Vuoden 2016 yrityskiihdyttämöyrittäjä: Konetekniikan opiskelijan yllättävä intohimo
Bistro Bayn nuori yrittäjä vaihtoi koneet ruuanlaittoon ja ravintolan pyörittämiseen.

– Puhuttiin, että pitäisikö oikeasti laittaa oma ravintola. Voisihan sitä jahkailla vaikka kuinka pitkään – ja vanhana sanoa, että ”oishan sitä voinut”, kuvailee parin vuoden takaisia mietteitään Laura Yläkorpi, SAMKissa kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellut Bistro Bayn ravintoloitsija. Bistro Bay valittiin SAMKin vuoden yrityskiihdyttämöyritykseksi.
Laura Yläkorpi avasi Bistro Bayn Uuteenkaupunkiin helmikuussa 2015 yhdessä poikaystävänsä Niko Kluuskerin kanssa. Ravintola sijaitsee Uudenkaupungin kaupunginlahden rannalla vanhassa punaisessa rantamakasiinissa.
Lauran tie ravintola-alan yrittäjäksi ei ole ehkä se tavallisin, jos sellaista on olemassa. Tausta on yrittäjälle tyypillinen, että perheessä on yrittäjiä jo ennestään – Lauran äiti on yrittäjä. Sen sijaan Lauran koulutus ennen yrityskiihdyttämöä ei ole viitannut ravintola-alaan ja yrittäjyyteen
Laura kouluttautui ensin Porissa lentokoneasentajaksi ja jatkoi alaa ammattikorkeakoulussa Tampereella. Alan työpaikat ovat kuitenkin maailmalla, minne Lauralla ei ollut hinkua. Laura siirtyi opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa SAMKiin Raumalle vuonna 2011. Insinööriopinnot ovat vielä kesken – eikä Laura uskalla luvata niiden valmistumista ainakaan ihan heti.
Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä?
Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä? Kotikaupungissa oli valmiiksi verkostoa. Sekä Laura että Niko olivat tehneet ravintola-alan töitä, kesätöitä ja ekstranneet, Uudenkaupungin ravintoloissa. Ravintolaelämän ja asiakaskunnan rakenne oli tiedossa. Myös monet ihmiset olivat tulleet tutuiksi.
– Paikalliset tuntevat meidät aika hyvin. Meillä käy vakioporukkaa keiden kanssa on kiva vaihtaa kuulumisia, kertoo Laura Yläkorpi.
Ala on kilpailtu. Laura sanoo yllättyneensä, että ensimmäinen vuosi 2015 meni niin hyvin kuin meni. Bistro Bay tuntuu löytäneen oman elintilansa ja tarjoavan jotain erilaista tai eri tavalla kuin muut.
– Oli pelko, että tämä profiloituu vain nuorten paikaksi, mutta tosi kivasti käy kaiken ikäisiä. Iltaisiin tulee enemmän nuoria, jotka poikkeavat matkallaan paikalliseen yökerhoon.
Huumorilla kirjoitettua ruokalistaa päivitetään kolmisen kertaa vuodessa.
– Pyritään tekemään mahdollisimman paljon alusta asti itse, simppeliä ruokaa, mutta ehkä vähän nykyaikaisemmin, ja pitää tarjolla esimerkiksi laadukkaita viinejä.
Ruuan ja juoman lisäksi tarjotaan muun muassa musiikkia. Töitä tehdään kahdestaan. Talvella apuna on välillä kaksi tai kolme käsiparia, kesällä noin seitsemän.
– Enemmän tai vähemmän ollaan aina töissä. Ei varmaan ole sellaista päivää, ettei tekisi jotain, sanoo Laura.
Lomaa pidetään helmikuussa.
Nuoret yrittäjät käyvät itsekin mielellään ulkona syömässä. Ruoka ja viinit ovat lähellä sydäntä. Työn suola ovat kuitenkin ihmiset.
– Asiakkaat tuovat paljon iloa päivään ja tekemiseen.
Mikä?
- Bistro Bay, Uusikaupunki
- Omistajat: Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri. Myös Lauran äidillä pieni osuus.
- Aloitti 30.5.2015
- www.bistrobay.fi
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error