Verkko-opettajan arjessa vuorovaikutus on tärkeää

Jonna Koivisto on pitkänlinjan samkilainen. Työuraa Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK) on takana jo yli 15 vuotta. Tie on kulkenut SAMKin täydennyskoulutuskeskuksen harjoittelijasta henkilöstöhallinnon tehtävien kautta verkko-opetuksen pariin. Nykyään hän toimii Kuninkaisten kampuksella lehtorina tradenomi (AMK) -tutkintoon johtavassa  verkkokoulutuksessa.

25.3.2021 | Teksti: Jatta Lehtonen & Jonna Koivisto | Kuva: Jatta Lehtonen

Lehtori Jonna Koivisto Porin kampuksen edustalla.

– Olen työskennellyt opetustehtävissä verkko-opetusta toteuttavassa tiimissä ensin HR-tehtävien ohella, ja päätoimisesti syksystä 2018 lähtien. Opetustyön lisäksi vastaan esimiestyön ja johtamisen suuntautumisesta.

Jonna Koivisto toimii työssäkäyvien aikuisten opettajana, ja hänelle tärkeää on olla opiskelijoiden tukija, kannustaja ja valmentaja. Hän kokee olevansa asiakaspalveluammatissa.

– Opiskelijani ovat usein samanlaisessa elämäntilanteessa kuin minäkin: he yhdistävät työtä ja lapsiperhe-elämää. Tämän lisäksi he vielä opiskelevat. On tärkeää olla empaattinen ja kannustava. Tehtäväni on luoda oppimispolkua ja ohjata opiskelijoita kohti valmistumista. Tämä heijastuu vuorovaikutukseeni. Pidän tiiviisti yhteyttä opiskelijoihin erilaisia kanavia pitkin, joten vuorovaikutuksesta ei ole työssäni pulaa.

Verkko-opettajan työ on moninaista

Vaikka verkossa opettaminen mahdollistaa joustavat työajat, aloittaa Jonna työpäivänsä pääsääntöisesti aamuisin, kun ala-asteikäiset lapset ovat lähteneet kouluun. Työpäivä alkaa jouhevasti edellisenä työpäivänä tehdyn todo-listan avulla.

– Poimin päivän työlistasta tehtäviä aina sen mukaan, mikä on oma fiilikseni. Työpäivä päättyy, kun olen tehnyt kaikki suunnittelemani tehtävät.

Jonnan työpäivä sisältää paljon itsenäisesti tehtävää työtä, kuten opintojaksojen suunnittelua, oppimistehtäviä arviointia, opiskelijoiden ohjausta sähköisesti sekä oman osaamisen ylläpitämistä.

– Lisäksi työaikaa kuluu verkkoluentoihin, joita toteutan aina uusien opintojaksojen alkaessa, sekä opinnäytetyöseminaareihin. Pääsääntöisesti teen töitä päivisin, mutta opinnäytetyöseminaareja on säännöllisesti myös ilta-aikaan.

Verkko-opetus pitää sisällään myös yhteydenpitoa ja vuorovaikutusta opiskelijoiden kanssa.

– Itse mieluiten soitan opiskelijoille, sillä siten asioiden hoitaminen on usein nopeampaa. Lisäksi ohjausta esimerkiksi opinnäytetyöhön on mielestäni helpompi antaa puhuen kuin kirjoittamalla esimerkiksi sähköposteja.

Minitauot rytmittää päivää

Tietokoneen äärelle uppoutuu helposti. Jonna rytmittää työpäiväänsä usein 5–10 minuutin minitauoilla.

– Minitauoilla teen esimerkiksi kotitöitä tai piipahdan kotipihassa virkistäytymässä. Lounasta syön lähes aina kotona yksin, samalla päivän lehteä lukien. On myös hienoa, että voin yleensä olla vastaanottamassa lapsia heidän tullessa iltapäiväkerhosta kotiin, ja jatkaa tämän jälkeen työntekoa.

Lehtori Jonna Koivisto istuu harmaalla sohvalla värikkäiden tyynyjen vieressä..

Jonnalle on motivoivaa, että työaika on joustava.

–  Voin valita työtehtäviä myös oman sisäisen kellon tai energiatason mukaan. Aina tämä ei tietystikään onnistu, mutta silloin selviän kollegojen antamalla tuella.

Kollegoiden vertaistuki on tärkeää

Jonna käy Teamsin  välityksellä paljon erilaisia keskusteluja kollegojensa kanssa. Keskusteluissa käsitellään joko työasioita tai kevennetään tunnelmaa huumorin keinoin.

