Yhteistyössä ihminen ja robotti – kohti parempaa tuottavuutta

NEXT2018-Robotiikkaseminaari onnistui odotusten mukaisesti – tilaisuus keräsi SAMKin Porin kampukselle yli 70 osallistujaa. Seminaarissa kohtasivat alueen automaatiosta kiinnostuneet yritykset sekä robottijärjestelmiä tarjoavat tahot. Aihetta käsiteltiin seminaarissa varsinkin tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta. Robottijärjestelmien alentuneet hinnat tukevat digitalisaation ja automaation kehitystä myös Satakunnassa.

18.10.2018 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke, Iiro Jantunen

Robotiikkaseminaarin osallistujia tutustumassa yhteistyökumppanin standiin.
Yhteistyörobotit ovat edullisia ja helppokäyttöisiä, tosin perinteisiä teollisuusrobotteja hitaampia. Niiden kanssa työskennellessä ei tarvita suojaseiniä: coboteissa on erilaisia pysäytystoimintoja törmäystilanteiden estämiseksi. Yhteistyörobotin kanssa paras tapa toimia löytyy käyttäjäkeskeisellä suunnittelulla eli kokeilemalla ja korjaamalla. (Kuva: Iiro Jantunen/Servicepoint)

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Robotiikka Akatemian 10. lokakuuta järjestämän tilaisuuden avasi SAMKin automaation tutkimusryhmän vetäjä ja yliopettaja Mirka Leino. Hän kertoi osuudessaan robotiikasta ja digitalisaatiosta – vahvimmin

Yliopettaja Mirka Leino avasi Robotiikkaseminaarin kertomalla digitalisaation vaikutuksesta tuottavuuteen.

teollisuuden digitalisaatioon vaikuttavista seitsemästä avainteknologiasta, kuten esimerkiksi robotit, dronet, tekoäly ja Big data.

Leinon mukaan teknologiainvestoinneista puhuttaessa on tärkeätä muistaa, että teknologioita yhdistelemällä voidaan päästä jopa kolminkertaiseen tuottavuuteen. R&D Centerin tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen tutustutti kuulijat toimintansa aloittavan tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen palveluihin.

NEXT2018-Robotiikkaseminaarissa uutuuksiaan olivat esittelemässä yksi maailman suurimman robottivalmistajan maahantuoja Fanuc Nordic Ab, teollisuuden kappaleenkäsittelyjärjestelmiin keskittyvä Orfer Oy sekä uuden hitsausrobottisovelluksen esitellyt Kemppi. Myös Omron ja Tekno-Ants olivat edustettuina. Puolipäiväinen tilaisuus antoi hyvän pintaraapaisun siitä, missä teollisuusrobotiikassa ollaan menossa juuri nyt.

Luvata Groupin Technical Manager Janne Oksanen tuli Robotiikkaseminaariin kollegansa seurassa.

Luvatan Janne Oksasta kiinnosti erityisesti konenäköön liittyvä viimeisin teknologia.

– Yrityksemme on kiinnostunut lisäämään automaatiota ja järkeistämään valmistusprosesseja. Myös konenäkö ja tuotteen tarkistaminen sen avulla kiinnostaa. Uusin teknologia mahdollistaa sen, että konenäkö on ihmissilmää tarkempi, Oksanen huomauttaa. – Meillä on ollut jo 10 vuotta jatkuvassa käytössä konenäköjärjestelmiä, jotka tulkitsevat tuotteen pinnan laatua niihin ohjelmoitujen algoritmien avulla, mutta komponentit vanhentuvat ja niiden uudistaminen on pikkuhiljaa edessä, hän jatkaa.

 

Automaation esteenä mielikuvituksen puute

Kuopiolaisen teollisen automaation ja kunnossapidon toimittaja Servicepointin Iiro Jantunen ja Olli Kemppinen olivat tilaisuudessa esittelemässä yhteistyörobottien eli ”cobottien” kanssa työskentelemään soveltuvaa Pick-it 3D-konenäköjärjestelmää.

– Pick-it ohjaa robotin toimintaa, jolloin robotti vaatii huomattavasti vähemmän ohjelmointia. 3D-kameraratkaisuna Pick-it toimii myös hämärissä ja vaihtelevissa valaistusolosuhteissa ja erilaisilla materiaalipinnoilla. Tällainen ratkaisu sopii erinomaisesti piensarja- ja joustavaan tuotantoon ja sen etuna on helppo siirrettävyys ja uudelleenohjelmoitavuus. Tai itse asiassa ohjelmointi on väärä sana, koska sille pitää vain näyttää liikuteltava kappale: siirrä nämä tästä laatikosta tuonne, naurahtaa teknologiajohtajana toimiva Jantunen.

Valmistava teollisuus toimii perinteisesti automaation ja robotiikan keihäänkärkenä. Satakunnan alueen teollisuusyritysten tarve automaation kehittämiselle on suuri.

Tilaisuuden lopuksi Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää esitteli akatemian toimintaa ja mielenkiintoisia case-tapauksia. Robotiikkaseminaari järjestetään uudelleen taas ensi vuonna.

– Suurin este automaation kehittymiselle on teollisuusyritysten mielikuvituksen puute. Asiakkaille ei vaan tule mieleen, että tuotantoa voisi nopeuttaa tai sitä voisi työntekijöiden kannalta helpottaa esim. työergonomian kannalta. Ihmisen työpanos tulisi siirtää tehtäviin, joihin hänellä on todellista osaamista ja robotti voi hoitaa ergonomian kannalta hankalat ja raskaat työt. Esimerkiksi laadunvalvonnassa ihmisen ja robotin yhteistyöllä päästään usein parhaaseen lopputulokseen, Jantunen muistuttaa.

– Asiakkaat ovat itse oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Yrityksissä tarvitaan kuitenkin luotettavaa tietoa automaatiosta ja robotiikasta. Yksi tärkeä osa tätä muutosta on se seikka, että robotiikka on muuttunut 10 vuodessa huomattavasti aiempaa halvemmaksi, hän huomauttaa.

 

kuvituskuva

Lisää aiheesta

Oivalluksia Robotiikasta Verkkoon -seminaarin osallistua Porin kampuksen auritoriossa.
| Automaatio ja teollisuus

Tuottavuus kasvuun robottijärjestelmien avulla

NEXT2018-seminaari kerää yhteen länsisuomalaisten pk-yritysten ja tutkimus-, koulutus-, ja kehitysorganisaatioiden edustajia yli toimialarajojen.
Rami Peltosaari.
| Automaatio ja teollisuus

Simulaatiolla optimoituja toimintoja ja kustannustehokkuutta

Simulointiympäristöllä uusia ulottuvuuksia tuotannon automatisointiin -hankkeen yhteydessä SAMKille luotiin oma simulointiympäristö. Nyt sitä pääsevät hyödyntämään alueen yritykset, jotka voivat sen avulla kehittää toimintojaan. Sinituote Oy on yksi hyötyjistä.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi