Vanhustyön osaamista maailmalle – muistisairaudet lisääntyvät myös Kiinassa

Vanhustyö ja erityisesti muistisairaudet ovat aihealue, joka kiinnostaa niin Kiinassa kuin muuallakin maailmalla. Yliopettaja Sari Teeri ja lehtori Päivi Kankaanranta tekivät SAMKin osalta uraauurtavaa koulutusvientiä syyskuun lopulla Kiinassa. Viikon mittaiseen koulutukseen osallistui Changzhoun alueelta viitisenkymmentä vanhustyön ammattilaista hoitoapulaisesta korkeakoulutettuun.

10.10.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi ja Xiao Chujun

Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun
Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun

– Kyseessä oli täydennyskoulutus vanhustyössä toimiville ammattilaisille, jotka olivat Changzhoun eri alueilta sairaaloista, vanhainkodeista ja palvelutaloista, Sari Teeri kertoo.

Muistisairaudet ovat lisääntyvä ongelma myös Kiinassa, kun väestö ikääntyy. Kiinalaiset haluavat kehittää muistisairaan hoidon ja kohtaamisen laatua ja haluavat oppia, miten Suomessa asiat tehdään.

Koulutukseen osallistuneet olivat erityisen kiinnostuneita Suomen kotihoitomallista.

– Suomessa muistisairaan hoitopolku on tällä hetkellä organisoidumpi kuin Kiinassa. Suomessa tavoitteena on muistisairaan osallistaminen päätöksentekoon tasavertaisena kumppanina. Kiinassa taas hoitohenkilökunta ja omaiset ottavat vahvempaa roolia päätöksenteossa. He ovat laitoslähtöisempiä ja kotihoitoa ollaan vasta suunnittelemassa, Päivi Kankaanranta kertoo.

SAMKin asiantuntijakaksikko kävi pari vuotta sitten etukäteen tutustumassa kiinalaisiin hoitokoteihin ja vanhainkoteihin, jotta he saivat eväitä koulutuksen suunnittelulle. Aktiivinen opiskelijajoukko yllätti kouluttajat.

– Viikon aikana pidimme sekä luentoja että harjoituksia ja keskusteluja. Ryhmä oli innokas osallistumaan ja tekemään kysymyksiä, Sari Teeri kertoo.

Ryhmän kanssa käytiin läpi muun muassa asiakaslähtöisyyttä eli yksilöllisen hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua muistisairaan elämäntarinan pohjalta.

– He olivat myös hyvin kiinnostuneita kokonaisvaltaisesta gerontologisesta arvioinnista, Päivi Kankaanranta kuvailee.

Naiset ovat tyytyväisiä koulutusviennin avaukseen. Tästä on helpompi jatkaa, kun kokemusta on saatu. He tunsivat myös, että heidän asiantuntemustaan arvostettiin, koska SAMKilla on pitkäaikainen näyttö ikääntyvien palvelujen koulutuksessa ja tarjolla on sekä Bachelor- että Master-tason koulutusta.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

Sari Teeri ja Päivi Kankaanranta saivat myös itse eväitä Suomeen ja opiskelijoille.

– Eri maiden ja kulttuurien vertailu on avartavaa myös suomalaisessa vanhustyössä. Pääsemme kertomaan opiskelijoille, miten asioita hoidetaan Kiinassa. Samalla pitää muistaa, että emme vie yksiviivaisesti omia menetelmiämme, vaan he tekevät yhtä lailla kehitystyötä ja suhtautuvat myös kriittisesti siihen, mitä meillä tehdään.

 

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

 

 

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Ensimmäiset vanhustyön YAMKit valmistuivat

SAMKista valmistui maanantaina 19.12. neljä ensimmäistä vanhustyön masters-tason koulutuksen suorittanutta. Otsikot vanhustyöstä eivät ole olleet mairittelevia: kaltoinkohtelua, kiirettä ja sitä, että ei oteta vakavasti. Arjessa toimivaa kehittämistä tarvitaan.
Anne-Maarit Koivuniemi
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyön opiskelija kirjoitti kirjan: Muistisairaiden ääni esiin

– Muistisairaat ovat arvokkaita ihmisiä elämänsä loppuun saakka. Haluan pitää heidän ääntään ja oikeuksiaan esillä, sanoo Anne-Maarit Koivuniemi. Koivuniemen kirja Muista minut – Vanhempieni Alzheimer ilmestyi syyskuussa. Joulukuussa hän valmistuu Satakunnan ammattikorkeakoulusta geronomi (AMK):ksi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishakuun jätettiin valtakunnallisesti yhteensä noin 34 400 hakemusta. Kaikkien haussa olleiden AMK-tutkintojen keskuudesta yhdeksänneksi suosituin oli SAMKin Liiketalouden verkkototeutus. @yleuutiset #katsetulevaisuuteen
https://yle.fi/uutiset/3-12102237

SAMKiin oli syksyn hauissa yhteensä 3033 hakijaa. Valtakunnallisessakin vertailussa huippusuosituksi nousi Liiketalouden verkkototeutus, johon oli yli tuhat hakijaa. #yhteishaku #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/syksyn-haut-paattyivat-liiketalouden-verkkototeutus-edelleen-huippusuosittu/

Kuvataiteen opiskelijat ovat luoneet taideteoksia, jotka johdattelevat katsojansa seikkailulle tulevien mestareiden mielenmaisemaan. Näyttely on avoinna SAMK Taidekoulun kampuksen galleriassa lokakuun alkupuolelle asti. #katsetulevaisuuteen #kuvataide
https://www.samk.fi/uutiset/kahden-kerroksen-vakea-taidekoulun-sadonkorjuu/

Huittisista Urjalaan johtava Taikayöntie on yksi maamme virallisista matkailuteistä. Reitti halutaan uuteen kukoistukseen. SAMKin vetämä ideointitilaisuus pidetään Punkalaitumen kunnantalossa torstaina 30.9. @kokemaenjoki #samk #katsetulevaisuuteen
https://www.kokemaenjokilaakso.fi/2021/09/14/taikayontie-uuteen-kukoistukseen-ja-matkailukartalle/

Uunituoreessa videossa esitellään, miten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä on arvioitu KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteissa. #hiilijalanjälki #hiilikädenjälki #katsetulevaisuuteen #kestävästiamk
https://youtu.be/nNZTPqrNjeA