Alumnitarina: Verkko-opiskelun lähtökohtana on halu oppia itsenäisesti

”Monimuotokoulutus on helppo tapa opiskella, mutta se vaatii opiskelijalta kurinalaisuutta ja itsensä johtamista,” painottaa tradenomi Vuokko Mansikkamäki.

Opiskelu SAMKin liiketalouden verkkopainotteisessa koulutuksessa Huittisissa oli Mansikkamäen mielestä mielenkiintoista ja opinnot vastasivat hyvin odotuksia; opintojaksot olivat erittäin hyvin suunniteltuja, verkko-opinnot takasivat joustavan tavan opiskella ajasta ja paikasta riippumatta, lisäksi opettajat olivat innostavia.

17.8.2018 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Jatta Lehtonen

Mansikkamäki on työskennellyt lähes koko työhistoriansa teollisuuden parissa mm. tuotantoassistenttina ja taloussuunnittelijana. Ensimmäinen työpaikka oli tuotannon taloudessa ja ympyrä sulkeutui samaisella osastolla controllingissa vuosia myöhemmin, kun yritys myytiin ulkomaiselle omistajalle.

”Uudet omistajat suunnittelivat radikaaleja muutoksia, ja tämä sai minut pohtimaan muita vaihtoehtoja. Lähtökohdaksi otin, mitä tuleva työnantaja arvostaisi ja päädyin siihen, että lähtö opintielle kannattaa. Tradenomiopintojen avulla päivitin osaamistani ja opin jotain ihan uutta. Koulutuksessa sivuttiin aiheita, joita haluaisin opiskella vielä lisää.”

Mansikkamäen hakiessa nykyiseen työhönsä, tuli haastattelussa vahvasti esille halu kehittyä ja hakea valmiuksia tuleviin tehtäviin opiskelun kautta. ”Olen voinut soveltaa opittuja asioita nykyiseen työhöni. Lisäksi opiskelu on avartanut tietämystäni erilaisista sidoksista esim. kauppalaissa.”

Opiskelupaikkana Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) oli Mansikkamäelle tuttu. Hän on aiemmin opiskellut SAMKissa Henkilöstöhallinnon erikoistumisopinnot ja hänelle jäi aikuisopiskelusta positiivinen kuva. ”Lisäksi olin kuullut, että Kuninkaisten kampuksella on edistyksellistä opetusta ja mahdollisuus opiskella etänä.”

Paras anti opinnoissa oli Mansikkamäen mukaan kokonaisuuden hallinta ja innostavat opettajat. ”Huittisissa toteutetussa tradenomin verkkokoulutuksessa on erittäin taitavasti suunnitellut opintojaksot. Lehtorit olivat innostavia, esimerkiksi ruotsi on ollut itselle aiemmin eräänlainen pakkopulla, mutta ruotsin lehtori Mari Linna innosti perusteiden opiskeluun ja sen jälkeen ruotsi avautui minulle uudella tavalla. Minulla onkin yöpöydällä luettavana ruotsinkielinen romaani Ditt liv och mitt.”

 

Joustava verkko-opetus mahdollistaa opiskelun työn ohessa

SAMKin Kuninkaisten kampuksella kehitetty HILL-verkkoluentojärjestelmä mahdollistaa opiskelun paikasta riippumatta. Luentojen nauhoitteet ovat saatavilla verkossa 24/7. Mansikkamäen mukaan opiskelu verkossa oli helppoa ja lisäsi opiskeluaikaa.

”Saman ajan, minkä olisin viettänyt autossa ajaessani opiskelemaan, pystyin etäopiskelussa käyttämään täysipainoisesti opiskeluun.”  HILL-verkkoluentojärjestelmä on Mansikkamäen mielestä Huittisissa ykkösjuttu opiskelun kannalta. ”Tapasin opettajat ja opiskelijat verkon välityksellä kotonani ja olin luennoilla mukana. Ilman verkko-opiskelumahdollisuutta en olisi varmaankaan pystynyt opiskelemaan niin hyvin kuin nyt pystyin. Teimme myös ryhmätöitä HILLin kautta, mutta käytimme myös muita kanavia esim. WhatsAppia tapaamisten sopimiseen.”

Mansikkamäki painottaa, että verkko-opiskelun lähtökohtana on halu oppia itsenäisesti. ”Opintojakson vetäjä antaa opiskeluvinkkejä ja lähteitä, mistä voi opiskella asioita, mutta kukaan ei tule kyselemään, teetkö vai et. Opettaja on aikatauluttanut opintojakson tietylle rytmille luentoineen ja tehtävien palautuksineen. Opiskelijan pitää itse osata arvioida, miten monta opintojaksoa jaksaa opiskella kerralla. Jaksamisen kannalta kannattaa harkita jaksojen määriä. Jos et pysty ottamaan jotain opintojaksoa juuri tällä kertaa, niin voit sen ottaa sitten, kun se on seuraavan kerran tarjolla. Lisäksi perheen kanssa on keskusteltava opiskelusta ennen siihen ryhtymistä, sillä opiskelu vaatii oman aikansa ja rauhan.”

Viimeinen punnerrus opinnoissa on opinnäytetyö. Mansikkamäen aihe oli Tunnuslukuanalyysi omistajavaihdosprosessin tukena. Aihe valikoitui opittujen asioiden pohjalta. ”Opiskelussa oli opintojakso, jossa yrityksen tunnuslukuja ja tilinpäätöstietoja analysoitiin. Koin sen mielenkiintoiseksi ja kun vielä osallistuin yrittäjäkoulutukseen, sain sysäyksen tehdä tästä aiheesta opinnäytetyön.”

 

SAMKin ICT-palveluista apua ja neuvoja teknisiin ongelmiin

SAMKissa on käytössä BYOD (Bring Your Own Device) -toimintamalli, joka tarkoittaa sitä, että opiskeluun liittyvät työt tehdään omalla tietokoneella. Verkko-opinnoissa oma tietokone on välttämättömyys. Tämä voi aiheuttaa Mansikkamäen mukaan myös haasteita. ”Kerran päivityksien myötä en päässyt koneellani SAMKin järjestelmiin, mutta BYOD-klinikan it-opiskelijat auttoivat ja ongelmat saatiin ratkaistua. Kannettava toimi sen jälkeen loistavasti. SAMKin ICT-palvelut ovat muutoinkin tarvittaessa aikuisopiskelijan tukena.

Lisää aiheesta

Opiskelija katsoo tietokonetta.
| Liiketoiminta

Opiskelijavalinta valintakurssilla − samalla voi suorittaa opintojakson

Hakumenettely valintakurssin avulla koskee liiketalouden ja yrittäjän koulutusohjelman (monimuoto) opintoja.
Opiskelijoita SAMK-kampus Porin luokassa.
| Opinnot ja opetus

Kolumni: Uutta oppimista tarvitaan ja heti

Jos on uskomista medioihin, haastaa työelämän muutos meistä jokaisen tulevaisuudessa aiempaa suuremmalla vauhdilla. Muutoksen hetkellä ratkaisuksi nostetaan koulutus, kirjoittaa SAMKin opetuksesta vastaava johtaja Timo Mattila kolumnissaan.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/