Viikko Lego-insinöörinä

15-vuotias Leevi Rautiainen suoritti TET-harjoittelunsa SAMKin automaatiolaboratoriossa ohjelmoimalla Lego-robotteja. Ensikosketus koodin kanssa kikkailuun tuli Youtube-videoista.

29.11.2018 | Teksti: Timo Kerminen, Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

 

Leevi Rautiainen ohjelmoimassa legorobottia Janika Tommiskan ohjauksessa.

Leevi Rautiainen ei ole vielä opiskellut ohjelmointia koulussa. SAMKin automaatiolaboratoriossa hän pääsi kokeilemaan Legorobottien lisäksi VR-laseja ja yhteistyörobottia. – FLL-kisat ja ohjelmointi alkoivat kyllä vähän kiinnostaa, Leevi myöntää. Vieressä ohjaajana toiminut projektitutkija Janika Tommiska.

Kuninkaanhaan urheiluluokkaa käyvä nakkilalainen Leevi on urheilumiehiä. Hän myöntää, ettei ole koskaan ajatellut suunnata insinööriksi, mutta lähti rohkeasti suorittamaan TET-harjoitteluaan SAMKin automaatiolaboratorioon.

– Minulla ei ollut yhtään ohjelmointikokemusta tätä ennen, mutta nyt se alkoi vähän kiinnostaa, Leevi vahvistaa.

Leevin ohjaajana toiminut projektitutkija Janika Tommiska kehuu pojan asennetta.

– Annoin Leeville muutaman vinkin ja hän kävi omatoimisesti Youtubessa katsomassa pari videota, sitten legorobottien ohjelmointi alkoikin jo sujua, Tommiska kertoo. Ohjelmointi itsessään on yksinkertaista: robotin koodi muodostuu palikoista, joista jokainen tekee jonkin toiminnon. Yksi pyöräyttää moottoria, toinen vilkuttaa robotin valoja.

 

Kohti ääretöntä – ja sen yli

 

Leevin ohjelmoimat robotit ovat samoja, joita käytetään First LEGO League -legorobottien SM-kilpailuissa Satakunnan ammattikorkeakoulussa 14.3.2019. Leevi ohjelmoi viikon aikana viisi kilpailun tehtävää.

– SAMK ottaa toista kertaa peräkkäin vastuun kisojen järjestämisestä ja opiskelijoita osallistetaan aktiivisesti tapahtumassa. He toimivat mm. tuomareina, sponsoreiden hankkijoina sekä käytännön järjestelytehtävissä kisapäivänä, kertoo SAMKin FLL järjestelyistä vastaava Tommiska.

Tämä vuoden kisojen teemana on Into Orbit – Kiertoradalle. Joukkueet pääsevät ratkaisemaan erilaisia tehtäviä robotilla ja tunnistamaan ongelmia, joita astronauteille syntyy pitkillä avaruustutkimusmatkoilla.

– Tehtävät voivat olla esimerkiksi ruokaan, veteen, liikuntaan tai sosiaalisiin ongelmiin liittyviä, Tommiska kuvaa.

 

 

Mikä First Lego League?

FIRST LEGO League on maailmanlaajuinen teknologian ja luonnontieteiden opetusta tukeva kilpailu 9—16-vuotiaille lapsille ja nuorille. FLL-kilpailuun osallistuu vuosittain 250 000 nuorta ympäri maapallon. Joka syksy julkaistaan uusi haaste, joka sisältää tiedeprojektin ja robottikisan. Näiden lisäksi joukkueiden keskinäinen yhteishenki sekä yhteen hiileen puhaltaminen muiden joukkueiden kanssa on tärkeä osa kisaa.

 

Kilpailu rakentuu kolmesta eri osa-alueesta:

Robottikilpailu – osa-alue, jossa joukkueet ratkovat autonomisilla roboteilla pelikentän tehtäviä. Robottikilpailu pelataan n. 2,4 m × 1,1 m kokoisella pelialustalla. Pelialustalle on rakennettu legoista tehtäväkenttä, jolla joukkueiden tavoitteena on ratkaista mahdollisimman monta tehtävää kahden ja puolen minuutin aikana sääntöjen puitteissa. Tehtävät pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan. Robotit ovat Lego Mindstorms-teknologiaan perustuvia.

