Vanhustyön osaamista maailmalle – muistisairaudet lisääntyvät myös Kiinassa

Vanhustyö ja erityisesti muistisairaudet ovat aihealue, joka kiinnostaa niin Kiinassa kuin muuallakin maailmalla. Yliopettaja Sari Teeri ja lehtori Päivi Kankaanranta tekivät SAMKin osalta uraauurtavaa koulutusvientiä syyskuun lopulla Kiinassa. Viikon mittaiseen koulutukseen osallistui Changzhoun alueelta viitisenkymmentä vanhustyön ammattilaista hoitoapulaisesta korkeakoulutettuun.

10.10.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi ja Xiao Chujun

Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun
Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun

– Kyseessä oli täydennyskoulutus vanhustyössä toimiville ammattilaisille, jotka olivat Changzhoun eri alueilta sairaaloista, vanhainkodeista ja palvelutaloista, Sari Teeri kertoo.

Muistisairaudet ovat lisääntyvä ongelma myös Kiinassa, kun väestö ikääntyy. Kiinalaiset haluavat kehittää muistisairaan hoidon ja kohtaamisen laatua ja haluavat oppia, miten Suomessa asiat tehdään.

Koulutukseen osallistuneet olivat erityisen kiinnostuneita Suomen kotihoitomallista.

– Suomessa muistisairaan hoitopolku on tällä hetkellä organisoidumpi kuin Kiinassa. Suomessa tavoitteena on muistisairaan osallistaminen päätöksentekoon tasavertaisena kumppanina. Kiinassa taas hoitohenkilökunta ja omaiset ottavat vahvempaa roolia päätöksenteossa. He ovat laitoslähtöisempiä ja kotihoitoa ollaan vasta suunnittelemassa, Päivi Kankaanranta kertoo.

SAMKin asiantuntijakaksikko kävi pari vuotta sitten etukäteen tutustumassa kiinalaisiin hoitokoteihin ja vanhainkoteihin, jotta he saivat eväitä koulutuksen suunnittelulle. Aktiivinen opiskelijajoukko yllätti kouluttajat.

– Viikon aikana pidimme sekä luentoja että harjoituksia ja keskusteluja. Ryhmä oli innokas osallistumaan ja tekemään kysymyksiä, Sari Teeri kertoo.

Ryhmän kanssa käytiin läpi muun muassa asiakaslähtöisyyttä eli yksilöllisen hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua muistisairaan elämäntarinan pohjalta.

– He olivat myös hyvin kiinnostuneita kokonaisvaltaisesta gerontologisesta arvioinnista, Päivi Kankaanranta kuvailee.

Naiset ovat tyytyväisiä koulutusviennin avaukseen. Tästä on helpompi jatkaa, kun kokemusta on saatu. He tunsivat myös, että heidän asiantuntemustaan arvostettiin, koska SAMKilla on pitkäaikainen näyttö ikääntyvien palvelujen koulutuksessa ja tarjolla on sekä Bachelor- että Master-tason koulutusta.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

Sari Teeri ja Päivi Kankaanranta saivat myös itse eväitä Suomeen ja opiskelijoille.

– Eri maiden ja kulttuurien vertailu on avartavaa myös suomalaisessa vanhustyössä. Pääsemme kertomaan opiskelijoille, miten asioita hoidetaan Kiinassa. Samalla pitää muistaa, että emme vie yksiviivaisesti omia menetelmiämme, vaan he tekevät yhtä lailla kehitystyötä ja suhtautuvat myös kriittisesti siihen, mitä meillä tehdään.

 

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

 

 

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Ensimmäiset vanhustyön YAMKit valmistuivat

SAMKista valmistui maanantaina 19.12. neljä ensimmäistä vanhustyön masters-tason koulutuksen suorittanutta. Otsikot vanhustyöstä eivät ole olleet mairittelevia: kaltoinkohtelua, kiirettä ja sitä, että ei oteta vakavasti. Arjessa toimivaa kehittämistä tarvitaan.
Anne-Maarit Koivuniemi
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyön opiskelija kirjoitti kirjan: Muistisairaiden ääni esiin

– Muistisairaat ovat arvokkaita ihmisiä elämänsä loppuun saakka. Haluan pitää heidän ääntään ja oikeuksiaan esillä, sanoo Anne-Maarit Koivuniemi. Koivuniemen kirja Muista minut – Vanhempieni Alzheimer ilmestyi syyskuussa. Joulukuussa hän valmistuu Satakunnan ammattikorkeakoulusta geronomi (AMK):ksi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Hei yritykset Huittisissa! Nyt on hieno mahdollisuus palkata SAMKin kansainvälinen opiskelija kesätöihin.Hei huttislainen yritys! Lähde rohkeasti mukaan kesätyökampanjaan!Ilmoittaudu mukaan: link.webropolsurveys.com/Participation/Public/adc80cce-87cf-49e2-92c7-e5486675ea8d?displayId=Fin2... ... See MoreSee Less
View on Facebook

Satakunnan taiturit -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa eilen. Viisi joukkuetta kilpaili Satakunta-menun luomisessa. Kilpailun tavoitteena oli tuoda lisää näkyvyyttä ja vetovoimaa ravintola-alalle. 👨‍🍳👍

#katsetulevaisuuteen #matkailu #vetovoima https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-lisaamassa-matkailu-ja-ravintola-alan-vetovoimaa/

Students have the opportunity to go abroad to study as an exchange student. Three SAMK students share their experiences of an alternative way to be an exchange student. 👍🌍
#thinkfuture #exchange #studyabroad
https://samkarit.samk.fi/2023/02/02/tourism-students-erasmus-exchange-week-in-belgium/

SESKO on myöntänyt TKI-tunnustuspalkintoja hankkeille. Palkituksi tuli SAMKin ja TAMKin yhteishanke, joka tutkii omatuotantojärjestelmien vaikutuksia sähköverkkoon. 🏡⚡ @EtechSESKO https://sesko.fi/seskon-tki-tunnustuspalkinnot-2022-kolmelle-hankkeelle/

Sosiaali- ja terveysalan työnantajat ja opiskelijat verkostoituvat tänään Urakahvilassa. ☕ Employers and students in the social and health care sector are networking today at the Urakahvila (Career Café). ☕ #katsetulevaisuuteen #thinkfuture