Etsi

Rouhiainen-Valo: Vuosia työtä takana – vapaita valintoja edessä

Näin kiteyttää ajatuksensa SAMKin Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueen johtaja Tuula Rouhiainen-Valo jäädessään eläkkeelle ensi vuoden alkupuolella. Rouhiainen-Valo on ollut eri johtotehtävissä läpi SAMKin historian. Tässä jutussa pohditaan monia mahdollisuuksia, sekä SAMKin että Rouhiainen-Valon itsensä osalta.

16.12.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Tuula Rouhiainen-Valo
Tuula Rouhiainen-Valo

Tuula Rouhiainen-Valon mielestä SAMK on monien mahdollisuuksien edessä. Porin uusi kampus mahdollistaa monialaisen yhteistyön ja kiinnittymisen ympäristöön. Etäisyys ei enää ole yhteistyön este.

Toisaalta keskustellaan paljon korkeakoulutuksen duaalimallista ja yhteistyöstä yliopistojen kanssa.
– Sekin on mahdollisuus, mutta ammattikorkeakoulujen on pidettävä huolta siitä, että ne eivät ole vain määräysten vastaanottajia. Ollaan kuitenkin kaksi erilaista koulutusta tuottavaa organisaatiota.

Sitten on sosiaali- ja terveysala kaikkineen. Sote-uudistus muuttaa perinteisiä työkuvioita ammattilaisilla, joita Rouhiainen-Valon johtamalla osaamisalueella koulutetaan. Hän toteaa tilanteen olevan hämmentävä: koulutuksen pitäisi olla askelta edellä työelämää, mutta tulevaisuuteen ei ole selkeää näkymää – oikein kenelläkään. Selvää kuitenkin on, että alan koulutettua väkeä tarvitaan.

Mahdollisuuksiin Rouhiainen-Valo listaa myös kansainvälisyyden lisääntymisen omalla osaamisalueella.  Kiinaan on tehty juuri hoitotyön kaksoistutkintosopimus, ja sairaanhoitajia aletaan kouluttaa myös englanninkielisessä Nursing-koulutusohjelmassa. Namibialaiset yliopistot ovat kiinnostuneita yhteistyöstä myös muun muassa hyvinvointiteknologian osaajien kanssa.
– Kansainvälisyyteen luotan, meillä ollaan aika myönteisiä sen suhteen, hän sanoo. Kokemusta on, sillä fysioterapeutteja on koulutettu jo yli 20 vuotta myös englanniksi.

2016_10_xx_tuularouhiainenvalo

Tuula Rouhiainen-Valo Changzhoussa. Kiinassa allekirjoitettiin syksyllä hoitotyön kaksoistutkintosopimus.

 

Lisäksi SAMKilla on Rouhiainen-Valon mielestä hyvä strategia, jonka varaan toimintaa rakentaa. Asetettuja tavoitteita hän pitää konkreettisena ja sanoo monen asian jo lähteneen liikkeelle. Oman osaamisalueen vahvuusalueelle Ikääntyvien palveluihin laajennetaan hyvinvointikeskittymää.
– Ja kyllä visio ”Jokainen opiskelijamme työllistyy” on tavoittelemisen arvoinen, hän nostaa esiin.

Saa haastaa itseään ihan riittävästi

Tuula Rouhiainen-Valo on ollut SAMKissa koko sen historian ajan. Raumalaislähtöinen yhteiskuntatieteilijä tuli Poriin opettajaksi sosiaalialan oppilaitokseen vuonna 1989, vuonna 1991 osastonjohtajaksi. Siitä lähtien hän on katsellut koulutusta johtajan tehtävissä.

Neljä vuotta sitten Rouhiainen-Valo alkoi luotsata Hyvinvointi-osaamisaluetta, joka vuosi sitten laajeni kaksinkertaiseksi hoitotyöllä, Hyvinvointi ja terveydeksi. Neljä vuotta sitten hänestä tuli myös Kankaanpään taidekoulun esimies. Sote-alaan tottuneelle kuvataide on ollut erilainen, virkistävä, kokonaisuus. Se on ollut myös haaste, jonka kanssa on monta kertaa käyty aallonpohjalla ja taas tultu pintaan. Yhteys on, vaikka 50 kilometrin etäisyys hiukan rajoittaakin.
– Ei voi kahvipöydässä keksiä ideaa, kun ei ole yhteistä kahvipöytää, Rouhiainen-Valo konkretisoi.

Rouhiainen-Valo on ollut kehittäjä ja monessa mukana koko työuransa ajan. Hän pitää tärkeänä sitä, että on saanut aina tehdä erilaisia asioita. Hän on ollut SAMKin kehittämisryhmissä laidasta laitaan sekä projekteissa ja hanketoiminnassa, ja niiden tuskien tuttuus on auttanut esimiehenä. Osaamisaluejohtajuutta ja johtoryhmään kuulumista hän pitää erityisenä näköalapaikkana, samoin osallistumista valtakunnalliseen kehittämistyöhön – sekä sosiaalialalla että ylialaisesti.
– Sitä kannattaa harrastaa. Tuo uutta näkökulmaa kun tapaa ihmisiä muista ammattikorkeakoulusta ja tietysti laajemminkin.

