Opinnäytetyö: Varhaiskasvatuksen perheohjaus

Varhaiskasvatuksen perheohjauksella tuetaan vanhemmuutta ja vahvistetaan perheiden elämänhallintaa sekä tuetaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden perustyötä

Kehittämistehtävän tavoitteena oli kehittää Porin varhaiskasvatuksen perheohjauksen toimintamalli varhaiskasvatuksen työntekijöiden näkökulmasta. Perheohjaus palvelisi varhaiskasvatuksen piirissä olevia perheitä. Työmuodon tarkoitus on tukea vanhemmuutta matalankynnyksen periaatteella. Varhaiskasvatuksen perheohjaus on perheiden hyvän arjen ja elämänhallinnan vahvistamista sekä perheiden omien voimavarojen tukemista.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä kuultiin kysely- ja haastattelututkimuksen avulla. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden vastauksista käy ilmi, että vanhemmat kaipaavat tukea eniten tavallisiin arkisiin asioihin ja lapsen kasvatukseen. Arkisilla asioilla vastanneet tarkoittivat arjen rutiineja, ruokailu- ja nukkumisrytmiä, ruutuajan rajoittamista, rajojen asettamista lapselle, haastavia tilanteita lapsen kanssa, parisuhdeneuvontaa ja palvelujärjestelmässä toimimista. Vanhemmat hakevat varhaiskasvatuksesta tukea omalle toiminnalleen.

Keskiössä vanhemmuuden tukeminen

Varhaiskasvatuksen perheohjaus on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen ohjausta yhteistyössä vanhempien, varhaiskasvatuksen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Palvelu on maksutonta, lähetettä ei tarvita. Palvelun käyttämisestä ei tehdä kirjaamisia mihinkään virallisiin asiakirjoihin. Perheohjaajaan voi ottaa yhteyttä perhe itse tai varhaiskasvatuksen henkilökunta. Perheohjaaja on perheen tavattavissa lapsen varhaiskasvatusyksikössä, perheohjaajien toimitilassa tai perheen tilanteen vaatiessa myös perheen kotona.

Perheohjaus näyttäytyy perhepalveluna eikä perhetyönä. Perhepalvelussa perheet itse hakeutuvat palveluihin tai varhaiskasvatuksen henkilökunnan vinkkaamana ja perheet määrittävät itse palvelun tarpeitaan ja käyttöään. Perhepalvelussa keskeistä on yhdessä toimimisen ajatukset, erilaiset vertaistuen muodot ja vanhempien omien voimavarojen tukeminen. Varhaiskasvatuksen perheohjauksen toimintamallilla mahdollistetaan perheille matalankynnyksen avunsaaminen oikeaan aikaan ja varhaiskasvatuksen työntekijöille tukea perustyönsä rinnalle.

Porin Varhaiskasvatuksella yhdenvertaisuutta -hankkeessa aloitetaan kokeilemaan varhaiskasvatuksen perheohjausta. Opinnäytetyön tekijä on viemässä toimintamallia käytäntöön ja perehdyttää muita hanketyöntekijöitä varhaiskasvatuksen perheohjauksesta.

Lisätiedot:
Krista Jaakonsaari
krisususa@gmail.com Lue työ ”Porin varhaiskasvatuksen perheohjauksen toimintamalli: Varhaiskasvatuksen työntekijöiden näkökulma” Theseuksesta

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.