– Tiimissämme on hyvä yhteisöllinen meininki. Jos itse on väsynyt tai kuormittunut työstään, niin viestintä kollegojen kanssa auttaa. Vertaistukea tai apua saa nopeasti. Vaikka olen fyysisesti yksin kotikonttorilla, niin henkisesti en yksinäisyyttä koe.

Oma asianmukainen työtila takaa rauhallisen työskentelyn

Hyvän työtilan löytämisessä on Jonnalla ollut haasteita. Kolmen vuoden kotona työskentelyn jälkeen sekin on vihdoin järjestynyt.

– Ensimmäiset kaksi vuotta työskentelin ruokahuoneen pöydän ääressä tai sohvalla, ja työnteko keskeytyi ikävästi muiden perheenjäsenten tullessa kotiin. Lisäksi ergonomia ei ollut paras mahdollinen, vaikka mieheni teki minulle myös korokkeen pöydälle ja tämä mahdollisti työskentelyn myös seisten.

Nyt Jonnalle on rakennettu yläkertaan työpiste, jonka hän on saanut työnantajalta myös telakan, näppäimistön ja isomman näytön.

– Enää en juuri tee töitä muualla, sillä nautin omasta työskentelypisteestä ja hyvästä ergonomiasta. Harmittaa, etten ollut välineistön saatavuudesta jo aiemmin tietoinen ja hoitanut asiaa kuntoon.

Vinkit onnistuneeseen etätyöskentelyyn?

  1. Kunnollinen työpiste, joka on viihtyisä ja jossa ergonomia on hyvä.
  2. Tauot. Koska häiriötekijöitä kotona ei juurikaan ole, niin töihin tulee helposti upottua. On tärkeää virkistää ajatteluaan pitkin päivää, sillä ei kukaan ole aivotyössä tehokas tuntikausia putkeen.
  3. Oman työpäivän tuunaaminen. Tee päivästäsi sellainen, että se motivoi sinua. Itselleni sopii, että vaihtelen työ- ja kotiasioiden hoitamista pitkin päivää. Kauniilla säällä käyn myös aina ulkona kesken päivän.

25.3.2021 | Teksti: Jatta Lehtonen & Jonna Koivisto | Kuva: Jatta Lehtonen

Lisää aiheesta

Hyllyasennuksia SAMKin kampuksen katolla Porissa
| Energia

Kampuksen aurinkosähköjärjestelmän asennukset etenevät opiskelijatyönä – seuraa blogia

SAMK-kampus Porin aurinkosähköjärjestelmää asennetaan koko ajan. Silloin kun ei ole päästy katolle, on tehty sisätöitä laboratoriossa. Invertterit ovat seinällä ja melkein kaikki kaapelihyllyt sekä paneelisarjat ovat paikoillaan. Opiskelijatyönä tehdään niin paljon kuin mahdollista. Seuraa järjestelmän asennusta blogissa.
Ossi Ojansivu (vas.), Jarkko Halmela ja Aleksi Aaltonen ovat olleet mukana opiskelijaprojektissa.
| Teknologia

Vanhasta kuplasta tuli sähköauto opiskelijoiden käsissä

SAMKissa on viime vuosina rakennettu opiskelijatyönä Volkswagen Kleinbusista sähköauto ja SMV-asuntovaunusta saunavaunu. Viimeisimpänä työnä sähköautoksi on valmistunut Volkswagen ”Kupla”.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Haemme kehittämistoiminnan moniottelijaa hoitamaan vuoden määräaikaista projektipäällikön tehtävää 1.3.2022 alkaen. Toimipaikka Huittinen. Haku 11.2.2022 klo 16:00 mennessä. Lisätietoja: https://bit.ly/33TIoky
#samktyönantajana #rekry #avoimetpaikat #katsetulevaisuuuteen

There is about two weeks left to apply to our international programmes!

If you are interested in engineering or would like to study online alongside work make sure to check out our blended learning programmes:

- Industrial Management
- Logistics

https://bit.ly/3r49K08
#samk

Kiinnostaako sinua sisätilan hygienia? Haemme kahta tutkijaa/erikoistutkijaa osaksi Tutkimuskeskus WANDERin poikkitieteellistä tiimiä aluksi määräaikaiseen työsuhteeseen (1.3.2022 alk). Toimipaikka Rauma/Pori. Haku 13.2.2022 mennessä. Lisätietoja ja haku: https://bit.ly/3o5O41H

Porin kaupungin tuottama viisiosainen Tervetuloa kotiin -ohjelmasarja kertoo konkreettisin esimerkein, miten ikäihmisten kodeista saadaan esteettömiä ja turvallisia. @Porikaupunki #esteettömyys #saavutettavuus #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-toteuttamassa-ikaihmisille-suunnattua-tervetuloa-kotiin-ohjelmasarjaa/