Eläkkeelle jäädessään hän toivoo jatkajilta vastuunkantamista koulutuksesta.
– Kun on ollut rakentamassa kokonaisuutta, tottakai sitä toivoo, että se elää ja kehittyy edelleen, se on tärkeää.

Työkaveri on sanonut, että 'sä et provosoidu mistään'

Rouhiainen-Valo sanoo olevansa ”tosi työkeskeinen”. Työpersoonia kartoittavassa Insights-testissä hän on ”sininen”, järjestelmällinen.
– Minulle on ollut tärkeää se, että olen mahdollisimman tasapuolinen ihmisiä kohtaan. Sitä olen yrittänyt noudattaa.  Koen, että olen tullut ihmisten kanssa toimeen, vaikka en pidä itseäni erityisen sosiaalisena.

Hän ei ole lainkaan huumorintajuton, mutta itse hän sanoo, että ”ei ole vitsiniekka”. Hänen mielestään sitä, millainen hän on, pitäisi kysyä muilta. Opiskelijapalautteesta hän on lukenut, että on ”vaativa itselleen ja muille”, ja työkaveri on sanonut, että ”sä et provosoidu mistään”.  Ne hän on tunnistanut, ja sanoo, että ottaa asiat asioina eikä jää vellomaan mihinkään.

Mitä aiot jatkossa?

Työkeskeisyydestä huolimatta eläkkeellekin tuntuu olevan tekemistä.
– Toteutan koulutushaaveita, joita ei ole työuran aikana ehtinyt, sanoo Rouhiainen-Valo. Lisäksi listalla on ”tietenkin nämä kliseet”, matkailu ja lukeminen.

Tietynlaista vapauden tunnetta Rouhiainen-Valo sanoo jo välillä kokeneensa, mutta hän tietää, että monet kokevat työuran jälkeen myös tyhjyyttä.
– Mahdolliset tyhjät hetket alkuun täyttää opiskelu, että oppii käyttämään sitä aikaa.

Sekin on mahdollista, että työnteko ei lopu. Hän on juuri aamupalalla lukenut, että hänen ikäisensä ihminen elää keskimäärin yli 20 vuotta, joten periaatteessa, jos nyt tulee jokin ”hyvä homma” eteen, hän voi tehdäkin jotain. Lapsenlapsi asuu sen verran kaukana, että lastenhoito ei voi viedä isoäitiä kokonaan. Hän nauraa, että pojan perhe tuskin jaksaisi katsella häntä siellä pitkään.

Työkeskeisyydestä huolimatta myös perhe on tärkeä, se on toinen keskiö. Vapaa-ajalla Rouhiainen-Valoa on aina ilahduttanut myös kulttuuri, laidasta laitaan: ”kaikki käy, paitsi tango”.  Niitä hän ei välitä kuunnella. Myös matkailu, muun muassa Virossa, on aina ollut lähellä sydäntä.
– Seuraavaksi lähden Lappiin hiihtämään, heti kun työt päättyvät.

Heti seuraavana päivänä, kun seuraajan parin viikon perehdytys on tehty.

 

Tuula Rouhiainen-Valo

Tuula Rouhiainen-Valo

Johtaja
Hyvinvointi ja terveys -osaamisalue

Valtiotieteiden maisteri Tuula Rouhiainen-Valo on työskennellyt SAMKin johtotehtävissä vuodesta 1997 lähtien.  Hänen vastuualueellaan ovat terveys- ja hyvinvointialojen sekä kuvataiteen koulutukset ja niihin liittyvä tutkimus- ja kehittämistoiminta. Rouhiainen-Valo jää eläkkeelle alkuvuodesta 2017.

16.12.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Yhteistyösopimus kiinalaisen Changzhoun yliopiston kanssa allekirjoitettiin

Yhteistyösopimus mahdollistaa Changzhoun yliopistossa kaksi vuotta opintoja suorittaneiden sairaanhoitaja -opiskelijoiden tulon SAMKin sairaanhoitaja (AMK) -koulutuksen opiskelijoiksi.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMK panostaa ikääntyvien palveluihin ja kansainväliseen sairaanhoitajakoulutukseen

SAMK panostaa sosiaali- ja terveysalan toiminnassaan ikääntyvien palveluihin ja kansainväliseen osaamiseen. Sairaanhoitajien koulutustarjontaa lisätään englanninkielisellä koulutuksella. Samalla luovutaan nykyisestä terveydenhoitajan koulutuksesta, mikäli valtioneuvosto vahvistaa esityksen, jonka SAMK on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle. Päätöksen taustalla ovat kansainvälisyyden lisäksi työllistymiskysymykset.

Uusimmat

Aurinkopaneelit WinNovan Tahti. Kuva Petri Lähde
| SAMK

SAMKin osaamista asuntomessuilla: Aurinkoenergiaa, aistiesteettömyyttä ja vähähiilinen oheiskohde

Asuntomessujen kohde 7, WinNovan Tähti -talon aurinkoenergiajärjestelmä on SAMKin opiskelijoiden suunnittelema ja asentama, Haltiatar-talo on suunniteltu SAMKin asiantuntijan avulla aistiesteettömäksi ja oheiskohteen infopisteessä kerrotaan mahdollisuuksista pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA