännykkä toimii kirjastokorttina. Vanhaan tapaan Finnassa voi uusia lainat, maksaa kirjaston maksuja sekä käyttää SAMK-tunnuksella kirjaston e-kirjoja, verkkolehtiä ja tietokantoja. Finnassa voi nyt tehdä helpommin varauksia painettuihin kirjoihin; enää ei tarvitse valita, kohdistaako varauksen lainassa vai paikalla olevaan kirjaan ja mihin kampukseen. Riittää, kun valitsee noutopaikan. Saapuneesta varauksesta tulee viesti sähköpostiin aikaisempaa nopeammin – pian varatun kirjan saavuttua.

Asiakkaille, jotka eivät ole SAMKin opiskelijoita eivätkä henkilöstöä, Alma toi oleellisia muutoksia. Uusi asiakas saa vaivattomasti kirjastokortin, kun lähettää tietonsa etukäteen kirjastoon Finnan ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy kirjautumistoiminnon kautta. Tiedot tallentuvat Almaan ja kirjastokortin voi noutaa henkilöllisyyden todistamalla. Kirjastokortin salasanaa ei enää tarvitse muistella, sillä Finnaan kirjaudutaan sähköpostiosoitteella. Jokaisella kirjautumiskerralla Finnassa tilataan kertakäyttöinen kirjautumislinkki sähköpostiin. Jotta sähköpostikirjautuminen toimii, kirjaston asiakastiedoissa tulee olla oikea sähköpostiosoite.

Paperikuiteista sähköpostiin

Alma lähettää varausten ilmoitukset, eräpäivämuistutukset, lainakuitit ja muut viestit sähköpostina. Kuitteja ei enää tulosteta asiakaspalvelussa, mutta automaateista niitä yhä saa.

Lainaa voi uusia vuoden ajan

Alma lähettää muistutuksen pari päivää ennen lainan erääntymistä ja viikon välein erääntymisen jälkeen. Lainaa voi uusia vaikka päivittäin, mutta enintään vuoden ajan. Uusinta ei kuitenkaan onnistu, jos kirjaan on varauksia tai se on erääntynyt yli kuukausi aikaisemmin. Vanhaan tapaan lainaaminen ja uusinta estyvät kokonaan, jos kirjastomaksuja on ehtinyt kertyä vähintään 20 euroa. Uusia voi Finnassa tai kirjastossa.

Finnasta aikaisemmin otettu linkki kannattaa tarkistaa

Kirjojen, tietokantojen ja muun aineiston nettiosoitteet Finnassa ovat muuttuneet. Aikaisemmin Finnan osoiterivillä on saattanut lukea vaikkapa "samk.finna.fi/Record/tyrni.12345". Osoitteen loppuosa on vaihtunut muotoon "samk.123456789".  Vanhat Finnan osoiteriviltä otetut linkit eivät enää toimi. Ne tulisi tarkistaa ja päivittää esimerkiksi Moodleen.

 

Alma Mobile

Kirjastohenkilöstö ei suinkaan livahda hyllyjen väliin Facebookiin, vaan käyttää Alma Mobile -sovellusta hyllyvarausten käsittelyyn.

Voyagerista Almaan

Auttamattomasti ikääntynyt, 17 vuotta palvellut Voyager-kirjastojärjestelmä saatiin pitkällisen työn tuloksena korvattua saman Ex Libris Groupin uudenaikaisella Alma-ohjelmistolla, "library services platformilla", joka on yleisesti käytössä eri maiden korkeakoulukirjastoissa. Useat suomalaiset korkeakoulut ottavat Alman käyttöön lähitulevaisuudessa. SAMK oli ensimmäisten kahdeksan joukossa, mikä tarkoitti henkilöstölle normaalin kirjastotyön ohessa runsaasti tehtävää perehtymisessä, aineistojen ja asiakasrekisterin konvertoinnissa, uuden järjestelmän määrittelyissä ja liittämisessä muihin tietojärjestelmiin. Työ jatkuu edelleen. Almaan tehdään muutoksia asiakkaiden palautteen ja kirjastohenkilöstön näkemysten pohjalta. Kirjastosuunnittelija Harri Salminen kertoo:

