Tomi Venttola inspiroitui esimiestyön diplomiopinnoista

Raumalla Kongsbergillä tuotepäällikkönä toimiva Tomi Venttola löysi esimiestyön diplomiopinnot LinkedInista, haki ja pääsi opiskelemaan. 60 opintopisteen kokonaisuus oli vaativa, mutta antoi paljon.

Tomi Venttola istuu nojatuolissa./Tomi Venttola is sitting in an armchair.

Tomi Venttolan mielestä opintokokonaisuus sopii nimestään huolimatta muillekin kuin esimiehille.

Vuonna 2009 tuotantotalouden insinööriksi valmistunut Tomi Venttola huomasi esimiestyön diplomiopinnot sattumalta.
– Kymmenen vuoden jälkeen oli herännyt kiinnostus ohjattuun opiskeluun. Aiemmin olen lähinnä lukenut johtamiseen liittyvää kirjallisuutta ja kuunnellut podcasteja aiheesta, hän kertoo.

Venttolalle sopi hyvin, että opinnot järjestettiin kokonaan verkossa eikä aikaa kulunut matkustamiseen.

Konkreettisia vinkkejä omaan työhön

Venttola pääsi jo ennen insinööriksi valmistumistaan Rolls-Roycelle töihin. Periaatteessa hän on samassa paikassa edelleen, vaikka nimi vaihtui kaksi vuotta sitten Kongsbergiksi yrityskaupan myötä.
– Firman sisällä positio on muutamaan kertaa vaihdellut. Aluksi työskentelin myynnintuki-insinöörinä. Sitten sain oman työn ohessa muutaman projektin vedettäväksi. Myöhemmin siirryin kokopäiväiseksi projektipäälliköksi ja viimeiset kolme vuotta olen ollut esimiestehtävissä tuotepäällikkönä. Työnkuvaani kuuluu tuoteturvallisuutta, markkinoinnissa avustamista, tuotekehitystä ja suunnittelutiimin työn organisointia. Normaalisti reissaan myös työn puolesta jonkin verran Euroopassa ja Aasiassa, Tomi Venttola kertoo. Hän kiittelee työpaikaltaan saamaansa tukea opintoihin ja kertoo saaneensa esimiestyön diplomiopinnosta konkreettista hyötyä työhön. Esimerkiksi tunnejohtamisen opinnoista hän sai vinkkejä kehityskeskusteluihin. Johdon laskentatoimi oli toinen opintojakso, joka jäi Venttolalle hyvin mieleen.
– Kun katsoin kurssilistaa, johdon laskentatoimi vähän hirvitti. Ja olihan se todella työläs kokonaisuus, varsinkin, kun tuollaisia laskuja ei ole tullut viime vuosina paljon laskettua. Mutta kokonaisuus oli hyvin rakennettu. Töitä joutui tekemään paljon, mutta opinnot avasivat hyvin aihetta.

Vertaistukea WhatsApp-ryhmässä

Koronapandemia ei sinänsä vaikuttanut opintoihin, koska ne järjestettiin joka tapauksessa etänä. Venttola kertoo, että vuosi sitten keväällä oli haasteellista, kun koko perhe oli päivisin kotona, myös päiväkoti-ikäiset lapset. Päivät piti tehdä ensin etätöitä ja illat opiskella. Hän myöntää, että illat venyivät aika pitkiksi, kun töiden jälkeen oli pakko hengähtää ennen opintoja.
– Aivan opintojen aluksi meillä oli muutaman tunnin virtuaalitapaaminen. Siellä ohjaava opettaja Jonna Koivisto suositteli meitä verkostoitumaan muutenkin. Päätin perustaa WhatsApp-ryhmän halukkaista opintoryhmän osallistujista, Venttola muistelee. Hän kertoo kysyneensä ja saaneensa apua WhatsApp-ryhmässä monta kertaa opintojen aikana.
– Löysin myös yhden henkilön, jonka kanssa oli hyvin samanlaiset ajatukset ja tavoitteet. Hänen kanssaan teimme yleensä parityöt yhdessä. Diplomiopintojen nimestä huolimatta kokonaisuus sopii Venttolan mielestä muillekin kuin esimiehille. Kokonaisuus oli niin laaja-alainen ja käsitteli asioita myös muusta kuin esimiestyön näkökulmasta.
– Oli hyvä, että opinnoilla sai aina paljon kirjallisuusvinkkejä. Opittuihin asioihin voi sitten vielä palata myöhemminkin, hän kiittelee.

 

Esimiestyön diplomiopintojen valmistumistilaisuus verkossa/Graduation ceremony online

Esimiestyön diplomiopinnot

Esimiestyön diplomiopinnoissa perehdytään laaja-alaisesti esimiestyön tehtäväkenttään. Opinnoissa käydään läpi esimiehen rooleja, vastuita ja velvollisuuksia, tulevaisuuden esimiestyötä, liiketoiminnan ja organisaatioiden kehittämistä sekä henkilöstön johtamista ja kehittämistä.

Seuraavien esimiestyön diplomiopintojen järjestämisen ajankohta ei ole vielä varmistunut, asiasta tiedotetaan myöhemmin sivulla samk.fi/avoinamk.

Kuvassa edellisen ryhmän joulukuinen valmistumistilaisuus.

Jaa tämä sivu

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.