Tiedeprojekti – osa-alue, jossa joukkueet keksivät joka vuosi vaihtuvaan aiheeseen liittyen ongelman ja esittelevät uuden ja innovatiivisen ratkaisun siihen. Joukkueet saavat käyttää luovuutta esitellessään oman ratkaisunta ongelmaan. Sen voi tehdä vaikkapa tanssien ja laulaen!

Ydinarvot – osa-alue, jossa joukkueet esittelevät yhdessä tekemistään, muiden auttamistaan sekä tehtäviä ratkoessaan keksimiensä ja löytämiensä tietojen ja osaamisen jakamista.

 

SAMKin järjestämiin FLL SM-kisoihin voi päästä osallistumalla ensin Satakunnan aluekilpailuihin Kokemäellä 13.-14.2.2019. Lisätietoja kilpailuista.

 

Lisätiedot:

Projektitutkija Janika Tommiska, p. 044 710 6332, janika.tommiska@samk.fi

 

Lue lisää tämän vuoden kisoista!

 

Lisää aiheesta

| Automaatio ja teollisuus

Autonomisilla roboteilla lisää tietoa merten ekosysteemistä

Euroopan robottiviikolla järjestetty Sukeltavat autonomiset robotit -info- ja keskustelutilaisuus keräsi yhteen aiheesta kiinnostuneita. Tilaisuus perustui Marjariitta Saarivirran tekemään automaatiotekniikan opinnäytetyöhön ”Autonomiset sukeltavat robotit pähkinänkuoressa”.
Marko Hakanpää esittelemässä koululaisille Lego First League -kilpailun pelialustaa.
| Teknologia

Päiväni insinöörinä – näe ja koe insinöörin työ, innostu teknologiasta

Millaista on nykypäivän insinöörin työ? Tähän kysymykseen Satakunnan ammattikorkeakoulu on halunnut antaa vastauksia kutsumalla vierailulle Porin alueen kuudesluokkalaiset.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Miten voittajatiimit rakennetaan? Miten menestystä johdetaan? Miten mullistuva työelämä vaikuttaa ihmisten johtamiseen eri toimialoilla? Tervetuloa maksuttomaan Talous & Tekniikka -seminaariin ti 20.4. klo 14. Seminaarin keynote-puhujana on susijengin valmentaja, menestyjätiimien johtaja Henrik Dettman. Ilmoittaudu: elomake.samk.fi//lomakkeet/11496/lomakkeet.html ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tervetuloa Talous & Tekniikka -seminaariin ti 20.4. klo 14. Seminaarin keynote-puhujana on susijengin valmentaja, menestyjätiimien johtaja Henrik Dettman. Ilmoittaudu:
https://elomake.samk.fi//lomakkeet/11496/lomakkeet.html

Tekoälyosaaja Jussi Bergman elää nyt kolmatta työuraansa. Ammattimuusikkona aloittanut Jussi rakentaa @SatakunnanAMK AI-koulutusohjelmaa ratkaisuksi alan osaajapulaan. Poriin oli päästävä! https://www.roboai.fi/tunnista-roboai-ammattilainen #roboai #samk #mysamk #tunnista #ammattilainen #kehukollegaa #team

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia. Se on tehty satakuntalaisille toimijoille työkalupakiksi, tausta-aineistoksi ja yhteistyön edistäjäksi. #samk #hinku #canemure
https://www.samk.fi/uutiset/satakunnan-ilmasto-ja-energiastrategia-rakennettiin-maakunnan-ilmastotyon-tueksi/

SAMK auttaa jalostettuja puutuotteita tarjoavia yrityksiä Kiinan markkinoille. Tänä keväänä osallistuttiin omalla osastolla puualan messuille Shanghaissa. Changzhouhun on avattu showroom yritysten tuotteille. #samk #lefnetworktochina
https://www.samk.fi/uutiset/puualan-yritykset-tahtaavat-kiinan-markkinoille-changzhoussa-upouusi-showroom

Satakunnan ammattikorkeakoulu on julkaissut kaikille avoimen brändikirjan, joka summaa sen miltä SAMK kuulostaa ja näyttää sekä missä omissa kanavissaan SAMK näkyy.

https://www.samk.fi/uutiset/samk-vahvistaa-nakyvyyttaan-brandikirjan-avulla/