— Käyttöönoton jälkeinen tammikuu on ollut varsinkin asiakaspalvelijoille tosi vilkasta aikaa. Ohjelmiston kanssa on ollut monenmoista säätämistä. Kiitos kärsivällisille asiakkaille. Arkea kuitenkin helpottaa, kun pilvipalveluun pääsee läppärin selaimella missä tahansa. Alman mobiilisovelluksella hyllyvaraukset voi käsitellä ilman paperitulosteita. Kirjastoautomaation kanssa on vielä työtä, sillä varaushyllyt toimivat yhä puutteellisesti Alman kanssa ja RFID-lukijat eivät vielä ollenkaan. Niinpä lainojen ja varausten käsittelyyn on tullut ylimääräisiä työvaiheita, joista toivottavasti päästään piakkoin eroon. Toisaalta taas opiskelijatietojen automaattinen siirto on juuri saatu toimimaan ja se vähentää asiakastietojen tallennukseen kuluvaa aikaa. Alma poisti uuden asiakkaan tarpeen liittää kirjastokortti Finnan tiliin, mikä on aikaisemmin tehnyt kirjastokortin antamisesta hieman monimutkaista. Kirjaston takahuoneen puolella verkkoaineiston hallinnassa Alma on osoittautunut lupaavaksi työvälineeksi.

Alman myötä eräät korkeakoulukirjastot siirtyivät Finna-asiakasliittymästä Alman mukana tulleeseen Primo VE -asiakasliittymään. SAMKissa päätettiin sen sijaan jatkaa tutuksi tulleen Finna-asiakasliittymän käyttöä.

Palautetta kirjastopalveluista voi antaa henkilöstölle tai lähettää Finnan ota yhteyttä -lomakkeella.

 

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Merenkulku tulee muuttumaan merkittävästi tämän vuosikymmenen aikana. Autonomiset, etäoperoidut ja jopa kokonaan miehittämättömät laivat tekevät tuloaan. Merihenkilöstöä tarvitaan silti, vaikka laivat aikanaan itsekseen seilaisivat. #samk #merenkulku
https://ls24.fi/artikkelit/miehittamattomat-laivat-yha-kaukana

Uralla etenemisen kannalta on välttämätöntä kehittää johtamistaitoja. Työelämän näkökulmasta YAMK-tutkinnossa on keskeistä johtamisosaamisen syventäminen ja oman asiantuntijuuden kehittäminen. Lue lisää Tutkinto verkossa -blogista: https://bit.ly/2NlNgqp
#tutkintoverkossa #yamk

Kiinnostaako kansainvälisyys, ura ulkomailla tai kiehtovat kotimaan kohteet? Matkailun opiskelijat Kiia ja Joakim kertovat Satakunnan Kansan jutussa lisää matkailun opinnoista SAMKissa.

Hae SAMKiin kevään yhteishaussa 17.-31.3.2021!

#mysamk #samk

https://www.satakunnankansa.fi/mainos/art-2000007809297.html

Hack up your future!💥Kevään Innovation Challenge haastaa kaikki innovatiiviset ideanikkarit 18.3. klo 8 alkaen. Ilmoittaudu nyt ja kilpaile mm. robotiikkaan ja hyvinvointiteknologiaan liittyviin haasteissa. https://www.samk.fi/uutiset/hack-up-your-future-haasta-itsesi-hackatonissa/ #roboai #samk #pories #innovationchallenge #hack

Universities of Applied Sciences follow their graduates five years after they have got their degree. SAMK graduates’ employment rate is high. Up to 92 per cent had a contract or were working as an entrepreneur.
https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-graduates-employment-rate-is-high/