Vuoden 2018 parhaat ideat palkittiin – ALL IN PITCH -kilpailu aktivoi nuoria pohtimaan omia yritysideoitaan

ALL IN PITCH on Satakunnan yrittäjäpalvelu Enterin ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu, jossa on kolme sarjaa: toinen aste, korkea-aste ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden sarja. Tämän vuoden pitchaus pidettiin 26.11. Kolme parasta ideaa olivat: Go Explore -retkeilyvälineistön vuokraus, Annika Viinikkala, SAMK; COZY-mobiilisovellus ravintolaan, Tom Tuomi, Porin Lyseon lukio sekä Workshop for Your life – nuorisolle suunnattu urasuunnittelu- ja työnhakuvalmennuskerho, Emmi Järvenpää, Anna Niemi ja Laura Baumane, Merikarvian lukio.

27.11.2018 | Teksti: Pia Marjanen | Kuva: Pia Marjanen

Kuvassa Annika Viinikkala (SAMK), takana Tom Tuomi (Porin lyseon lukio) ja Team Workshop for Your life eli Emmi Järvenpää, Anna Niemi, Laura Baumane (Merikarvian lukio).
Kuvassa Annika Viinikkala (SAMK), takana Tom Tuomi (Porin lyseon lukio) ja Team Workshop for Your life eli Emmi Järvenpää, Anna Niemi, Laura Baumane (Merikarvian lukio).

Semifinaalissa oli yhdeksäntoista esitystä, joista finaaliin valittiin kuusi kilpailijaa. Finaalissa kolme parasta palkittiin kukin 1300 euron stipendillä. Tuomaristo kiinnitti huomiota arvioinnissaan idean uutuusarvoon, toteuttamiskelpoisuuteen sekä yritysidean elinvoimaisuuteen ja liiketoimintamahdollisuuksiin. Tuomaristoon kuuluivat Kari Ollila, Antti Kokkila, Jari Taimi ja Matti Ratsula.

ALL IN PITCH -kisassa nuoret hyppäävät pois omalta mukavuusalueeltaan nousemalla lavalle pitämään hissipuheen ja kuulemaan tuomariston palautteen. Pitchaus etenee monivaiheisesti: kaikki halukkaat opiskelijatiimit osallistuvat oppilaitoskohtaisiin alkukarsintoihin. Alkukarsinnoista parhaat tiimit etenevät semifinaaliin. Päivän päätteeksi kunkin sarjan parhaimmat tiimit esittävät ideansa paikalla olevan yleisön edessä. Tänä vuonna mukana oli ennätysmäärä lukiolaisia: lähes puolet kaikista osallistujista.

Tuomaristo totesi, että kilpailun taso nousee vuosi vuodelta ja tekee voittajien valitsemisesta entistä haasteellisempaa. Tämänvuotista voittajakolmikon valintaa tuomaristo perusteli seuraavasti:

Annikka Viinikkalan Go Explore-idea oli lähtöisin hänen omasta tarpeestaan päästä vaeltamaan, mutta usein tarvittava kalusto on niin kallista, että vaellus jää tekemättä tai sen joutuu tekemään puutteellisin varustein. Go Explore – Lähde ulos -palvelu vastaa tähän tarpeeseen. Aloitteleva luonto- ja retkeilyharrastaja pääsee vuokraamaan tarvikkeita palvelun kautta. Esitys oli vakuuttava ja Viinikkala perusteli hyvin yrityksen ansaintamallin. Annika on ensimmäisen vuoden merenkulun opiskelija SAMKin Rauman kampuksella.

COZY-idea tarjoaa ravintolaelämyksen puhelimen välityksellä: se mullistaa koko ravintola-alaa uudella konseptilla. Cozy auttaa asiakasta saamaan ravintolakokemuksesta enemmän irti: puhelinsovellusta hyödyntämällä asiakas saa juuri oikean määrän ruokaa vaivattomasti puhelimella tilaamalla. Käteistä ei myöskään tarvita vaan asiakas voi maksaa ravintolalaskunsa sovelluksen kautta.  Idean takana on Porin lyseon lukion syksyn ylioppilas Tom Tuomi. Tom esiintyi jämäkästi ja toi esille kokemusperäistä tietoa ravintola-alan kohderyhmistä.

Merikarvian lukiosta nousi yhteiskunnallisen sarjan voittaja. Workshop for your life -kerhon takana on energinen naistrio Emmi Järvenpää, Anna Niemi, Laura Baumanen. He olivat ideoineet kerhon, joka on suunnattu 13–20 -vuotiaille nuorille. Kerhon tavoitteena on saattaa nuoret ja yritysmaailma yhteen kerhon kautta. Kerhossa annetaan opastusta niin työnhakuun kuin CV:n laatimiseen sekä tutustutetaan nuoria eri alojen mahdollisuuksiin. Tuote on skaalattavissa ja se on mahdollisuus toteuttaa myös franchising-mallilla.

ALL IN PITCH on hyväksi koettu tapa saada opiskelijat kokeilemaan oman ideansa ja esityksensä toimivuutta ja tehoa. Parhaimmillaan opiskelija oppii itsestään ja vahvuuksistaan jotain olennaista.

Satakuntalaisille nuorille suunnattu yritysideakilpailu järjestettiin Satakunnan ammattikorkeakoulussa jo kolmatta kertaa.

 

Related news

| Liiketoiminta

SAMKarit-blogissa asiaa ALL IN PITCH -yritysideakilpailusta

Myynnin ja markkinoinnin lehtori Pia Marjanen kirjoittaa blogi-kirjoituksessaan syksyn yritysideakilpailusta, johon osallistui myös SAMKin opiskelijoita.
| Liiketoiminta

ALL IN -yrityskiihdyttämölle Tuottava idea -voitto

SAMKin vetämä ALL IN -yrityskiihdyttämö on voittanut Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Tuottava Idea -kilpailun yhteiskuntasarjan omalla kilpailualueellaan. Projektipäällikkö Pia Marjanen otti vastaan sarjan...

Latest News

| SAMK

SAMKissa suoritettiin vuonna 2019 ennätysmäärä ylempi AMK -tutkintoja – joulukuussa valmistui 224 opiskelijaa

Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistui joulukuun 2019 aikana yhteensä 224 opiskelijaa. Heistä 35 suoritti ylemmän amk-tutkinnon.
| Yrittäjyys

Yrittäjänä minulla on vapaus

Kati Levola on kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja, joka toimi aiemmin Noormarkun yhtenäiskoulussa käsityön ja kuvataiteen opettajana. Kati oli myös käynnistämässä Siikaisten kunnan yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjyys on aina ollut hänen toinen ammattinsa ja hänestä piti tulla menestyvä käsityöyrittäjä.

SAMK in social media

@SAMK IN TWITTER

  • Uusimmassa kirjoituksessaan Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgren pohtivat julkisuudessa olleita epäiltyjä s… https://t.co/KNWYmuhGRa
  • Greetings from International Education fairs in Moscow and St. Petersburg this weekend. P.S. Application period for… https://t.co/O9Nf1hdg86
  • RT @RoboAI2 Hei opiskelija! Hae Robotiikka Akatemiaan ja opi työskentelemällä käytännönläheisissä teknologiaprojekteissa. Onko… https://t.co/xR8BBm89ns