Videoelämäkerrat harjoitusmateriaalina monialaiseen vanhustyöhön

Videolla vanhainkodin asukkaat kertovat elämäntarinaansa: miten elämä on kuljettanut, minkälaisia hyviä ja huonoja hetkiä on ollut, mitä sairauksia on tullut, miten pärjää nyt ja mitä toiveita on elämässä. SAMKin luokkahuoneessa eri puolilta Eurooppaa saapuneet sosiaali- ja terveysalan opiskelijat kuuntelevat tarinoita, tarkkailevat vanhusten olemusta, tulkitsevat elekieltä ja tekevät päätelmiä.

22.5.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Eva Katrin Fridgeirsdottir (Reykjavik University) vas., Miks Knacevic ja Indra Enina (Latvian Academy of Sport Education) sekä Helene Santala (SAMK) kertoivat kokemuksiaan monialaisesta vanhustyöstä. (Kuva Hanna Valtokivi)
Eva Katrin Fridgeirsdottir (Reykjavik University) vas., Miks Knacevic ja Indra Enina (Latvian Academy of Sport Education) sekä Helene Santala (SAMK) kertoivat kokemuksiaan monialaisesta vanhustyöstä. (Kuva Hanna Valtokivi)

Kyseessä on vanhustyön kansainvälisellä viikolla tehty ryhmätyöharjoitus, jossa päästiin mahdollisimman lähelle tosielämän tapauksia. Viikolle osallistui lähes 30 alan opiskelijaa ja opettajaa seitsemästä eurooppalaisesta korkeakoulusta, jotka kuuluvat Nordplus-rahoitteiseen The Multidisciplinary Approach in Elderly Care (MultiNEC) -verkostoon.

Miks Knacevic ja Indra Enina (Latvian Academy of Sport Education), Eva Katrin Fridgeirsdottir (Reykjavik University) ja Helene Santala (SAMK) ovat tyytyväisiä oppimiskokemukseen.

– Kiinnostavinta oli tavata ihmisiä eri puolilta ja eri kulttuureista ja nähdä miten he lähestyvät vanhustyön asiaa. Haastavinta oli suhteellisen vähäisen informaation perusteella tehdä päätelmiä ja esityksiä, opiskelijat kertovat.

Opiskelijoilla oli kuusi tuntia aikaa tutustua oman työryhmänsä esimerkki-vanhukseen, tehdä päätelmät ja toimenpidesuositukset sekä laatia esittelyaineisto.

– Tahti oli tiivis, mutta oli hyvin opettavaista ja kiinnostavaa nähdä, miten eri ryhmät ja eri alojen opiskelijat näkevät asioita ja ratkaisivat esimerkkihenkilöiden tilanteita. Minä esimerkiksi olen fysioterapian opiskelija ja katson asioita liikuntakyvyn näkökulmasta. Monialainen lähestymistapa oli todella avaava kokemus, kertoo latvialainen Miks.

Opiskelijat uskovat, että näiden kokemusten jälkeen opinnoissa, harjoittelussa ja työelämässä pystyy katsomaan asioita laajemmin. Potilaan kannalta on parempi, että hän saa mahdollisimman monipuolisen näkemyksen terveysongelmiinsa.

Vanhuus on vapauden aikaa, vai onko?

Opiskelijoiden mielestä ikääntyminen ja vanhana oleminen pitäisi olla hyvää aikaa elämässä, vapauden aikaa.

Opiskelijat suosittelevat ikääntyneille ystävien seuraa, sosiaalista toimintaa ja liikuntaa. (Kuvituskuva Otto Noelle).

 

– Ilman hyvää terveyttä elämä ei ole vapaata, vaan eristäytyvää. Tämä on yksi asia, mikä meille kävi selvästi ilmi harjoitusten aikana. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat hyvin tärkeitä, jotta vanhuudessa voisi elää hyvää elämää, islantilainen Eva Katrin painottaa.

Opiskelijat toivovat myös, että pystyisivät työssään motivoimaan vanhenevia ihmisiä terveellisiin elämäntapoihin, jotta vanhuus olisi aktiivista ja hyvää aikaa.

– Näiden videoiden kautta kävi ilmi, minkälaisia haasteita ikääntyvillä on terveyden ja liikkumisen kanssa. Nyt näitä osaa ottaa paremmin huomioon tässä työssä.

Opiskelijat osasivat tulkita varsin hyvin myös esimerkkihenkilöiden psyykkistä tilaa.

– Mitä enemmän ihmisiä tapaa ja heidän kanssaan keskustelee, sitä paremmin heitä pystyy lukemaan. Tietysti tässä on takana myös teoreettista tietoa ja ihmisen kuuntelua taustalla, latvialainen Indra ja suomalainen Helene vastaavat kysymykseen, miten kehon kieltä pystyy tulkitsemaan niinkin hyvin kuin opiskelijat sitä tekivät.

Opiskelijoiden vinkit, miten pitää mieli virkeänä ja elämä aktiivisena vanhanakin

  • Löydä intohimosi ja tee sitä, oli se sitten vesijumppaa, sauvakävelyä tai jotain muuta aktiviteettia
  • Älä ole yksin, mene ihmisten joukkoon
  • Ole perheesi kanssa. Jos sinulla ei ole perhettä, mene mukaan harrastuksiin ja ystävysty.
  • Löydä fyysinen ja pyykkinen tasapaino. Tässä auttaa liikunta.

 

Kun näkö heikentyy, tulee myös tasapaino-ongelmia ryhmä Helene Santala, Lydia Karlström, Lasma Bitjukova ja Eva Katrin Fidgeirsdottir esittelevät. Testihenkilönä on Mārtinš Ikstens. (Kuva Hanna Valtokivi)

 

 

Lisää aiheesta

SAMK Valoa Vanhustyohon Logo YAMK 2017
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyön YAMK-opiskelijat haluavat lisää valoa vanhustyöhön

Satakunnan ammattikorkeakoulun vanhustyön ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijat järjestävät vanhustyön ammattilaisille vanhustyön ajankohtaisia asioita käsittelevän Valoa vanhustyöhön, ideoista teoiksi -seminaarin perjantaina 16.11.2017 SAMK-kampus Porin Agora-salissa.
SAMKista geronomiksi valmistunut Minna Rajala työpaikallaan.
| Hyvinvointi ja terveys

Opiskelijamme työllistyvät: Ammattina geronomi

– Pääajatuksena geronomin työssä on vanhuksen oman toimintakyvyn ja elinympäristön tukeminen erilaisten palvelujen avulla, jotta vanhus pystyisi toimimaan ja asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Työmme on ennaltaehkäisevää toimintaa, Rajala kertoo.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/