Etsi

Uusia ratkaisuideoita matkailualan osaavan työvoiman tarpeeseen – tule kuulolle 1.11.

Matkailualan nopea kasvu ja kansainvälistyminen on tuonut yrityksille haasteita osaavan työvoiman löytämisessä.  Myös koulutuksen sisältöjä ja muotoja on uudistettava. Jotta matkailu elinkeinona kasvaa, kaikilta toimijoilta vaaditaan uutta. Tähän haetaan näkökulmia tiiviissä iltapäiväseminaarissa.

19.10.2018 | Teksti: Anne Sankari & Sanna-Mari Renfors

SAMKin matkailuala tekee paljon kansainvälistä yhteistyötä muun muassa opetussuunnitelmien kanssa. Kuvassa Jaana Ruoho (vas.) ja Sanna-Mari Renfors portugalilaisen hankekumppanin kanssa.
SAMKin matkailuala tekee paljon kansainvälistä yhteistyötä muun muassa opetussuunnitelmien kanssa. Kuvassa Jaana Ruoho (vas.) ja Sanna-Mari Renfors portugalilaisen hankekumppanin kanssa.

Kansainvälisen matkailun kasvaessa sekä Itämerellä että Suomessa korkeakoulusta valmistuvien opiskelijoiden ja matkailuyritysten henkilöstön osaaminen ei vastaa enää tarpeita, joita muutos on luonut.

– Kansainvälisen matkailun kasvu on muuttanut sekä tarvittavan osaamisen sisältöä että aiheuttanut työvoimaan kohtaanto-ongelman – ei ole enää riittävästi osaavaa henkilöstöä.  Osaava henkilöstö on tärkein kilpailuedun elementti palvelualan yrityksessä, sanoo matkailun tutkijayliopettaja Sanna-Mari Renfors SAMKista.

Työelämän ja korkeakoulujen yhteistyössä kehitetty erilaisia ratkaisuja ja malleja

Tätä varten työelämän ja korkeakoulujen yhteistyössä on kehitetty erilaisia ratkaisuja ja malleja. Niitä esitellään 1. marraskuuta järjestettävässä tilaisuudessa erilaisista näkökulmista.

Haasteeseen vastaamiseksi korkeakoulut ovat luoneet yhteistyössä matkailuelinkeinon kanssa uutta opetussisältöä (kuten Boosted-hankkeessa) ja löytäneet uusia yhteistyömalleja kuten opinnollistamista (esim. Rekeyssä).

Lisäksi Suomessa matkailun kehittäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Osana hanketta on käynnissä matkailun työvoiman kohtaantoon liittyvä erillinen toimenpideohjelma, Matkailudiili, jonka avulla pystytään edistämään osaavan työvoiman saantia oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Hankkeen taustalla on matkailu- ja ravintola-alalla koettu pula osaavasta työvoimasta. Syinä ovat muun muassa kohtaanto- ja kannustinloukkuongelmat, toimialan palkanmaksukyky, epäsäännölliset ja sesonkiluonteiset työt sekä asumiseen liittyvät ongelmat.

Osaavan työvoiman saanti on noussut menestyksen kulmakiveksi. Matkailuyritysten menestymiseen tarvitaan osaavaa työvoimaa muillakin kuin matkailutoimialoilla.

Ilmoittaudu seminaariin 24.10. mennessä – katso ohjelma.

Lisää aiheesta

Kuva: Esko Jämsä
| Matkailu

Kansainvälisen matkailun kasvu vaikuttaa myös alan osaamistarpeisiin

Matkailu elinkeinona kasvaa kovaa vauhtia Itämerellä, Suomessa ja Satakunnassa. Samalla matkailukysyntä monimuotoistuu, matkailijoita saapuu yhä useammista maista ja heidän tarpeensa ovat yhä yksilöllisempiä. SAMK panostaa kansainvälisen matkailun osaamiseen.
SAMK Matkailu Visit Finland China
| Matkailu

Satakuntalainen maailmanvalloitus – matkailu kasvaa kansainvälisyydestä

Suomessa ja Satakunnassa kansainvälinen matkailu kasvaa kovaa vauhtia. Visit Finlandin mukaan ulkomaisten yöpymisten osuus kaikista yöpymisistä Satakunnassa oli vuonna 2016 jo 15 prosenttia, joka on lukuna suurempi kuin Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta- tai Päijät-Hämeen vastaavat.

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA