Vanhustyön osaamista maailmalle – muistisairaudet lisääntyvät myös Kiinassa

Vanhustyö ja erityisesti muistisairaudet ovat aihealue, joka kiinnostaa niin Kiinassa kuin muuallakin maailmalla. Yliopettaja Sari Teeri ja lehtori Päivi Kankaanranta tekivät SAMKin osalta uraauurtavaa koulutusvientiä syyskuun lopulla Kiinassa. Viikon mittaiseen koulutukseen osallistui Changzhoun alueelta viitisenkymmentä vanhustyön ammattilaista hoitoapulaisesta korkeakoulutettuun.

10.10.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi ja Xiao Chujun

Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun
Koulutuksessa tehtiin myös harjoituksia. Kuva: Xiao Chujun

– Kyseessä oli täydennyskoulutus vanhustyössä toimiville ammattilaisille, jotka olivat Changzhoun eri alueilta sairaaloista, vanhainkodeista ja palvelutaloista, Sari Teeri kertoo.

Muistisairaudet ovat lisääntyvä ongelma myös Kiinassa, kun väestö ikääntyy. Kiinalaiset haluavat kehittää muistisairaan hoidon ja kohtaamisen laatua ja haluavat oppia, miten Suomessa asiat tehdään.

Koulutukseen osallistuneet olivat erityisen kiinnostuneita Suomen kotihoitomallista.

– Suomessa muistisairaan hoitopolku on tällä hetkellä organisoidumpi kuin Kiinassa. Suomessa tavoitteena on muistisairaan osallistaminen päätöksentekoon tasavertaisena kumppanina. Kiinassa taas hoitohenkilökunta ja omaiset ottavat vahvempaa roolia päätöksenteossa. He ovat laitoslähtöisempiä ja kotihoitoa ollaan vasta suunnittelemassa, Päivi Kankaanranta kertoo.

SAMKin asiantuntijakaksikko kävi pari vuotta sitten etukäteen tutustumassa kiinalaisiin hoitokoteihin ja vanhainkoteihin, jotta he saivat eväitä koulutuksen suunnittelulle. Aktiivinen opiskelijajoukko yllätti kouluttajat.

– Viikon aikana pidimme sekä luentoja että harjoituksia ja keskusteluja. Ryhmä oli innokas osallistumaan ja tekemään kysymyksiä, Sari Teeri kertoo.

Ryhmän kanssa käytiin läpi muun muassa asiakaslähtöisyyttä eli yksilöllisen hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua muistisairaan elämäntarinan pohjalta.

– He olivat myös hyvin kiinnostuneita kokonaisvaltaisesta gerontologisesta arvioinnista, Päivi Kankaanranta kuvailee.

Naiset ovat tyytyväisiä koulutusviennin avaukseen. Tästä on helpompi jatkaa, kun kokemusta on saatu. He tunsivat myös, että heidän asiantuntemustaan arvostettiin, koska SAMKilla on pitkäaikainen näyttö ikääntyvien palvelujen koulutuksessa ja tarjolla on sekä Bachelor- että Master-tason koulutusta.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

– Palautteessaan kiinalaisopiskelijat kehuivat erityisesti vuorovaikutteisuutta, joustavuutta ja uuden tiedon saantia, Sari Teeri (vas.) ja Päivi Kankaanranta kertovat.

Sari Teeri ja Päivi Kankaanranta saivat myös itse eväitä Suomeen ja opiskelijoille.

– Eri maiden ja kulttuurien vertailu on avartavaa myös suomalaisessa vanhustyössä. Pääsemme kertomaan opiskelijoille, miten asioita hoidetaan Kiinassa. Samalla pitää muistaa, että emme vie yksiviivaisesti omia menetelmiämme, vaan he tekevät yhtä lailla kehitystyötä ja suhtautuvat myös kriittisesti siihen, mitä meillä tehdään.

 

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

Viikon koulutus päättyi todistusten jakoon ja juhlalliseen yhteiskuvaan.

 

 

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Ensimmäiset vanhustyön YAMKit valmistuivat

SAMKista valmistui maanantaina 19.12. neljä ensimmäistä vanhustyön masters-tason koulutuksen suorittanutta. Otsikot vanhustyöstä eivät ole olleet mairittelevia: kaltoinkohtelua, kiirettä ja sitä, että ei oteta vakavasti. Arjessa toimivaa kehittämistä tarvitaan.
Anne-Maarit Koivuniemi
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyön opiskelija kirjoitti kirjan: Muistisairaiden ääni esiin

– Muistisairaat ovat arvokkaita ihmisiä elämänsä loppuun saakka. Haluan pitää heidän ääntään ja oikeuksiaan esillä, sanoo Anne-Maarit Koivuniemi. Koivuniemen kirja Muista minut – Vanhempieni Alzheimer ilmestyi syyskuussa. Joulukuussa hän valmistuu Satakunnan ammattikorkeakoulusta geronomi (AMK):ksi.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Hopeaharjun palvelukodissa on kokeiltu kahden kuukauden ajan soivan kelopuun vaikutusta mielenterveyskuntoutujiin. Tuotteen tutkiminen mielenterveyskuntoutujien käytössä on uraauurtavaa. Kokeilu on osa Satakunta Testbed -hanketta. @SatakunnanKansa
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009001556.html

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