Yrityksessä työskentely osaksi opintoja – SAMK perusti Sähköakatemian

Sähköakatemia on uudenlainen tapa opiskella sähkötekniikkaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Opiskelija työskentelee osan ajasta yrityksessä ja näin saatu osaaminen tulee osaksi opintoja. 

– Työstentely yrityksessä tapahtuu SAMKin opettajien ohjauksessa, kertoo sähkötekniikan opettaja Marko Ylinen.

15.10.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Tomi Glad ja Jari Mustonen

Sähköakatemian aloitusinfo keräsi kiinnostuneita opiskelijoita Agora-saliin.
Sähköakatemian aloitusinfo keräsi kiinnostuneita opiskelijoita Agora-saliin.

Sähköakatemiaan valitaan haastattelujen perusteella motivoituneita ja työnteosta kiinnostuneita opiskelijoita, jotka haluavat toimia yrityksissä. Hankkeessa mukana olevia yrityksiä ovat tässä vaiheessa esimerkiksi Biolan, Empower, Sallilan Energia, Suomensähkö, Sitowise ja N-Tech Oy.

– Työskentely yrityksessä kasvattaa osaamista, tuo mielenkiintoa opintoihin, tuottaa työharjoittelupaikan ja nopeuttaa valmistumista ja jopa työllistymistä. Osa opinnoista suoritetaan edelleen normaaliin tapaan päiväopetuksessa.

Sähköakatemista on pidetty opiskelijoille tiedotustilaisuus, johon osallistui useita kiinnostuneita. Hakuaikaa on lokakuun loppuun asti. 

Hakuaikaa akatemiaopintoihin on lokakuun loppuun. Sähkötekniikan opiskelijat saivat opettaja Marko Yliseltä (vas.) ja teknologiajohtaja Petteri Pulkkiselta tietoiskun myös Arkimentori-hankkeesta.

Hakuaikaa akatemiaopintoihin on lokakuun loppuun. Sähkötekniikan opiskelijat saivat opettaja Marko Yliseltä (vas.) ja tutkimusjohtaja Petteri Pulkkiselta tietoiskun myös Arkimentori-hankkeesta.

Akatemiaan pääsy ei ole kuitenkaan läpihuutojuttu.

– Hakijoille tehdään esivalinta ja mahdollisesti sekä SAMKin että yrityksen edustajan haastattelu. Akatemialaisilta edellytetään hyvää asennetta työntekoon, pitkäjänteisyyttä ja ryhmätyötaitoja sekä kiinnostusta johonkin sähkövoimatekniikan osa-alueeseen kuten sähköurakointiin tai sähköverkkoihin.

Akatemiaan päästäkseen kahden ensimmäisen vuoden opinnot tulee olla nuhteettomasti suoritettu. Näin ollen akatemian ammattiaineita suoritetaan kolmannen ja neljännen opintovuoden aikana.

– Opiskelija ja työnantaja tekevät harjoittelusopimuksen ja työmäärä on yleensä 1–3 päivää viikossa. Toivomme, että opiskelija saisi samasta työpaikasta myös kesäharjoittelupaikan ja opinnäytetyön tehtäväksi, Ylinen täsmentää. 

Sähköakatemian toimintaidea liittyy SAMKin visioon ”Jokainen opiskelijamme työllistyy”. Akatemia haluaa helpottaa opiskelijoiden verkostoitumista yrityksiin ja tarjota työelämälähtöisen kanavan oppimiseen ja työelämään siirtymiseen jo opintojen aikana. Ennestään SAMKissa toimii jo Robotiikka Akatemia.

– Akatemian opiskelijat, ohjaajat sekä yritykset kantavat tasavertaisesti vastuun kunnioittaen toisiaan. Rakentamalla yhdessä tulevaisuuttaa pidämme yllä menestyksekästä korkeakouluyhteisöä ja takaamme yrityksille osaajia, Marko Ylinen korostaa. 

Lisää aiheesta

– NOPSA-väylä on ollut selvästi pääsykokeita parempi, Matias Hakomäki ja Lauri Koskela toteavat. Opiskelijoiden kanssa matematiikan opettaja Hanna Tommila.
| Teknologia

Pääsylippu SAMKiin – 15 opintopisteen väylä WinNovan sähköasentajille

Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja ammattiopisto WinNovassa pilotoidaan opiskelijoille sujuvaa siirtymää tekniikan peruskoulutuksesta korkeakouluopintoihin. SAMKissa aloitti syksyllä 13 väylää pitkin tullutta sähköautomaatiotekniikan opiskelijaa. Insinööriopintojen alkaessa heillä oli koossa jo 15 opintopistettä.
Hauska yksityiskohta projektiparivaljakon taustalta: Henri Wahlberg ja Kaius Yli-Pietilä ovat tunteneet toisensa jo koulussa Porissa, mutta asuneet sittemmin eri kaupungeissa. Porilainen ja raumalainen ovat tavanneet jälleen tultuaan SAMKiin viime syksynä.
| Teknologia

Taloyhtiön sähköautoprojekti luo pohjaa tulevaisuuden osaamiselle

Miten mahdollistetaan sähköautojen lataus vanhassa taloyhtiössä? Lämpöpaikkojen muuttaminen latausasemiksi tarjoaa kahdelle sähkötekniikan opiskelijalle kiinnostavan projektin, josta kertyy opintopisteitä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen