Vuoden 2016 yrityskiihdyttämöyrittäjä: Konetekniikan opiskelijan yllättävä intohimo

Bistro Bayn nuori yrittäjä vaihtoi koneet ruuanlaittoon ja ravintolan pyörittämiseen.

14.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Niko Kluuskeri ja Laura Yläkorpi ravintolansa terassilla kesän viimeisenä vapaapäivänä toukokuun lopussa
Niko Kluuskeri ja Laura Yläkorpi ravintolansa terassilla kesän viimeisenä vapaapäivänä toukokuun lopussa.

– Puhuttiin, että pitäisikö oikeasti laittaa oma ravintola. Voisihan sitä jahkailla vaikka kuinka pitkään – ja vanhana sanoa, että ”oishan sitä voinut”, kuvailee parin vuoden takaisia mietteitään Laura Yläkorpi, SAMKissa  kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellut Bistro Bayn ravintoloitsija. Bistro Bay valittiin SAMKin vuoden yrityskiihdyttämöyritykseksi.

 

Laura Yläkorpi avasi Bistro Bayn Uuteenkaupunkiin helmikuussa 2015 yhdessä poikaystävänsä Niko Kluuskerin kanssa.  Ravintola sijaitsee Uudenkaupungin kaupunginlahden rannalla vanhassa punaisessa rantamakasiinissa.

 

Lauran tie ravintola-alan yrittäjäksi ei ole ehkä se tavallisin, jos sellaista on olemassa. Tausta on yrittäjälle tyypillinen, että perheessä on yrittäjiä jo ennestään – Lauran äiti on yrittäjä.  Sen sijaan Lauran koulutus ennen yrityskiihdyttämöä ei ole viitannut ravintola-alaan ja yrittäjyyteen

 

Laura kouluttautui ensin Porissa lentokoneasentajaksi ja jatkoi alaa ammattikorkeakoulussa Tampereella. Alan työpaikat ovat kuitenkin maailmalla, minne Lauralla ei ollut hinkua. Laura siirtyi opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa SAMKiin Raumalle vuonna 2011. Insinööriopinnot ovat vielä kesken – eikä Laura uskalla luvata niiden valmistumista ainakaan ihan heti.

Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä?

Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä? Kotikaupungissa oli valmiiksi verkostoa. Sekä Laura että Niko olivat tehneet ravintola-alan töitä, kesätöitä ja ekstranneet, Uudenkaupungin ravintoloissa.  Ravintolaelämän ja asiakaskunnan rakenne oli tiedossa. Myös monet ihmiset olivat tulleet tutuiksi.

– Paikalliset tuntevat meidät aika hyvin. Meillä käy vakioporukkaa keiden kanssa on kiva vaihtaa kuulumisia, kertoo Laura Yläkorpi.

 

Ala on kilpailtu. Laura sanoo yllättyneensä, että ensimmäinen vuosi 2015 meni niin hyvin kuin meni. Bistro Bay tuntuu löytäneen oman elintilansa ja tarjoavan jotain erilaista tai eri tavalla kuin muut.

– Oli pelko, että tämä profiloituu vain nuorten paikaksi, mutta tosi kivasti käy kaiken ikäisiä. Iltaisiin tulee enemmän nuoria, jotka poikkeavat matkallaan paikalliseen yökerhoon.

 

Huumorilla kirjoitettua ruokalistaa päivitetään kolmisen kertaa vuodessa.

– Pyritään tekemään mahdollisimman paljon alusta asti itse, simppeliä ruokaa, mutta ehkä vähän nykyaikaisemmin, ja pitää tarjolla esimerkiksi laadukkaita viinejä.

 

Ruuan ja juoman lisäksi tarjotaan muun muassa musiikkia. Töitä tehdään kahdestaan.  Talvella apuna on välillä kaksi tai kolme käsiparia, kesällä noin seitsemän.

– Enemmän tai vähemmän ollaan aina töissä. Ei varmaan ole sellaista päivää, ettei tekisi jotain, sanoo Laura.

Lomaa pidetään helmikuussa.

 

Nuoret yrittäjät käyvät itsekin mielellään ulkona syömässä. Ruoka ja viinit ovat lähellä sydäntä. Työn suola ovat kuitenkin ihmiset.

– Asiakkaat tuovat paljon iloa päivään ja tekemiseen.

 

Mikä?

  • Bistro Bay, Uusikaupunki
  • Omistajat: Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri. Myös Lauran äidillä pieni osuus.
  • Aloitti 30.5.2015
  • www.bistrobay.fi

 

14.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

FT Voluntas yrittajat
| Yrittäjyys

Kiihdyttämömentoreiden huippuhetket – mentorit kertovat

Jokainen SAMKin yrityskiihdyttämöön tuleva opiskelija ja tuleva yrittäjä saa oman kiihdyttämömentorin. Yrityskiihdyttämö 20 vuotta -tunnelmissa kysyimme millaisia ovat olleet mentoreiden huippuhetket. Kolme aiempaa pitkäaikaista mentoria: Hanna Rautava-Nurmi, Sirpa Sandelin ja Jukka Rajala kertovat.
Kalle Vuorio
| Yrittäjyys

Ensimmäinen yrityskiihdyttämöyrittäjä Kalle Vuorio: ”Kehityksessä pysyy aina, se vaatii vain töitä”

Kalle Vuorion ura alkoi työkalujen kantamisella ja johtojen kiinnittämisellä seinään. Nykyään hän toimii perustamansa yrityksen KMJ Engineeringin operatiivisena johtajana. Hän on ensimmäinen SAMKin yrityskiihdyttämön kautta startannut yrittäjä.

Uusimmat uutiset

Näkymä SAMKin Porin kampuksen Atrium-aulaan kohti suuria päätyikkunoita.
| SAMK

Katsaus SAMKin tutkimuskeskusten vuoteen 2022

Satakunnan ammattikorkeakoulussa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) on keskitetty viiteen tutkimuskeskukseen. Keskukset tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa sekä kilpailun, tehokkuuden ja työhyvinvoinnin parantamisessa. Myös vuonna 2022 toiminta on ollut aktiivista ja innovatiivista, ilmassa on ollut tekemisen meininkiä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

All in Pitch on Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu, joka järjestettiin seitsemättä kertaa. Taso oli korkea. Voittajat on jälleen valittu. Samassa tilaisuudessa valittiin myös Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä. https://www.samk.fi/uutiset/all-in-pitch-yritysideakilpailun-taso-oli-jalleen-korkea-myos-vuoden-yrityskiihdyttamoyrittaja-valittu/

Helmikuussa lanseeratulle Tiedolla johtamisen keskus BICille vuosi 2022 on ollut aktiivista verkostojen rakentamisen ja osaamisen tuottamisen aikaa. Lisää kuulumisia @SatakunnanAMK tutkimuskeskusten yhteiskatsauksessa! #tiedollajohtaminen #BIC #samk
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022/

Ihan mielettömästi onnea Aatu✨💎✨Hän voitti tänä vuonna nuorten yksinyrittäjäpalkinnon ja nyt tämä🤩 @Porikaupunki @SatakunnanAMK @NuoriYrittajyys #Vuosiyrittäjänä -ohjelma
#Uskallayrittää Ja muuten käyppä kurkkaa insta: zinnaz_ny 👌💫🎄niin näet, mitä Aatun yritys tekee?

SAMKissa TKI-toiminta on keskitetty viiteen tutkimuskeskukseen. Ne tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa. Vuosi 2022 on ollut keskuksille aktiivista ja innovatiivista aikaa. #samk #tutkimus #TKI #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022