SAMKissa tekeillä uutta oppimateriaalia – Aurinkosähköjärjestelmät turvallisiksi palotilanteissa
Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet viime vuosina. Pelastuslaitos on kaivannut materiaalia aiheesta jo pitkään. SAMKissa on valmistumassa oppimateriaalia aurinkosähköjärjestelmistä ja niiden turvallisuudesta palotilanteissa.
Myös SAMKin Porin kampuksella on aurinkosähköjärjestelmä. Kuvassa on aurinkoseuraaja, joka on osa energiatekniikkaa opiskelevien oppimisympäristöä.
Satakunnan pelastuslaitokselta tuli SAMKille pyyntö pitää koulutusta aiheesta.
– Pidimme Satakunnan pelastuslaitokselle koulutuksen, jossa käsiteltiin aurinkosähköjärjestelmän ominaisuuksia ja rakennusten palomääräyksiä aurinkosähköjärjestelmien näkökulmasta, kertoo hankkeen vetäjä Meri Olenius.
– Teemme nyt oppimateriaalia siitä, mikä oikeastaan on aurinkosähköjärjestelmä ja mitä turvallisuustekijöitä tulee ottaa huomioon, jos pelastushenkilöstö menee sammuttamaan tulipaloa kohteeseen, jossa on toimiva aurinkosähköjärjestelmä.
Turvallisuusnäkökulma mukaan jo suunnitteluvaiheessa
Kiinteistöjen merkinnöissä ei vielä välttämättä ole tietoa aurinkosähköjärjestelmästä.
– Esimerkiksi ohikulkija voi huomata kiinteistön tulipalon ja ilmoittaa siitä pelastuslaitokselle. Hän ei välttämättä osaa kertoa, että kohteessa on aurinkosähköjärjestelmä. SAMKissa tehdään nyt oppimateriaalia liittyen siihen, miten kohdetta lähestytään turvallisesti, vaikka tietoa siellä olevasta aurinkosähköjärjestelmästä ei olisi, Meri Olenius kertoo.
SAMKissa on tekeillä myös aurinkosähköjärjestelmäsuunnittelua, sähköturvallisuutta ja rakennusten palomääräyksiä tukevaa koulutusta.
– Aurinkosähköjärjestelmiä suunniteltaessa pitäisi siis jo huomioida, että ne ovat pelastushenkilöstölle turvallisia. On sellaisia tekijöitä, joilla turvallisuutta voi jo suunnitteluvaiheessa edistää.
Suunnitteilla on myös sammutusharjoitus, jossa valittuun käytöstä poistettuun kiinteistöön asennetaan aurinkosähköjärjestelmä ja poltetaan se hallitusti.
– Tämä tilanne videoidaan oppimateriaaliksi, Meri Olenius kertoo.
Järjestelmien turvallisuudesta olemassa heikosti tietoa
Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina. Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival kertoo, että tietoa järjestelmien turvallisuudesta on kuitenkin ollut pelastustoiminnan kannalta heikosti saatavilla.
– Aihetta on käsitelty muutamissa opinnäytetöissä ja valmistajilta on myös saatu infoa. Pelastuslaitoksen henkilöstöltä ja sopimuspalokuntien edustajilta on kuitenkin tullut säännöllisesti toiveita saada lisäkoulutusta aiheesta, Mikko Puolitaival selvittää.
SAMKin järjestämä koulutus vastasi hyvin tarpeeseen. Liikkeelle lähdettiin sähköturvallisuuden perusteista ja tästä edettiin tarkastelemaan aurinkosähköjärjestelmien turvallisuutta eri näkökulmista.
– Pelastuslaitoksen henkilöstö on melko heterogeeninen joukko, jolle yhteisen koulutuksen suunnittelu on haastavaa. Operatiiviseen työhön osallistuvat kaipaavat konkreettisia neuvoja toimintaan esimerkiksi tulipalotilanteessa ja valvontatyötä tekevät voivat odottaa vastauksia esimerkiksi lainsäädäntöön liittyviin kysymyksiin, Mikko Puolitaival luettelee.
– Mielestäni saimme riittävästi vastauksia näihin kaikkiin näkökulmiin. Erityisesti opimme uutta aurinkosähköjärjestelmien asennuksiin ja rakenteisiin liittyvistä ratkaisuista. Lisäksi jokainen mukana ollut oppi uutta tai sai ainakin hyvää kertausta ihan sähköturvallisuuden perusasioista.
Katso Satakunnan pelastuslaitoksen tallenne koulutuksesta
Info
Materiaalien tuottaminen on osa Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -hankkeen toimintaa. Hankkeen rahoittaja on Palosuojelurahasto.